
Presa românească
Coșmarul doamnei Kovesi: dacă ar fi susținut-o doamna Dăncilă... (Republica)
florin_negrutiu.jpg

Coșmarul doamnei Kovesi: dacă ar fi susținut-o doamna Dăncilă... (Republica)
Jurnalistul Florin Negruțiu apreciază că doamna Dăncilă s-a ambiționat stupid să o blocheze pe Laura Codruța Kovesi. A anunțat, după CEx, că va continua să nu o susțină pe LCK și i-a cerut ambasadorului român să voteze împotrivă. Un minim instinct politic ar fi alertat-o pe doamna Dăncilă că votul va fi majoritar în favoarea doamnei Kovesi și că nu e bine să te faci frate cu un eșec atunci când acesta e evident.
Victoria doamnei Kovesi este și victoria unei părți importante din această țară. E și victoria sutelor de mii de români care au protestat în frig, ploaie și gaze lacrimogene în ultimii 3 ani. Este și victoria unei generații noi, care s-a săturat să pună capul în pământ a resemnare. Pentru ei, faptul că după ce a fost pur și simplu alungată de la DNA de politicieni, doamna Kovesi poate reuși într-o funcție europeană de un asemenea nivel este o încurajare a meritocrației și o nesupunere în fața dictatului politic.
În schimb, pentru Viorica Dăncilă, victoria doamnei Kovesi este „o afectare a imaginii României”. Doamna premier nu înțelege nici în acest moment pe ce lume se află. Dânsa confundă România cu PSD, țara cu Partidul. Doamna Dăncilă crede că atunci când merge în CEx și îi vede pe Oprișan, Iordache și Bădălău stă de vorbă cu Moldova, Oltenia și Țara Românească. Din fericire, țara românească a partidului comunist român devine din ce în ce mai mică.
Culise. Cum a învins Kovesi Guvernul PSD la Bruxelles (Adevărul)
Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă. În rest, fosta șefă a DNA a mai fost ajutată de Guvernele PPE și de Franța.
Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. A contat şi telefonul pe care Odobescu l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis joi dimineaţă.
Procurorul șef european: Cu ce se va ocupa și ce puteri are (Libertatea)
Miliardele de euro trimise către statele membre, fără ca folosirea acestor bani să poată fi urmărită temeinic, au intrat în folclorul urban al întregului continent, pentru neregulile în care unii dintre acești bani se cheltuiesc. Procurorul-şef european e chemat să contribuie la stoparea ilegalităților.
Înfiinţarea unui post de Procuror european este o dorinţă de mai bine de 10 ani a liderilor UE, de când a fost semnat Tratatul de la Lisabona. Cu cât Uniunea Europeană a devenit mai complexă, cu atât a devenit mai greu ca fondurile UE să fie urmărite cum trebuie.
Miza este pe cât de mare e bugetul Uniunii Europene. În 2019, se apropie de 150 de miliarde de euro. Asta pentru că noul post de procuror va trebui să vegheze împotriva fraudelor asupra fondurilor europene.
Acest procuror nu va avea însă puteri discreţionare. Se va lucra la două niveluri: naţional, acolo unde procurori delegaţi vor face investigaţiile, şi european, acolo unde Procurorul şef va coordona şi administra dosarele. Actele Procurorului European vor putea fi verificate în instanţele naţionale.
Chiar dacă puterile Procurorului European sunt destul de bine stabilite şi s-au luat măsuri pentru păstrarea suveranităţii naţionale, unele state nu sunt de acord cu înfiinţarea postului. Ele au ales să nu participe la acest proiect, ceea ce înseamnă că Procurorul-şef european nu va avea niciun fel de jurisdicţie acolo. Aceste state sunt: Ungaria, Irlanda, Polonia, Suedia, Marea Britanie