Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce riscă cei 8 candidaţi care au falsificat semnături pentru Cotroceni (Adevărul)

8_cotroceni.jpg

Cei 8 candidaţi la prezidenţiale reclamaţi de BEC la Parchetul General pentru că au falsificat semnături  nu riscă mare lucru din punct de veder juridic, explică  ziarul "Adevărul".
Cei 8 candidaţi la prezidenţiale reclamaţi de BEC la Parchetul General pentru că au falsificat semnături nu riscă mare lucru din punct de vedere juridic, explică ziarul "Adevărul".
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului "Adevărul"

Need for Speed la Compania de Drumuri. Cum au ajuns pe site-ul CNAIR sute de documente cu linkuri către conținut piratat: jocuri video, Las Fierbinți, manele cu Nicolae Guță sau filme indiene (HotNews.ro) - Gabriela Firea se laudă cu faptul că în patru ani de mandat a înlocuit 180 de km din conductele vechi ale RADET. Întreaga reţea are 4.000 de km (G4media) - Ce dobânzi percep băncile mari din România la creditele de consum în lei: între 10,4% şi 19% (Ziarul Financiar)

Ce riscă cei 8 candidaţi care au falsificat semnături pentru Cotroceni. Cine sunt ţapii ispăşitori (Adevărul)

Cei 8 candidaţi la prezidenţiale reclamaţi de BEC la Parchetul General pentru că au falsificat semnături vor participa nestingheriţi la alegeri: procesul va dura ani buni, procurorii fiind nevoiţi să verifice semnăturile bob cu bob. Legea prevede pedepse de la 3 luni la doi ani cu executare pentru fals în acte, însă candidaţii cu greu pot fi traşi la răspundere. Mai degrabă vor plăti ţapii ispăşitori care şi-au asumat veridicitatea semnăturilor.
Candidatura la funcţia de preşedinte al României presupune depunerea a 200.000 de semnături de susţinere. Însă mai mulţi candidaţi, care nu au în spate partide puternice, au depus la BEC liste false de semnături. BEC i-a descalificat în primă fază, dar CCR a întors decizia. „Neînregistrarea candidaturii s-a făcut doar în baza unei simple aprecieri a aspectului unor semnături“, a motivat Curtea, după ce BEC a invalidat candidatura lui Viorel Cataramă.  „Falsul în înscrisuri poate fi certificat doar de o instanţă, nu de BEC, care e un organism electoral temporar, cu componenţă politică. BEC nu poate avea rol de instanţă“, explică avocatul Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“. După decizia Curţii, BEC a depus plângeri penale la Parchetul General pentru cei opt candidaţi care au falsificat aproape jumătate din semnături: Viorel Cataramă  - Partidul Dreapta Liberală; Miron Cozma - candidat independent; Maria Minea - Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni; Cătălin Ivan - Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională; Sebastian Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu - candidat independent; Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Bobby Păunescu - candidat independent.
Ce riscă cei opt? Din punct de vedere politic, au suferit mici prejudicii de imagine. Nici din punct de vedere juridic nu riscă mare lucru. Conform procedurii, fiecare foaie cu semnături este garantată de un reprezentant al candidatului, care-şi asumă răspunderea penală că semnăturile sunt adevărate. 
Ce se întâmplă cu ţapii ispăşitori care şi-au asumat semnăturile false în numele candidaţilor? Riscă între 3 luni şi doi ani de închisoare sau  amendă. Problema e că, în unele cazuri, chiar şi persoanele care ar fi trebuit, teoretic, să garanteze veridicitatea semnăturilor strânse sunt fictive, susţin surse din BEC pentru „Adevărul“.
Cum se falsifică semnături? „Cele mai multe sunt xeroxate, dar le depistăm rapid, pentru că foaia e netedă–netedă pe spate: nu e nicio urmă de pix sau de stilou. E diferenţă vizibilă între foile semnate cu adevărat, unde rămâne urma de pix, şi foile xeroxate, care arată impecabil. În afară de xeroxuri, mai primim şi multe tabele unde figurează persoane diferite, dar semnătura e identică“, susţin surse din BEC pentru „Adevărul“.

Need for Speed la Compania de Drumuri. Cum au ajuns pe site-ul CNAIR sute de documente cu linkuri către conținut piratat: jocuri video, Las Fierbinți, manele cu Nicolae Guță sau filme indiene (HotNews.ro)

Pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) până de curând exista un document tip PDF cu un link către un torrent cu popularul joc video Need For Speed. Nu a fost singurul de acest gen. HotNews.ro a descoperit peste 300 de documente tip .pdf care redirecționau către site-uri cu torrente cu conținut piratat: de la jocuri video și programe software, la filme indiene, manele cu Nicolae Guță sau seriale precum Las Fierbinți. 
Cum au ajuns toate aceste documente să fie găzduite de un site al statului român?  Reprezentanții Companiei de Drumuri au spus că acestea au fost cel mai probabil urcate de către utilizatorii site-ului care pot trimite sesizări și atașa documente.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR a mai transmis HotNews.ro că departamentul IT al instituției a eliminat între timp toate documentele problematice și că au realizat un „update de core” care va preveni pe viitor ca astfel de fișiere să fie încărcate și găzduite pe site-ul companiei.

Alte titluri de astăzi:

Gabriela Firea se laudă cu faptul că în patru ani de mandat a înlocuit 180 de km din conductele vechi ale RADET. Întreaga reţea are 4.000 de km (G4media)

Ce dobânzi percep băncile mari din România la creditele de consum în lei: între 10,4% şi 19% (Ziarul Financiar)

 
Revista presei românești - 26 septembrie 2019