Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce Felix Bănilă este o pradă ușoară pentru președinte (Libertatea)

sidonia.jpg

Jurnalista Sidonia Bogdan
Jurnalista Sidonia Bogdan cere pentru ocuparea funcțiilor de top din spitale exigențe comparabile cu cele din sistemul judiciar.
Sursa imaginii: 
libertatea.ro

Ultimele mișcări de trupe înaintea moțiunii de cenzură (Adevărul) - Cine este Gabriela Ciot, varianta de rezervă a lui Dăncilă pentru funcția de comisar european (HotNews.ro) - EURO 2020 va aduce la fiecare meci între 24.000 şi 36.000 de turişti străini care vor sta câteva zile în Bucureşti şi în ţară (Ziarul Financiar)

Ultimele mișcări de trupe înaintea moțiunii de cenzură (Adevărul)

Șansele ca moțiunea de cenzură să treacă sunt tot mai mari, după ce PSD a mai rămas  fără doi deputați, care au trecut în partidul lui Victor Ponta. Moțiunea de cenzură a fost semnată de patru social-democrați, dar va fi votată de mai mulți, susțin surse politice.
Documentul depus de Opoziție are 27 de pagini în care sunt aduse  acuzații  dure la adresa PSD, însă nu se vorbește deloc de ALDE, formațiune care până în urmă cu o lună era la guvernare.
Printre reproșurile aduse de parlamentarii care au semnat moțiunea de cenzură sunt lipsa spitalelor regionale, lipsa autostrăzilor, pierderea a 6,4 miliarde de euro de euro din zona fondurilor europene și  Legea recursului compensatoriu care nu a fost încă abrogată.

Cine este Gabriela Ciot, varianta de rezervă a lui Dăncilă pentru funcția de comisar european (HotNews.ro)

PSD a votat o variantă de rezervă la Dan Nica pentru funcția de comisar european în persoana Melaniei-Gabriela Ciot. În vârstă de 44 de ani, Ciot este secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din septembrie 2017. Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.
A intrat în PSD în 2004, fiind adusă de Vasile Pușcaș, ministru în cabinetul Adrian Năstase, cel care a negociat aderarea României în UE.
A fost consliera lui Teodorovici la Ministerul Fondurilor Europene. În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice.
Pe timpul preşedinţiei române a UE, Ciot a fost reprezentant special al guvernului României pentru relația cu Parlamentului European.

De ce Felix Bănilă este o pradă ușoară pentru președinte (Libertatea)

În precampanie prezidențială, Klaus Iohannis s-a decis să marcheze un gol și pe terenul justiției, cerând public demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă, pentru incompetența cu care instituția a gestionat cazul Caracal. Un gest destul de surprinzător, ținând cont de profilul mai degrabă absent al președintelui pe temele justițiare în cei cinci ani de mandat.
Vorbim de același președinte ale cărui reacții veneau cu o întârziere de câteva săptămâni bune în perioada procedurii de numire a șefului DNA, instituție aflată într-un prelung interimat, sau despre un președinte care a lăsat impresia că dorește în Europa o luptă împotriva corupției mai degrabă în stare de avarie, decât una puternică.
Klaus Iohannis și-a ales cea mai ușoară pradă pentru această perioadă de campanie electorală – Felix Bănilă -, pe care a decis să o atace ca să se bucure de capitalul emoțional stârnit de speța Caracal.
Nu este o mare dificultate să înțelegi profilul procurorului șef al DIICOT, Felix Bănilă. Un personaj insipid, ale cărui mesaje nu pot penetra puternic spațiul public, din cauza limbajului lemnos cu care și le îngroapă singur...
Fără curaj, fără personalitate, fără anvergura cazurilor controversate și grele de la București, Bănilă a corespuns perfect și așteptărilor șefului statului atunci când l-a numit la șefia DIICOT fără să clipească. Acum, degeaba se dezice de el, încercând să se adreseze și electoratului sensibil la temele justițiare. Pentru cei care urmăresc constant acest domeniu, este totuși prea târziu, scrie jurnalista Sidonia Bogdan.

EURO 2020 va aduce la fiecare meci între 24.000 şi 36.000 de turişti străini care vor sta câteva zile în Bucureşti şi în ţară (Ziarul Financiar)

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, afirmă că fiecare din cele patru meciuri pe care România le găzduieşte la EURO 2020 va aduce între 24.000 şi 36.000 de turişti străini în Bucureşti şi nu numai, evenimentul fiind unul de referinţă pentru turismul local în iunie anul viitor.
Dacă cei din industria berii spun că un boom în consum depinde de calificarea României la acest turneu european, reprezentanţii industriei hoteliere spun că impactul în turism şi în consum se va simţi indiferent de prezenţa Naţionalei.
Mai puţin de 3 milioane de turişti străini vin anual în România, o cifră extrem de mică dacă ne raportăm la ţările din jur.

 
Revista presei românești - 2 octombrie 2019