Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va trece moțiunea de cenzură? Baronii Vioricăi se tem de prăbușire! (Evenimentul Zilei)

Viorica Dancila desemnata oficial candidata PSD Presedintie.jpg

Marea întrebare a săptămânii care abia începe este dacă la finalul acesteia Guvernul Dăncilă se va mai afla la Palatul Victoria.
Marea întrebare a săptămânii care abia începe este dacă la finalul acesteia Guvernul Dăncilă se va mai afla la Palatul Victoria.
Image source: 
Facebook/Viorica Dăncilă

O jumătate de milion de români au renunţat să meargă la doctor pentru că nu-şi permit (Adevărul) - Am fost în Vâlcea, județul cu cea mai mare speranță de viață din România, ca să aflăm secretul longevității (Libertatea) - <<Avem un sistem care nu dă rezultate>> (Gazeta Sporturilor)

Va trece moțiunea de cenzură? Baronii Vioricăi se tem de prăbușire! (Evenimentul Zilei)

Marea întrebare a săptămânii care abia începe este dacă la finalul acesteia Guvernul Dăncilă se va mai afla la Palatul Victoria, în condițiile în care moțiunea de cenzură a opoziției are, teoretic, toate șansele să treacă, fără probleme, președintele PNL, Ludovic Orban, anunțând deja că documentul este suținut de nu mai puțin de 244 de parlamentari. EVZ precizează că trecerea moțiunii de cenzură necesită doar 233 de voturi. 
Prăbușirea de la guvernare reprezintă o veritabilă apocalipsă pentru salba de baroni care o susțin pe Viorica Dăncilă, în special pentru Marian Oprișan, Niculae Bădălău și Ionel Arsene, care coordonează gruparea ce a propulsat-o pe teleormăneancă la șefia PSD și, totodată, a făcut un lobby susținut pentru candidatura acesteia, în pofida măsurătorilor sociologice interne care ridicau o multitudine de semne de întrebare.
Nemulțumiri acerbe vin și din partea primarilor și a liderilor din teritoriu care au așteptat degeaba fonduri pentru proiectele lor edilitare. 
La polul opus, liderii care au contestat-o pe Viorica Dăncilă din prima clipă se pregătesc pentru gestionarea situației în care moțiunea va trece – ne referim, desigur, la Paul Stănescu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, Dumitru Buzatu sau Olguța Vasilescu. Ieșirea de la guvernare nu este privită ca un dezastru de primarii orașelor mari, care se tem că, rămânând la putere, nu vor mai reuși să își adjudece un nou mandat.

O jumătate de milion de români au renunţat să meargă la doctor pentru că nu-şi permit (Adevărul)

Un raport al Institutului Naţional de Statistică dezvăluie că o parte semnificativă a românilor se află în incapacitatea de a accesa servicii medicale ceea ce ne transformă într-o ţară de bolnavi cronici.
Jumătate de milion de români au renunţat să mai apeleze la medic în 2018 pentru că nu-şi mai permit acest lucru, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică. „Această situaţie nu a survenit pentru prima dată anul trecut, decenii de acces limitat la îngrijire medicală de calitate ducând în prezent la o situaţie generală de sănătate care este deficitară: un locuitor al României din cinci are o problemă cronică de sănătate sau o invaliditate”, subliniază experţii Monitorului Social citați de „Adevărul”.
„Cred ca sunt mai multe cauze care duc la această situatie. În primul rând, e vorba de lipsa de acces fizic la infrastructura medicală pentru o bună parte a locuitorilor României. Această infrastructură  tinde să fie concentrată în marile oraşe, fapt care creşte exponenţial costurile accesării serviciilor de sănătate pentru cei din mediul rural si micile oraşe - intervin costuri de transport, cazare, pe care mulţi nu şi le permit sau şi le permit cu greu”, explică Victoria Stoiciu, expert în politici sociale în cadrul Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România.    
De altfel, INS arată că în 2017, la 10.000 de locuitori în mediul rural au revenit, în medie, doar 0,4 cabinete medicale independente de specialitate, în timp ce pentru locuitorii din mediul urban au revenit 10,1 astfel de cabinete.

Am fost în Vâlcea, județul cu cea mai mare speranță de viață din România, ca să aflăm secretul longevității (Libertatea)

Vâlcea este județul în care se trăiește până la 80 de ani, cu cinci ani mai mult decât media pe țară, potrivit Institutului Național pentru Statistică. Am mers acolo să aflăm direct de la oameni cum fac de trăiesc mai mult decât restul conaționalilor. Apă, aer, pământ și fără politică sunt câteva dintre secretele... desecretizate pe loc de localnici.
Fără excese la mâncare și băutură, dar și muncă. Fără politică! Integral pe libertatea.ro.

<<Avem un sistem care nu dă rezultate>> (Gazeta Sporturilor)

Slivia Stroescu, medaliată cu aur în proba pe echipe la JO 2004, vorbește despre clasarea României pe poziția 22-a la Campionatele Mondiale de gimnastică de la Stuttgart și despre câteva dintre motivele care au dus aici.

 
Revista presei românești - 7 octombrie 2019