
Presa românească
Dăncilă le promite bani parlamentarilor PSD și amenință voalat cu dosare penale (Newsweek)
viorica.jpg

Dăncilă le promite bani parlamentarilor PSD și amenință voalat cu dosare penale (Newsweek)
Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Daniel Suciu, de la Dezvoltare, încearcă să-i momească pe parlamentarii PSD cu bani proveniți din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu condiția să nu treacă moțiunea de cenzură.
Mai mult, Dăncilă le-a explicat parlamentarilor că miza acestei moțiuni o reprezintă dosarele, secția specială și numirea procurorilor.
Ministrul Suciu nu s-a lăsat mai prejos și le-a promis parlamentarilor că vor fi consultați direct în legătură cu modul de împărțire a banilor publici.
Newsweek România a intrat în posesia unei înregistrări audio în care premierul Dăncilă poate fi auzită cum îi șantajează voalat pe parlamentarii PSD.
Iar mesajul este simplu: dacă va trece moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă, aleșii neamului nu vor mai primi bani pentru localitațile din care provin.
În cazul în care moțiunea nu va trece joi, parlamentarii PSD și primarii din teritoriu vor primi banii în cursul zilei de vineri prin ordonanță de urgență.
SURSE Miza eforturilor insistente ale taberei Savonea de a o impune pe procuroarea Adina Florea, la şefia Secţiei Speciale: controlul confirmării rechizitoriilor / Un exemplu: actualul şef interimar al SIIJ s-a opus trimiterii lui Kovesi în judecată (G4Media)
Gruparea din CSM condusă de şefa Consiliului Lia Savonea (din care fac parte şi judecătoarele Gabriela Baltag, Evelina Oprina sau Victor Alistar) a insistat, fără succes, pentru a 6-a oară, să o numească pe procuroarea Adina Florea la şefia Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Din lipsa cvorumului, plenul CSM, unde tabăra Savonea ar avea o majoritate teoretică de 10 la 9, nu a putut avea loc. 5 procurori CSM, în frunte cu procurorul general Bogdan Licu, au lipsit pentru că aveau programată o altă şedinţă la Parchetul general, dinainte ca şefa CSM să convoace plenul.
Plenul nu s-a mai reunit din luna iunie, iar procurorii speră ca, între timp, Curtea de Justiţie a UE să tranşeze soarta Secţiei Speciale în cadrul procesului deschis de mai multe asociaţii ale magistraţilor, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.
Aceleaşi surse au explicat şi miza uriaşă a instalării Adinei Florea la şefia SIIJ: controlul confirmării sau infirmării actelor procedurale efectuate de procurorii SIIJ, cum ar fi rechizitoriile sau ordonanţele de începere a urmăririi penale (IUP). Orice ordonanţă de IUP poate fi atacată de magistratul anchetat la şeful SIIJ, iar în cazul rechizitoriilor, acestea trebuie confirmate sau infirmate de şeful SIIJ.
Or, în acest moment, şeful SIIJ nu este Adina Florea, ci procurorul Nicolae Marin (fost procuror DNA), chiar dacă interimar, delegat de Secţia pentru procurori a CSM până când va fi instalat un şef plin. Nicolae Marin, s-a opus trimiterii lui Kovesi în judecată în acest dosar.
Campania electorală prezidenţială, o afacere spre 1 mld. lei cu bani de la buget. Campania prezidenţială din acest an este cea mai bogată din istorie, după ce partidele şi-au triplat veniturile cu banii bugetului (Ziarul Financiar)
Oraşele şi satele sunt pline deja de afişe şi corturi electorale. La ce bun legile care spun că nu poţi face campanie decât în campanie, dacă ele nu sunt respectate?
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu are niciun control asupra a ceea ce se întâmplă înainte de 12 octombrie 2019, când începe campania electorală pentru prezidenţiale.
„Oamenii politici profită de lacunele legilor pentru că legislaţia nu prevede interdicţii - nu avem de-a face o campanie «electorală», ci una «preelectorală». Iar legislaţia electorală este construită de oamenii politici, care voit o lasă să rătăcească în ambiguitate. În plus, societatea civilă a ajuns jos de tot, nu mai are cine să numere, să măsoare cum se cheltuiesc banii şi cum se lăfăie candidaţii pe afişe. Costul acestei campanii electorale este cel mai puţin mediatizat din istorie“, comentează politologul Cristian Pârvulescu.
Într-o vreme când Pro Democraţia, un ONG condus de Pârvulescu era puternică, voluntarii numărau pur şi simpu afişele şi bannerele de pe străzi, mergeau la „catalog“ şi puteau estima costul unei campanii şi sumele cheltuite de candidaţi.