Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mizele ascunse ale moțiunii de cenzură (Adevărul)

viorica_dancila_klaus_iohannis_ministri_interimari.jpg

Guvernul Dăncilă, la a patra moţiune de cenzură. Liderii PSD sunt convinşi că nu va trece. Opoziţia e sigură de succes.
Guvernul Dăncilă, la a patra moţiune de cenzură. Liderii PSD sunt convinşi că nu va trece. Opoziţia e sigură de succes
Image source: 
site-ul Guvernului României

Ultimele calcule ale Opoziţiei pentru moţiunea de cenzură. Pe câte voturi se bazează Dăncilă | INFOGRAFIC (Gândul) - Ce urmează dacă nu trece moțiunea PNL? Dar dacă pică guvernul Dăncilă? Al treilea scenariu neașteptat (G4Media)

Mizele ascunse ale moțiunii de cenzură (Adevărul)

Demersul moțiunii nu are ca scop doar căderea Guvernului și, automat, instalarea unui alt Executiv, ci ascunde și implicații majore pentru Justiție, unde marile parchete nu au șefi. Pe plan extern, moțiunea va influența desemnarea comisarului european al României, după eșecul Rovanei Plumb.

Ultimele calcule ale Opoziţiei pentru moţiunea de cenzură. Pe câte voturi se bazează Dăncilă | INFOGRAFIC (Gândul)

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă se votează, joi, la ora 10.00, în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul se bazează pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziţia , matematic, deţine 238 de voturi, necesarul fiind de 233 pentru a trece moţiunea.
Parlamentarii PSD Cornel Itu și Horia Nasra și-au anunțat ieri revenirea în grupul PSD după doar o săptămână la Pro-România.
Deputatul PSD Marius Bota, care se află printre semantarii moţiunii, a declarat că nu garantează că va vota jastăzi. Aşadar, Opoziţia ar mai putea pierde susţinerea unui parlamentar.
Şi din partea Opoziţiei, un parlamentar a transmis că va lipsi de la vot. Ramona Nicoleta Dinu, parlamentar USR, lipsește din motive de sănătate. Nici Oana Bîzgan, parlamentar ales pe listele USR, nu va fi în sală pentru a vota la moţiune, fiind plecată în străinătate.
Social democraţii au anunţat că vor fi prezenţi, joi, în sala de plen, dar nu îşi vor exprima votul la moţiune.

Ce urmează dacă nu trece moțiunea PNL? Dar dacă pică guvernul Dăncilă? Al treilea scenariu neașteptat (G4Media)

Cea mai neagră situație, worst case scenario pentru Klaus Iohnanis și PNL ar fi un eșec la votul de joi, notează jurnalistul Dan Tăpălagă. 
Ce ar însemna eșecul moțiunii? La prima vedere, un dezastru de imagine, spectacolul neputinței. Klaus Iohannis și Ludovic Orban se fac de râs, mai ales că amândoi au anunțat cu mare precizie căderea guvernului.
Ar fi a treia moțiune ratată și o gură de oxigen dată gratuit premierului Dăncilă la debutul oficial al campaniei pentru prezidențiale, adică exact când avea mai multă nevoie de combustibil.
Dacă moțiunea trece și cade guvernul Dăncilă, tot jocul politic se mută de joi la Cotroceni la pachet cu întreaga responsabilitate pentru conducerea țării. Or, dorește într-adevăr președintele Iohannis să-și asume responsabilități în luna de campanie electorală? Nu cred că președintele se va grăbi cu desemnarea noului premier, scrie Dan Tăpălagă.

 
Revista presei românești - 10 octombrie 2019