Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu-i de râs: de ce Ludovic Orban premier (Republica)

florin_negrutiu.jpg

Jurnalistul Florin Negruțiu
Image source: 
republica.ro

România revine „în cărţi“ pentru o investiţie de 1 miliard de euro din partea Volkswagen (Ziarul Financiar) - Ce coșmar! (Gazeta Sporturilor)

Nu-i de râs: de ce Ludovic Orban premier (Republica)

Jurnalistul Florin Negruțiu notează că "nu puțini au zâmbit ironic când au auzit că Ludovic Orban va fi propus premier. Omul acesta a evoluat într-un registru mai degrabă comic, mărturie stând nenumăratele înregistrări în care vorbește, cântă și dansează. Presa îl ia deseori de sus, oameni altminteri serioși îl tratează în zeflemea.
Sunt însă câteva lucruri obiective care trebuie spuse, nu pentru a-i face dreptate dlui Orban, ci pentru că ele sunt de obicei uitate, ca toate lucrurile „normale”.
1. De pildă, mulți uită că Ludovic Orban a fost „un penal”. Timp de mai bine de un an de zile, dl. Orban a stat cu această etichetă deasupra capului.  Nu l-am auzit pe Ludovic Orban să se declare atunci „abuzat”, victima „statului paralel”, nu l-am văzut în prime time alături de colegii lui, „penalii”, plângând că nu-i sunt respectate drepturile și libertățile de om politic, nu l-am văzut să se apuce să schimbe legi și completuri de judecată ca să-și scape pielea. A urmat cursul procesului și a fost achitat. L-am întrebat de mai multe ori în interviurile pe care le-am făcut - așteptând să se contrazică - dacă „mai crede în Justiție” și dacă „poartă pică procurorilor DNA” care i-au pus o paranteză în viață și în cariera politică. La prima întrebare a răspuns „Da”, la a doua „Nu”. De fiecare dată, indiferent de forma în care am pus întrebarea.
2. Nu l-am auzit pe Ludovic Orban să înjure Occidentul, străinii, Bruxelles-ul, americanii. Dimpotrivă.
3. Condus de Ludovic Orban, PNL a ieșit pe primul loc la europarlamentare. A acceptat aducerea în partid a carismaticului populist Rareș Bogdan, care a dat un boost campaniei electorale, cu riscul evident al creării unui nou pol de putere în partid. Adică dl. Orban a maximizat șansele partidului, cu riscul descreșterii puterii lui politice în PNL.
Putem, prin urmare, să-i acordăm lui Ludovic Orban prezumția de bună credință azi, când a fost propus prim ministru. Trebuie să fie conștient însă că nimeni nu-i va acorda nicio șansă și că fiecare greșeală pe care o va face va fi taxată și, în final, va fi decontată politic de PNL în 2020.
Iar primul test al premierului desemnat este să vină cu un Guvern fără proști".
Integral pe republica.ro.

România revine „în cărţi“ pentru o investiţie de 1 miliard de euro din partea Volkswagen. Dar avem nevoie de o reacţie puternică a Guvernului (Ziarul Financiar) 

România revine pe lista scurtă a ţă­rilor unde Volkswagen ar putea deschide o uzină nouă pentru viitoarele generaţii ale VW Passat şi Skoda Superb, iar dis­cuţii în acest sens au fost ini­ţiate de Guvernul de la Bucureşti.
România are un raport tehnic foarte bun în acest moment şi nu avem pro­blema cu forţa de muncă. Am realizat stu­dii şi există mai multe posibile situri unde pot con­strui o uzină şi să dispună de infra­struc­tura ne­cesară şi forţă de muncă“, a de­clarat Ştefan Radu Oprea, ministrul pen­tru mediul de afaceri, comerţ şi antre­prenoriat. El a subli­niat că noi dis­cu­ţii pot fi iniţiate de guvernul actual, cu toate că a fost demis prin moţiune de cenzură.
Potrivit datelor din piaţa imobiliară, Volks­wagen a luat în calcul zona Aradului din Ro­mânia. La Arad există atât infrastructură ru­tieră, cât şi feroviară, un constructor auto având posibilitatea de a exporta rapid auto­mobilele produse.

Ce coșmar! (Gazeta Sporturilor)

Am trăit frumos 90 de minute, mulțumită golului lui Mitriță și celor 29.854 de inimi tinere din tribune, ne-am prăbușit în prelungiri la reușita lui Sorloth. La 0-0 Pușcaș a ratat un penalty.
România - Norvegia s-a încheiat 1 la 1 în preliminariile Euro 2020.
Remiza obținută pe final de spanioli la Stockholm ne ține în viață, dar pentru calificare avem nevoie de o minune: să batem Suedia acasă și să nu pierdem în Spania.

Revista presei românești - 16 octombrie 2019