Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Execuțiile din codrii României. Pădurarii sunt împușcați sau schingiuiți (Evenimentul Zilei)

padure.jpg

16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva s-au înregistrat în 2019.
16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva s-au înregistrat în 2019.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

PSD trage de timp. Noul Guvern ar putea fi instalat abia după prezidenţiale (Adevărul) -  V-au ajutat cu Norvegia, nu-i uitați cu Suedia! (Gazeta Sporturilor)

PSD trage de timp. Noul Guvern ar putea fi instalat abia după prezidenţiale (Adevărul)

 

Social-democraţii au gândit un plan elaborat pentru a şicana instalarea noului Executiv, susţin surse politice pentru Adevărul. Premierul desemnat Ludovic Orban va merge la mijlocul săptămânii viitoare în Parlament pentru a prezenta programul de guvernare şi lista de miniştri. Potrivit legii, Parlamentul trebuie să acorde apoi votul de încredere în maximum 15 zile. Înainte de votul final, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în Comisiile de specialitate, multe dintre ele conduse de senatori şi deputaţi PSD.

În primă fază, social-democraţii vor să întindă audierea miniştrilor PNL pe mai multe zile, deşi vor fi doar 15 portofolii în noul Guvern. Apoi, PSD ar vrea ca votul final să fie programat exact în ultima zi permisă de Regulament. Asta ar însemna ca învestirea Guvernului Orban să fie programată pe 7 noiembrie, cu trei zile înainte de primul tur al prezidenţialelor. Potrivit surselor citate, liderii PSD se bazează pe faptul că Opoziţia nu va reuşi să strângă din nou o majoritate parlamentară (233 de voturi), astfel încât şedinţa de plen nu se va putea ţine din lipsă de cvorum. Apoi, Viorica Dăncilă va acuza Opoziţia că nu e în stare să instaleze un nou Guvern, deşi a trântit Executivul PSD. Pe final de campanie, eşecul PNL ar putea aduce puncte electorale pentru Dăncilă, speră strategii PSD.

 

Execuțiile din codrii României. Pădurarii sunt împușcați sau schingiuiți (Evenimentul Zilei)

 

Pădurarul Liviu Pop din Maramureş a fost împuşcat, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, iar trupul său, care a fost aruncat într-o râpă, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva s-au înregistrat în 2019.

Agresiunile la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva s-au menţinut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.

Puțină lume știe că un singur pădurar are în gestiunea sa, care este deschisă non-stop, câteva sute de hectare de pădure. Străbate solitar această suprafață, zilnic, pe jos, indiferent de starea sa de sănătate sau de capricii le vremii. Salariul nu sare de 2.800 de lei - asta la cei cu peste 20 de ani vechime - și sporurile nu acoperă nici 10% din riscuri. Sindicaliștii spun că leafa lor este, în medie, cu 550 de lei mai mică decât salariul mediu pe economie și că, deși sunt mult prea puțini ca să facă față atacurilor infractorilor, se fac frecvent disponibilizări mai mult sau mai puțin mascate.

Un raport realizat de Curtea de Conturi privind “Situația patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”, arată că din pădurile statului și din cele private s-au tăiat ilegal aproximativ 80 de milioane de metri cub de lemn, de pe o suprafață de 366.000 de hectare de pădure, fapt care a adus pierderi de 5 miliarde €.

Reîmpăduriri, deși se fac, ele nu acoperă nici pe departe pagubele produse de tăierile ilegale de copaci.
 

 

V-au ajutat cu Norvegia, nu-i uitați cu Suedia! (Gazeta Sporturilor)

 

Gazeta, prin vocea editorialistului Cristian Geambașu, propune Federației Române de Fotbal să umple o tribună cu copiii care i-au susținut pe “tricolori” atunci când au avut nevoie. Chiar dacă asta ar priva bugetul federal de 100 de mii de euro.

 
Revista presei românești - 18 octombrie 2019