Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când Tăriceanu pune muzica (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Ludovic Orban a ajuns la mâna lui Ponta (Adevărul) - Arafat, audiat la Parchet pentru morții din spitale în dosarul Colectiv 2. Urmează Bănicioiu (Evenimentul Zilei) - Elevii români au învățat cum pot fi localizați prin aplicația „Apel 112” (România Liberă)

Ludovic Orban a ajuns la mâna lui Ponta.  Guvernul PNL depinde de ProRomânia (Adevărul)

Premierul desemnat a reuşit să convingă ALDE, UDMR şi USR să voteze noul Guvern, iar cu PMP e aproape să bată palma. Însă 
Calculele politice arată că pentru a trece prin Parlament noul Guvern, Orban are nevoie de susţinerea lui Victor Ponta şi a Pro România. Partidul condus de Ponta controlează 31 de voturi. Dacă Ponta şi Orban ajung la o înţelegere, Guvernul Orban va trece lejer de votul din Parlament, adică la peste 15 voturi faţă de majoritatea necesară.  
Ludovic Orban şi Victor Ponta vor avea miercuri discuţia finală.
Ce condiţii au pus partidele de Opoziţie, puteți citi în Adevărul.

Când Tăriceanu pune muzica (ziare.com)

Faptul ca Raportul MCV este demolator pe mai toate planurile nu cred ca reprezinta o reala surpriza pentru nimeni, avand in vedere ca principalele critici erau vizibile cu ochiul liber, nici macar nu presupuneau cine stie ce investigatie complexa.
Ce s-a intamplat nu cred ca mai merita analizat, s-au intamplat Dragnea si Tariceanu, PSD si ALDE. Intrebarea este ce trebuie facut in continuare
Premisa de la care plecam e foarte clara: Romania este in afara exigentelor organismelor internationale si pe contrasensul Tratatului de aderare, care ne obliga sa ne conformam solicitarilor Comisiei Europene. In iunie, am fost la limita activarii articolului 7, nu mai e un secret. Faptul ca a urmat o perioada de expectativa ca urmare a prabusirii lui Liviu Dragnea si a indulcirii tonului cabinetului Dancila nu a fost decat un respiro in asteptarea solutiilor.
Nu cred ca viitorul guvern, indiferent cum se va numi el, poate avea vreo speranta ca va fi tratat cu indulgenta. Sa nu uitam ca si pe rolul CJUE exista intrebari preliminare ale instantelor din Romania care privesc inclusiv chestiunea SS.
Acest Raport ar putea fi argumentul perfect pentru ca guvernul sa anunte explicit ca va trece la reparatii urgente intr-o situatie de urgenta si cu maxima legitimitate inclusiv publica. Faptul ca intrebarile la referendum au fost foarte proaste nu schimba faptul ca oamenii s-au dus sa voteze pentru apararea legilor justitiei si impotriva modificarilor facute de PSD. Sa folosesti acum argumentul acelui vot de buna credinta impotriva motivului pentru care a fost in mod real dat mi se pare absolut scandalos si inacceptabil.
PNL nu lanseaza insa niciun semnal oficial ca are vreun gand sa se repare ceva si paseaza problema in Parlament, unde si marti am vazut cum stau lucrurile, prin respingerea in comisia juridica a Camerei a unui proiect de lege exact pe tema desfiintarii SS. Daca vom sta dupa Parlament, nu am nicio indoiala ca si viitorul raport ne va prinde cu SS activa, dar intr-o situatie cu mult mai rea, scrie Ioana Ene Dogioiu.
Integral pe ziare.com.

Alte titluri de azi:

Arafat, audiat la Parchet pentru morții din spitale în dosarul Colectiv 2. Urmează Bănicioiu (Evenimentul Zilei)

STS, lecții deschise pentru elevi. 5.000 de elevi din 40 de județe au învățat cum pot fi localizați prin aplicația „Apel 112” (România Liberă)

 
Revista presei românești - 23 octombrie 2019