Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre statul român pentru care cetățenii contează doar când au de plătit taxe (Libertatea)

libert.png

Image source: 
captură din filmul prezentat de Libertatea

Cele două opțiuni ale guvernului Orban: Blitzkrieg vs. încremenirea în proiectul PSD (G4media) - Cele mai importante 20 de măsuri economice cu care vine guvernul Orban (Ziarul Financiar)

Roboții de carne. Despre statul român pentru care cetățenii contează doar când au de plătit taxe (Libertatea)

"Imaginile cu intervenția autorităților în incendiul de la Colectiv arată nu numai haosul de moment, ci și altceva: cum funcționează statul în România. Cei mai mulți pompieri stau degeaba, dar îi vedem pe civilii de pe lângă ei care transportă oameni.
Niște polițiști dau indicații din mâini ”încoace” și ”încolo” către o serie de salvatori. Oamenii stau pe jos, fără suflare. Nu știm dacă sunt morți sau încă sunt vii pentru că foarte rar cineva se apleacă să verifice, să ia vreun puls, să facă vreo intervenție. Dinspre uși încă se mai aud strigăte. Unii răniți sunt cu tricourile sfâșiate și arși. Alții sunt cărați cu paleții de marfă, ca la un depozit de materiale de construcții. Un șef acolo înjură. Un pompier se întreabă dacă a fost activat planul roșu de intervenție. Cei mai mulți pompieri și polițiști sunt însă gură-cască, spectatori ca la fotbal.  În final, nici nu contează numele lor. Contează ceea ce reprezintă. Iar ceea ei reprezintă este neputința statului...
Tot ce știe statul român este să fie o lipitoare de bani. Tot ce știu instituțiile statului este să ceară bani când se face bugetul, să dea dea salarii mari, să ceară pensii speciale și să creeze clase de supercetățeni cu privilegii, să facă ”investiții” cu firmele prietenilor și să inventeze tot soiul de taxe și tăxulici. Iar când e vorba de ceva, de o intervenție, de a presta ceva la schimb pentru cetățeni, responsabilitatea este difuză. Nimeni nu știe nimic, toți preferă să aibă un ”tătuc” care să dea ordine tocmai pentru a scăpa de responsabilitate", consideră jurnalistul Daniel Ionașcu.

Cele două opțiuni ale guvernului Orban: Blitzkrieg vs. încremenirea în proiectul PSD (G4media)

"Programul de guvernare al guvernului Ludovic Orban oferă puține motive de bucurie. Un guvern de tranziție, așa cum l-a proiectat președintele Iohannis, blocat la mantinelă de un Parlament evident ostil oricărei reforme. În Justiție și Economie, cele două sectoare-cheie în care reformele sunt urgente pentru a preveni adevărate catastrofe sistemice, Ludovic Orban s-a derobat complet", scrie jurnalistul Cristian Pantazi.
"Societatea civilă, mare parte a magistraților, partenerii europeni cer repararea marilor probleme din Justiție: desființarea Secției Speciale, abrogarea recursului compensatoriu, respingerea modificărilor la codurile penale. Fără acestea, puterea taberei anti-reformă din justiție se perpetuează, independența de facto a sistemului scade.
Orban s-a ascuns însă strategic în spatele referendumului pentru justiție din 26 mai, referendum anti-OUG. Dar OUG-urile nu sunt singura soluție: există și posibilitatea asumării răspunderii. Premierul desemnat a refuzat însă discuția despre această soluție și a vorbit în conferința de presă de azi de proiectele legislative deja inițiate. Or, e de domeniul evidenței că acestea au zero șanse în acest Parlament".
Integral pe g4media.ro.

Cele mai importante 20 de măsuri economice cu care vine guvernul Orban (Ziarul Financiar)

Pe lângă veşnicele promisiuni, liberalii au venit şi cu câteva soluţii economice concrete.
Deblocarea investiţiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră.
Vânzarea pe Bursă a Hidroelectrica și a Aeroporturi București.
Finalizarea procedurilor şi declanşarea lucrărilor de construcţie pentru Autostrada Sibiu – Piteşti, Autostrada de Centură a Capitalei şi Drumul expres Piteşti – Craiova.
Demararea procedurilor pentru construirea autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni cu fonduri europene şi finalizarea procedurilor pentru construirea autostrăzii Comarnic – Braşov în Parteneriat Public – Privat.
Finalizarea procedurilor şi începerea construcţiei pentru spitalele regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj cu fonduri europene.
Restructurarea ANAF astfel încât această instituţie să îşi exercite atribuţiile fără interferenţa factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale şi să promoveze principiul conformării voluntare în relaţia cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relaţiei contribuabil-autoritate fiscală etc

Revista presei românești - 25 octombrie 2019