
Presa românească
Vulnerabilităţile Guvernului Orban. Ce ministere scârţâie încă din faşă (Adevărul)
pnl.jpg

Vulnerabilităţile Guvernului Orban. Ce ministere scârţâie încă din faşă (Adevărul)
Premierul propus Ludovic Orban declara săptămâna trecută că îşi doreşte mai multă „integritate, echitate şi profesionalism” în administraţia publică. Cu toate astea, lista acestuia de miniştri propuşi nu este impecabilă.
La ministerul Dezvăltării, PNL l-a propus în funcţie pe Ion Ştefan, aflat la primul său mandat de deputat. De profesie inginer electromecanic, acesta este patronul unui grup de firme care activează în domeniul fabricării ambalajelor plastice. Potrivit declaraţiei de avere, acestea i-au adus venituri substanţiale precum şi mai multe terenuri. Pe unul dintre ele, deputatul şi-a construit o vilă de 910 metri.
Pentru ministerul Culturii, premierul desemnat Ludovic Orban îl propune le Bogdan Gheorghiu, şi el la primul mandat de deputat. Deşi este membru în Comisia de cultură, ceea ce îl propune în acest minister sunt doar cursurile Facultăţii de Arte-Actorie din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti în 1999 şi faptul că a pus bazele Teatrului Dramatic „Bucovina”. Ulterior, acesta a lucrat la mai multe televiziuni şi posturi de radio. Acesta a deschis în 2002 staţia locală OTV Suceava. În 2014 se retrage din televiziune iar doi ani mai târziu se înscrie în PNL.
La ministerul Sănătăţii Ludovic Orban l-a propus pe Victor Sebastian Costache, înscris în PNL de doar un an. Întors în ţară după ce timp de peste zece ani a lucrat în spitale din Franţa, Germania, Danemarca sau SUA, acesta este autor al mai multor premiere mondiale în domeniul chirurgiei endovasculare. În prezent, Costache este director medical şi şef al secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Polisano Sibiu. Aici însă, acestuia i se aduc acuzaţii grave. Numele liberalului apare într-un dosar de malpraxis instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.
Unde se investesc banii de pensie a 7 milioane de români. Fondurile de pensii Pilon II şi-au dublat expunerea pe Bursă în ultimii ani, ajungând la 10 mld. lei. Problema este că administratorii cumpără acţiuni şi le ţin acolo, nu le tranzacţionează, reducând free-floatul companiei şi lichiditatea Bursei. (Ziarul Financiar)
Viitorii pensionari ai României au în prezent 10% din companiile româneşti listate la Bucureşti, de la 4,6% în 2014, astfel că prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II aceştia aproape şi-au dublat indirect participaţia pe piaţa de capital din România, potrivit calculelor realizate de ZF.
Însă strategia administratorilor acestor fonduri este de acumulare de acţiuni şi în general nu vizează tranzacţionarea activă la bursă, ceea ce se traduce într-o scădere a acţiunilor disponibile la liber la tranzacţionare şi ar putea conduce la o diminuare a lichidităţii.
Astfel de fonduri sunt alimentate periodic cu bani, de exemplu doar în S1/2019 au intrat 4,14 mld. lei din contribuţiilor celor 7,4 milioane de români, arată datele ASF.
Prin urmare, cum marfa de la bursă este limitată, iar fondurile de pensii sunt alimentate cu fluxuri de bani, cui îi foloseşte faptul că aceşti investitori devin mai mari pe zi ce trece şi pe cine încurcă acumularea de acţiuni?
Am deschis un muzeu privat în București, după ce i-am „urmărit” pe turiștii străini prin Centrul Vechi, și am ajuns, după doi ani de la deschidere, numărul 1 pe tripadvisor (Republica)
Cele mai populare muzee din lume, dacă stăm să căutăm pe net, sunt ori 4, ori 5, ori 6. British Museum, Metropolitan NY, Luvrul și Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg se regăsesc în mai toate topurile. Urmează, la fotografie, Muzeul Vaticanului și Prado din Madrid. Acestea sunt cele mai populare, mai vizitate și mai costisitor de întreținut muzee din lume. Totuși, în pofida valurilor de vizitatori, generatoare de cozi kilometrice la casierii, toate aceste muzee sunt incapabile să se autofinanțeze.
La începutul lui 2017, cele mai apreciate obiective turistice din București erau Parcul Herăstrău și Biserica Stavropoleos. Astăzi, Romanian Kitsch Museum este obiectivul turistic numărul 1 din București, și implicit din țară, conform tripadvisor. Aproape douăzeci de mii de curioși ne-au vizitat iar colecția de exponate s-a dublat, în pricipal datorită donațiilor primite de la simpatizanți, scrie unul dintrea fonadtorii Muzeului Kitsch-ului, Cristian Lică.