Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Destăinuirile poliţistului care a coordonat ancheta de la Colectiv (Adevărul)

comisarul_sef_florian_enita.jpg

comisarul şef Florian Eniţă
"După ce au fost duşi toţi răniţii la spitale, am intrat în club. Ceea ce m-a impresionat a fost imaginea cu cele 26 de cadavre, aliniate de o parte şi de alta. Erau foarte tineri, prea tineri!”, povesteşte comisarul şef Florian Eniţă.
Image source: 
site-ul ziarului "Adevărul"

Având de stăpânit un deficit bugetar ajuns la 9 luni din 2019 la 2,7% din PIB. Ludovic Orban, premier desemnat, îl vede respins în Parlament pe ministrul propus la Finanţe, Florin Cîţu (Ziarul Financiar) - Asociația Dăruiește Viață, după ce Firea și-a vărsat fierea contra spitalului pentru copii: Căutăm avocat! (Republica)

Având de stăpânit un deficit bugetar ajuns la 9 luni din 2019 la 2,7% din PIB. Ludovic Orban, premier desemnat, îl vede respins în Parlament pe ministrul propus la Finanţe, Florin Cîţu (Ziarul Financiar)

Prima zi de audieri în Parlament a miniştrilor propuşi în viitorul cabinet arată cât de dificilă va fi guvernarea pentru Ludovic Orban, premierul desemnat, în condiţiile în care el s-a angajat să păstreze deficitul bugetar în acest an cât mai aproape de 3% din PIB, să elaboreze proiectul de buget pentru 2020 până în decembrie, dar să nu reducă cheltuielile sociale nici în 2019 şi nici în 2020.
Nu mai puţin de 6% din PIB s-a angajat ministrul propus al finanţelor, Florin Cîţu, să asigure pentru educaţie în bu­getul pentru 2020. Şi să păstreze şi alocarea de 2% din PIB pentru Armată. Candidatura sa a fost însă respinsă de comisiile reunite de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Deşi este riscant, premierul desem­nat a anunţat că va merge înainte cu mi­niştrii propuşi, ceea ce înseamnă că, deşi respins de comisii (voturi 19 pentru şi 19 împotrivă), Cîţu se va regăsi în lista care va fi supusă votului ple­nului Legis­la­tivului luni, 4 noiem­brie. Avizul comi­siilor nu este obligatoriu, decizia finală aparţinând plenului reunit.

Destăinuirile poliţistului care a coordonat ancheta de la Colectiv (Adevărul)

Luni întregi poliţiştii de la Omoruri au mers la Clubul Colectiv pentru cercetarea la faţa locului care s-a făcut „la lampă”. Şi chiar dacă au trebuit să analizeze fiecare centimetru din clubul făcut scrum, ofiţerii şi-au făcut timp să meargă zi de zi şi la spitalele unde erau internate victimele incendiului pentru a se interesa de starea lor.
„Pe 30 octombrie la ora 22.30, eram acasă. Era o seară normală, nu se prefigura nimic deosebit. La un moment dat am luat telecomanda şi am început să butonez televizorul. Aşa am văzut ce se întâmpla în Colectiv. M-am echipat şi am plecat intr- acolo. Ulterior am aflat că toţi colegii mei au făcut acelaşi lucru. Nu a fost nevoie să sune cineva după noi. Ne-am întâlnit în curte. După ce au fost duşi toţi răniţii la spitale, am intrat în club. Ceea ce m-a impresionat a fost imaginea cu cele 26 de cadavre, aliniate de o parte şi de alta. Erau foarte tineri, prea tineri!”, povesteşte comisarul şef Florian Eniţă. 
Împreună cu echipa a început cercetarea la faţa locului. Din când în când anchetatorii ieşeau din clubul în care mirosea a carne arsă să ia o gură de aer. Se vorbea foarte puţin. Toată lumea ştia ce are de făcut. „Am rămas în curte – era o linişte deplină, nu mai era nimeni, plecaseră salvările şi maşinile de pompieri. La un moment dat s-a auzit un telefon. Mai târziu altul... când, şi când se mai auzea câte un telefon mobil căzut din buzunarele victimelor... de la cei care probabil au ajuns pe la spital. Îmi era greu să văd cum sună telefoanele victimelor care nu mai puteau să răspundă”, îşi mai aminteşte ofiţerul.   Spre răsărit, toate cadavrele au fost ridicate şi duse la Institutul de Medicină Legală pentru autopsie. „După autopsie s-a făcut recunoaşterea cadavrelor cu familiile acestora. Nu vă puteţi da seama ce a fost acolo... O durere extraordinară”, continuă Eniţă. Cât îi priveşte pe răniţi „am avut colegi care au ţinut în permanenţă legătura cu aceştia. Fiecare avea câte un spital în grijă, tot timpul trecea pe la spital, se interesa de starea pacienţilor, de ce au aceştia nevoie...”.
#Colectiv: 153 secunde, 186 victime, 65 decese. Zero vinovaţi
Astăzi se împlinesc patru ani de la incendiul din Colectiv, iar în ţară se anunţă mai multe acţiuni publice de comemorare.

Asociația Dăruiește Viață, după ce Firea și-a vărsat fierea contra spitalului pentru copii: Căutăm avocat! (Republica)

Carmen Uscatu, de la Fundația Dăruiește Viață, a anunțat marți seară că organizația pe care o reprezintă „caută avocat”, după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un atac nedemn la adresa Asociației și a proiectului spitalului pentru copiii bolnavi de cancer, construit prin donațiile a 260.000 de oameni. Primarul a recunoscut că a distribuit o postare injurioasă la adresa acestui proiect, considerând că asta face parte din „libertatea de exprimare”: „Nu este interzis să distribui postări și să dai like pe Facebook”.
Firea a spus, la Digi24, că cele două fondatoare ale Asociației, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, sunt de fapt interfețele lui Vlad Voiculescu. Firea s-a arătat revoltată că ei nu i se recunosc meritele și a subliniat că dânsa „a dat” terenul pe care se construiește spitalul. Atunci când moderatorul i-a atras atenția că nu este terenul său, ci al Primăriei, Gabriela Firea a spus că „asta-i filozofeală” și că terenul valorează 1 milion de euro.

 
Revista presei românești - 30 octombrie 2019