Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trece sau nu trece? Negocieri la sânge pentru noul guvern (Adevărul)

investire_orban.png

Trece sau nu trece? Negocieri la sânge pentru noul guvern
Image source: 
site-ul ziarului "Adevărul"

De ce nu pot fi majorate pensiile și construite autostrăzile în același timp (Ziarul Financiar) - De ce nu avea voie să iasă din închisoare Liviu Dragnea (Evenimentul Zilei)

Trece sau nu trece? Negocieri la sânge pentru noul guvern (Adevărul)

Fie Guvernul Orban trece la mustaţă, fie votul va fi amânat până după alegerile prezidenţiale, scenariul dorit de PSD. Partidul lui Victor Ponta va înclina decisiv balanţa, exact la patru ani după tragedia de la Colectiv. Liberalii au negociat la sânge cu parlamentari de la PSD şi de la ProRomânia, încercând să adune cele 233 de voturi necesare instalării noului Executiv, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Patru voturi ar putea obţine liberalii de la aleşii PSD, susţin surse politice pentru „Adevărul”. La acestea se mai adaugă şi voturile parlamentarilor PSD Cluj, trei la număr, aflaţi în război cu Liviu Alexa, liderul impus de Viorica Dăncilă în fruntea filialei judeţene, care şi-a jignit colegii în repetate rânduri. De asemenea, tot din zona PSD ar urma să vină încă două voturi: deputatul Remus Borza (care nu este membru de partid, dar activează în grupul parlamentar PSD) şi Sorin Bota, exclus din formaţiunea social-democrată după ce a votat la moţiunea de cenzură.

Liderul ProRomânia, Victor Ponta, susţine că parlamentarii formaţiunii sale nu votează guvernul Ludovic Orban, dar se mai gândesc dacă să intre în sala de plen pentru a asigura cvorumul de şedinţă. Ponta pune o condiţie pentru prezenţa ProRomânia la votul final: Ludovic Orban să-i schimbe pe cei trei miniştri care au primit aviz negativ la audierile din comisiile parlamentare: Florin Cîţu, Violeta Alexandru şi Ion Ştefan.

Surse din conducerea PNL susţin că Ludovic Orban nu va schimba niciun ministru din echipa propusă, pe motiv că cele trei avize negative sunt voturi strict politice ale PSD, fără legătură cu competenţele profesionale ale miniştrilor propuşi.

Într-un interviu la Adevărul Live, liderul PLUS Dacian Cioloş a afirmat că este „o dramă“ faptul că, după exact patru ani de la tragedia de la Colectiv, votul pentru învestirea noului Guvern să fie la mâna lui Victor Ponta, premierul de la acea vreme răstunat de furia străzii.

De ce nu pot fi majorate pensiile și construite autostrăzile în același timp (Ziarul Financiar)

România, cu taxe mai mari ca în unele țări din UE, strânge mai puțin la buget decât acestea

Slaba colectarea taxelor penultimul loc în Uniunea europeană ca pondere în produsul intern brut a veniturilor din taxe este principalul motiv pentru care în România nu poate pune în practică o protecție socială mai bună concomitent cu alocări substanțiale pentru proiectele de investiții. Soluțiile propuse pentru echilibrare par o utopie.

De ce nu avea voie să iasă din închisoare Liviu Dragnea. Tabloul problemelor penale care îl țin la Rahova (Evenimentul Zilei)

Mult mediatizata învoire din penitenciar a lui Liviu Dragnea readuce în atenția opiniei publice seria dosarelor în care este vizat fostul lider al PSD. Dacă se dovedește că Dragnea a ieșit ilegal din închisoare, acest fapt ar putea să îi creeze probleme la eliberarea condiționată, au dezvăluit surse judiciare.

Conform legii, Liviu Dragnea a beneficiat de o permisiune de 24 de ore de a părăsi penitenciarul în termenul legal, adică după patru luni după ce a fost încarcerat. Problema contestată lși cercetată, acum, de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), la solicitarea ministrului Justiţiei, Ana Birchall, este dacă această permisiune este legală, în condițiile  în care fostul lider PSD este cercetat în alte dosare penale.

Liviu Dragnea are pe rolul Înaltei Curți două dosare prin care contestă condamnarea de 3 ani și 6 luni pe care a primit-o la sfârșitul lunii mai în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Fostul șef al PSD a fost condamnat pentru abuz în serviciu sub forma instigării în legătură cu angajarea în acte la Protecția Copilului Teleroman a două persoane – Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu – care, în realitatea, lucrau la filiala județeană a PSD. Faptele s-au petrecut în perioada în care Liviu Dragnea a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman. Tot din acea perioadă datează alte două dosare grele ale lui Liviu Dragnea: Dosarul Tel Drum și Dosarul Belina.

 
Revista presei românești - 4 noiembrie 2019