Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiză. Cine va fi afectat de lipsa dezbaterii finale: Iohannis sau Dancilă? (Adevărul)

dancila-iohannis-cotroceni.jpg

Cine va fi afectat de lipsa dezbaterii finale: Iohannis sau Dancilă?
Cine va fi afectat de lipsa dezbaterii finale: Iohannis sau Dancilă?
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale (arhivă)

Poate fi răsturnat un avantaj de 14 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Ce arată analiza a 88 de alegeri prezidențiale din Europa (libertatea.ro) - Cel mai mare investitor străin (Ziarul Financiar)

Analiză. Cine va fi afectat de lipsa dezbaterii finale: Iohannis sau Dancilă? (Adevărul)

Eschivele lui Klaus Iohannis pe tema unei dezbateri directe cu Viorica Dăncilă pot avea ca efect o demobilizare a electoratului preşedintelui în exerciţiu, precum şi un câştig de imagine pentru candidatul PSD, susţin specialiştii pentru „Adevărul”. Însă fuga de confruntare nu-l poate afecta decisiv pe candidatul PNL: diferenţa e prea mare.

Ce spun specialiştii

„Eu cred că mai ales prin reacţia care s-a stârnit faţă de refuzul lui Iohannis, el va fi afectat negativ, pentru că o bună parte din alegătorii săi vor fi dezamăgiţi de această atitudine arogantă şi care până la urmă arată un dispreţ chiar şi faţă de propriul electorat. Şi atunci s-ar putea că o parte dintre cei care l-ar fi votat să nu mai meargă la vot”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Mircea Kivu. 

La rândul său, analistul politic George Jiglău consideră că preşedintele Klaus Iohannis va fi dezavantajat în toată această dispută privind lipsa unei confruntări între cei doi candidaţi.  „Îl dezavantajează pe Iohannis. E greu de înţeles de ce face asta preşedintele. De neînţeles e şi atitudinea echipei PNL, care vine cu tot felul de explicaţii puţin ciudate. Ce se întâmpla dacă scorul din primul tur era invers? Mai evita dezbaterea? Iohannis îşi creează singur o problemă”, a precizat Jiglău pentru „Adevărul”, care punctează că preşedintele are un avantaj considerabil în cursa pentru Cotroceni, dar poate demobiliza o parte din electoratul său.

O interpretare diferită are Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial, cel care susţine că Dăncilă mizează pe o strategie de victimizare, în timp ce Iohannis poate găsi o altă formă de a răspunde la întrebările de interes public.

Poate fi răsturnat un avantaj de 14 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Ce arată analiza a 88 de alegeri prezidențiale din Europa (libertatea.ro)

Conform datelor bazate pe numărătoarea în 99% din secții, în primul tur al acestor alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis a luat 37,42% din voturi, iar Viorica Dăncilă a luat 22,79%. Are motive Dăncilă să spere la o răsturnare de situație în turul al doilea, sau ar fi un astfel de eveniment o „lebădă neagră”?

În România s-a întâmplat deja de trei ori ca cel care câștigase primul tur să îl piardă pe al doilea.  În primul din aceste cazuri favoritul era chiar președintele în funcție. Totuși, în toate aceste cazuri diferența între cei doi finaliști din primul tur era puțin mai mică decât de data aceasta.

Analiza publicată de libertatea.ro acoperă 18 state din Europa de Vest, Europa Centrală și de Est și din Balcani, care au avut alegeri prezidențiale directe în două tururi. (În ordine alfabetică, țările incluse sunt: Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Finlanda, Franța, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina).

În total, au fost colectate date despre 88 de alegeri prezidențiale.  Dintre acestea, 68 de alegeri au avut două tururi. Răsturnările de situație în turul al doilea nu sunt o raritate. 32% dintre cele 68 de scrutinuri s-au soldat cu victoria celui care s-a plasat pe locul secund în primul tur (22 cazuri).

Atunci când diferența dintre finaliști este de mai puțin de 10 puncte, se produc răsturnări de situație în aproape 40% din cazuri. 

Situația de astăzi în România are anumite similarități cu cea din 1996 - când Ion Iliescu a câștigat primul tur la mică distanță de Emil Constantinescu, dar Constantinescu a câștigat cu o majoritate de aproximativ 4 puncte turul al doilea – un avânt către schimbare, ascensiunea unor noi forte politice sub forma USR și PLUS – dar există și diferențe importante. În plus, faptul că Viorica Dăncilă de-abia și-a încheiat recent mandatul (controversat) de premier înseamnă că poate încă suferi „penalizarea” pentru faptul de a fi fost la guvernare.  

Cel mai mare investitor străin (Ziarul Financiar)

Românii din diaspora au trimis în ţară aproape 3 mld. euro în 2018. 

România înregistrează al doilea cel mai mare surplus din transferuri personale din Uniunea Europeană, de 2,7 miliarde de euro, în 2018, după Portugalia, dar înaintea Poloniei.

Numărul românilor care desfăşoară activităţi peste graniţe este estimat între 4 şi 6 milioane, cei mai mulţi fiind stabiliţi în Spa­nia şi Italia (peste 2 milioane de ro­mâni). Deşi economia creşte la un nivel peste media europeană, de 4,1% în 2018, iar sa­­lariile au crescut cu circa 15%, numai anul tre­­cut din România au plecat circa 240.000 de persoane, în creştere cu aproape 40% faţă de anul trecut, când au plecat 220.000.

 
Revista presei românești - 13 noiembrie 2019