Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul 10 august: Cine se afla la butoane și cum era ținut la curent Liviu Dragnea (HotNews)

10_august.jpg

Protestatar, în faţa unui grup de jandarmi, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018
Protestatar, în faţa unui grup de jandarmi, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018
Image source: 
RFI (arhivă)

Fabulosul tupeu al lui Dăncilă: cum să dai lecții de politică externă după ce ai dinamitat statutul României în lume (G4media) - Al Capone din dulap (Ziarul Financiar)

Al Capone din dulap (Ziarul Financiar)

"Dl. ministru Florin Cîţu, abia instalat în fotoliul de la Finanţe, îl acuză pe dl Teodorovici că a făcut un buget paralel – partea frumoasă pentru UE şi pentru publicul neşcolit, partea rea pentru „baronii locali” şi afacerile lor. Dacă ar fi aşa, procurorii ar fi trebuit deja să bată la uşa dlui Eugen Teodorovici. Pentru că ar fi nu grav, ci monstruos: aşa şi-a început Grecia calvarul, măsluind cifrele bugetului public. Dar uite că nu bat. Că de o vreme s-au cam înmulţit Al Caponii şi s-au înjumătăţit poliţiştii care se pricep să citească o statistică. Dar cel mai mult s-au înmulţit şi politicienii care spun prostii.

Ministrul de finanțe a prezentat ieri date publice. De ce nu a prezentat dl Cîţu „bugetul paralel”, dacă îl are ?

Povestea stă aşa: sunt, deocamdată -  în primele trei trimestre - încasări cu 20 de miliarde de lei mai mici şi cheltuieli cu 17 miliarde mai mici. Doar că deficitul a fost ţinut sub control tăindu-se cheltuielile de la drumuri şi poduri, de la căi ferate şi RADET – da, acele „economii” de 17 miliarde de lei. De ani de zile deficitul este ţinut sub control sacrificată fiind această singură şansă a ţării de a-şi construi un viitor al ei, un pic mai bun.

PNL nu a mârâit când au crescut pensiile şi salariile la stat. Chiar nu ştia că deficitul va exploda?", se întreabă jurnalistul Iulian Anghel.

Fabulosul tupeu al lui Dăncilă: cum să dai lecții de politică externă după ce ai dinamitat statutul României în lume (G4media)

"Cu mâinile-n șolduri și capul ițit de după consilierii care-i constuiesc profilul de luptătoare, Viorica Dăncilă a lansat miercuri seară cel mai stupid atac din cariera ei de politician. I-a cerut lui Iohannis ”să mai învețe politică externă”, cu pretextul că președintele a legat nejustificat intrarea în Schengen de MCV. O neobrăzare cum rar am întâlnit", notează jurnalistul Cristian Pantazi.

"Viorica Dăncilă e singurul înalt demnitar român căruia Casa Alba i-a închis ușa în nas, în cel mai dur gest diplomatic al relației bilaterale din ultimele decenii. 

Cariera de premier a lui Dăncilă a fost minată de gafele și greșelile de politică externă, dar și de distrugerea sistematică a diplomației românești. Contribuția ei la afectarea imaginii României e greu de cuantificat. Rar au fost înregistrate momente mai jenante decât atunci când, aflată în capitala Muntenegrului, Podgorica, a confundat-o cu Priștina, capitala Kosovo. Sau când a uitat numele premierului Estoniei în conferința de presă bilaterală de la Constanța.

A vrut să mute ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, sub presiunea lui Dragnea, fără să înțeleagă nici o secundă implicațiile profunde.

Cu ea la conducerea guvernului, Parlamentul European a adoptat în noiembrie 2018 o rezoluție în care condamna dur atacurile asupra justiției. Atunci a intrat România în clubul oilor negre, alături de Ungaria și Polonia. Și ieșirea nu va fi deloc simplă, va dura ani întregi reconstrucția imaginii. Până atunci, orice negociere în UE (pentru buget, poziții de conducere, reprezentare) va fi de două ori mai grea.

Și după toate astea, după ce a fost la pas să rupă de facto legăturile cu UE, ii cere lui Iohannis, care și-a făcut treaba mai mult decât decent, să mai învețe politică externă? Prea mult tupeu, prea mult obraz gros, prea ca la țară".

Dosarul 10 august: Cine se afla la butoane și cum era ținut la curent Liviu Dragnea (HotNews)

Carmen Dan, aflată în concediu la data de 10 august, a venit la biroul de la Ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor în jurul orei 12:00, arată Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, care a fost desecretizat joi, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate dosarului.

Informațiile despre ceea ce se întâmpla în timpul manifestației din 10 august 2018 din Piața Victoriei și despre intervenția jandarmilor ajungeau la fostul lider al PSD Liviu Dragnea, potrivit surselor HotNews.ro.

Acestea spun că unul dintre pionii importanți din Piața Victoriei a fost în acea seară subsecretarul de stat pentru ordine și siguranță publică din Ministerul de Interne Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă între Piața Victoriei și MAI. De la acesta, informațiile ajungeau inclusiv la Liviu Dragnea, prin Adrian Mlădinoiu, fost secretar de stat în SGG și fost șofer și bodyguard al lui Dragnea, au declarat sursele citate.

Viorica Dăncilă a declarat, despre informațiile obținute de HotNews.ro privind dosarul 10 august, că „și pe mine vor să mă amestece". Liderul PSD a precizat că nu are informații pe care să le comunice anchetatorilor despre evenimentele de atunci, în acea perioadă fiind în concediu.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut.

Revista presei românești - 15 noiembrie 2019