Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înainte de dezbaterea electorală de mâine (Contributors.ro)

iohannis.png

Sursa imaginii: 
captura tv

Totul despre dezbaterea organizată de Iohannis. Dăncilă este interzisă (Evenimentul Zilei) - Iohannis vs. Dăncilă, 13 întrebări (Ziarul Financiar)

Totul despre dezbaterea organizată de Iohannis. Dăncilă este interzisă (Evenimentul Zilei)

Mult așteptata dezbatere electorală anunțată Pentru mâine de președintele Klaus Iohannis va fi găzduită de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Surse apropiate Administrației Prezidențiale susțin pentru EVZ că la dezbatere vor participa jurnaliștii Moise Guran, Cristina Șincai și Radu Tudor, în timp ce printre analiști se va număra și Cristian Pîrvulescu. În ciuda formatului anunțat, dezbatereastârnește încă varii controverse pe rețelele de socializare, pe motiv cănu sunt clare criteriile care au dus la realizarea listei cu jurnaliștii invitați și, totodată, insinuându-se că, de fapt, SNSPA nu ar reprezenta, nici pe departe, un spațiu total echidistant din punct de vedere politic.

Înainte de dezbaterea electorală de mâine (Contributors.ro)

Criticul de teatru Mircea Morariu rămâne „pe mai departe fidel opiniei că ar fi fost atât în favoarea ideii de competiție democratică, în folosul acelor (pesemne mulți) alegători încă nehotărâți care au nevoie de un argument în plus spre a-și definitiva opțiunea cât și în interesul candidatului Klaus Iohannis să accepte o dezbatere finală cu contracandidata sa la fotoliul prezidențial, d-na Viorica Vasilica Dăncilă...

O întâlnire față în față a doamnei Dăncilă și a domnului Iohannis i-ar fi dat, cred, acestuia ocazia să îi demonstreze fostului premier că, așa cum nu s-a calificat deloc pentru postul de prim-ministru, că fost doar un accident istoric, o pacoste pentru România, nu are nici cea mai mică abilitare, nu posedă un minimum de competențe pentru a aspira la funcția de președinte al României. Președintele în funcție ar fi putut profita la maximum de cele două sau trei ore rezervate schimbului de replici spre a demonta întreg angrenajul de fake news-uri cu a căror confecționare josnică se îndeletnicesc în aceste zile Lia Olguța Vasilescu&co. Probând astfel tot mai accentuata factură peremistă, rasistă, fascistoidă, anti-europeană a PSD.

Mâine, candidatul Klaus Iohannis se va întâlni cu reprezentanții presei. Ceea ce înseamnă că vom avea parte nu tocmai de o dezbatere, ci de o conferință de presă cu caracter special. E de sperat ca selectarea acestora să fi aparținut eminamente redacțiilor și nicidecum staffului de campanie al președintelui. Din start, mi se pare o idee proastă ca doar opt persoane să aibă dreptul de a pune întrebări. Încă mai sper ca dl. Iohannis să se răzgândească. .. Normal ar fi ca dl. Iohannis să își asume și minusurile, și greșelile comise în timpul celor aproape cinci ani petrecuți în intimitatea Cotroceniului. Să își explice atitudinile de non-combat, absențele și ezitările”. Integral pe contributors.ro.

Iohannis vs. Dăncilă, 13 întrebări (Ziarul Financiar)

Pe 24 noiembrie suntem/sunteţi chemaţi să alegeţi noul preşedinte al României pentru următorii cinci ani: Aveţi de ales între Klaus Iohannis - PNL - şi Viorica Dăncilă - PSD, cei doi care au coabitat mai mult de un an de zile ca preşedinte al României şi prim-ministru.

Iohannis spune că această coabitare a fost dezastruoasă şi că el nu şi-a luat concediu, pentru că a trebuit să fie cu ochii în patru pe ceea ce a făcut sau putea să facă PSD.

Dacă ne uităm la cifrele macroeconomice din ultimii cinci ani, această coabitare dintre Iohannis şi PSD nu a fost chiar rea.

Funcţia prezidenţială are legătură mai puţin cu partea economică, care aparţine guvernului, dar preşedintele poate face presiuni şi poate avea opinii legate de mersul economiei, de climatul macroeconomic şi de ţintele economice la care România ar trebui să ajungă.

Printre cele 13 întrebări popuse de Cristian Hostiuc, director editorial ZF: Dacă vine criza, ce taxe şi impozite se majorează? Dacă bugetul nu va avea bani pentru pensiile decreţeilor, creşte vârsta de pensionare? Ce străini primiţi în ţară să muncească? Cât vor fi salariile peste 5 ani? Cu ce înlocuim investiţiile străine, cu statul? Dacă NATO dispare, introduceţi serviciul militar obligatoriu?

 
Revista presei românești - 18 noiembrie 2019