Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce-aş fi vrut să găsesc în programele celor doi candidaţi la preşedinţie şi nu am găsit (Ziarul Financiar)

sorin_paslaru.jpg

Jurnalistul Sorin Pâslaru, redactor șef Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

O dezbatere care nu ține loc de alegeri (Adevărul) - Patronul firmei de dezinsecție, care a provocat tragedia din Complexul studențesc din Timișoara, reținut (pressalert.ro) - Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!  (Libertatea)

O dezbatere care nu ține loc de alegeri (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță constată că "Anunțul Administrației Prezidențiale privind o dezbatere în care președintele Klaus Iohannis să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, comentatorilor și analiștilor politici a stârnit un un interes major și multe controverse.

Cine participă și cine nu. De ce unii și nu alții. Ce instituții de media sunt invitate sau de ce nu sunt invitate. În ce măsură dezbaterile vor fi deschise sau cât de restrictiv fi formatul. Cine va vorbi și cine va asista.

Toate aceste chestiuni sunt legitime. Totuși, nu suntem la primele alegeri prezidențiale în care nu va exista o dezbatere între finaliști...

Prin decizia de a nu participa la o dezbatere cu doamna Dăncilă, președintele a intrat în coliziune nu cu susținătorii candidatului PSD, cu care oricum era pe poziții de confruntare dură, ci cu criticii înverșunați ai regimului PSD. din ultimii aproape trei ani. Dar nu era greu de prevăzut că așa se va întâmpla.

O campanie anostă a căpătat astfel viață și discuțiile s-au încins. E mai bine decât deloc. Pentru că, în ciuda impresiei inițiale, prezența în primul tur a fost cea mai scăzută de până acum. Și mai îngrijorător, generația tânără este tot mai puțin interesată de fenomenul politic, iar lipsa dezbaterii a accentuat pentru mulți percepția că a merge la vot nu are nicio utilitate". Integral în Adevărul.

Ce-aş fi vrut să găsesc în programele celor doi candidaţi la preşedinţie şi nu am găsit (Ziarul Financiar)

 "Aş fi vrut să găsesc în programele celor doi candidaţi la preşedinţie obiectivul ca până la sfârşitul mandatului, în 2024, să fie încă 3 milioane de locuinţe conectate la gaz, apă şi canalizare, faţă de doar 3 milioane în prezent, iar în 2029, peste 10 ani, să avem aproape toate cele 8,5 milioane de locuinţe intrate în epoca modernă ", scrie Sorin Pâslaru, redactor șef Ziaru Financiar.

 "Nu există nicăieri acest angajament şi nici măcar enunţată această întârziere. Se vorbeşte de modernizare, de noi valori, de o Românie „normală“ şi de un „Pact naţional pentru bunăstarea românilor“.

Dar ce fel de Românie „normală“ este aceea unde doar 3 milioane din cele 8,5 milioane de locuinţe sunt conectate la gaz metan? Şi unde este bunăstarea când condiţiile de trai la 50 km de marile oraşe sunt în continuare de secol XIX?

Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât România este al patrulea producător de gaze din Uniunea Europeană, iar în Marea Neagră sunt rezerve de 200 mld. metri cubi, care însă vor merge printr-o conductă de 1,2 m diametru, separată de reţeaua naţională de transport de gaz, către Ungaria şi Austria ". Continuarea în Ziarul Financiar.

Patronul firmei de dezinsecție, care a provocat tragedia din Complexul studențesc din Timișoara, reținut (pressalert.ro)

Audierile la sediul Poliției Timiș au durat toată noaptea în dosarul tragediei din Complexul Studențesc, unde doi copii și mama unuia dintre ei au decedat, iar 11 adulți și 19 copii au fost internați după ce în blocurile în care locuiau s-a făcut dezinsecție. Primele investigații au scos la iveală faptul că nenorocirea s-a produs pentru că s-au folosit pastile care conțin fosfura de aluminiu, care face parte din grupa I de toxicitate. Aceasta eliberează gazul de fosfură atunci când vine în contact fie cu umiditatea atmosferică, fie cu acid clorhidric în stomac.

Lucrările de dezinsecție au fost efectuate de asociatul firmei Bistim Dera SRL D, Ioan Sorin Buță. Acesta a fost audiat sub acuzațiile de omor din culpă și vătămare corporală, fiind reținut, în această dimineață, pentru 24 de ore.

Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!  (Libertatea)

 "ISU Timiș a confirmat oficial că a primit de la aceeași adresă cel puțin patru apeluri de urgență cu oameni diferiți care reclamau că se simt rău, începând de sâmbătă, ora 9:25 și până la ora 17:00, venite de la aceeași adresă. Cum de nu s-a sesizat nimeni?! ", se întreabă Cătălin Tolontan.

 "Autoritățile ne bagă în față diagnosticele inițiale, ca să vedem că manifestările nu semănau și că le era greu medicilor să unească punctele. Așa e, nu semănau pentru că, în contact nu neorotoxinele, oamenii prezentă simptome diferite, așa cum a explicat medicul de la UPU Timiș, Mihai Grecu, cel care a coordonat internările adulților ajunși la Spitalul Județean Timiș. Numai că în amonte de spitale și de camerele de gardă e 112. El are o responsabilitate a alertei inteligente.

Nu există nici o procedură la 112 ca la un număr de apeluri de la aceeași adresă, cu cazuri diferite, să se aprindă undeva un bec roșu? S-au dat mai multe apeluri, au murit trei oameni și a fost nevoie de peste 48 de ore ca să fie evacuați locatarii. Ce sistem de urgență e acesta?! ".

 
Revista presei românești - 19 noiembrie 2019