Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Factual a analizat declarațiile prezidențiabililor

factual.png

FACTUAL, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, a analizat declarațiile prezidențiabililor.
FACTUAL, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, a analizat declarațiile prezidențiabililor.
Sursa imaginii: 
factual.ro

5 ani cu Viorica. 5 ani cu Klaus (pressone.ro) - Tragedia de la Timișoara. Oameni din interiorul ISU dezvăluie cine trebuia să facă legătura dintre cele 15 apeluri la 112 din același bloc (Libertatea)

5 ani cu Viorica. 5 ani cu Klaus (pressone.ro)

”Să facem un simplu exercițiu de imaginație. Ajungem până în 2025 fie cu Klaus Iohannis, fie cu Viorica Dăncilă la cârma țării. Cu ei și cu prim-miniștrii numiți de ei, aleși dintr-o majoritate parlamentară care se anunță a fi fragilă. Nu există alternativă, asta a decis poporul, acestea sunt cele două căi pe care va merge România în următorii cinci ani.

Unul dintre cei doi va reprezenta România la cel mai înalt nivel, va arbitra tensiunile dintre societatea civilă și guvern, dintre guvern și parlament, dintre parlament și justiție. Dar, mai ales, va da un semnal clar cu privire la cât de mult țin românii la democrația de tip occidental sau, mai degrabă, de cât sunt de atrași de o autocrație de tip slav-oriental.

Acest exercițiu de imaginație ar trebui să rezolve rapid dilemele de tipul „iar să aleg răul mai mic?”. Răul mai mic se alege tocmai pentru ca răul cel mare să nu devasteze complet țara în care locuiești. Desigur, dacă ești de părere că niciunul dintre cei doi nu va devasta țara și nu ne va face de rușine în următorii cinci ani, atunci și statul acasă e o opțiune perfect valabilă, orice ți-ar spune lumea. Mai există și varianta în care nu dai doi bani pe ce se întâmplă cu România, e absolut OK și asta. Dar atunci să nu ai nici pretenții de la ea”. Continuarea pe pressone.ro.

 Adevărul despre „ăștia” (factual.ro)

FACTUAL,  primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România a analizat declarațiile de marți seara ale prezidențiabililor. Astfel aflați adevărul despre „ăștia”. Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier a afirmat, în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019:

„Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Nici măcar una. Mai mult decât atât, chiar dacă s-a deplasat în state unde avem o mare majoritate a românilor care au plecat din țară, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre venirea lor în România și ce face în calitate de președinte, ca românii să se întoarcă acasă.”

Factual a verificat, pe site-ul Administrației Prezidențiale, la secțiunea dedicată Diasporei, toate evenimentele la care a participat președintele Klaus Iohannis în cei cinci ani de mandat  Președintele s-a întîlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Polonia, Serbia, Germania, SUA, Bulgaria Turcia, Franța etc.

Concluzie: Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Președintele Klaus Iohannis a avut întâniri cu comunitățile de români din diaspora.

Factual a analizat nu doar declarații ale Vioricăi Dăncilă, ci și ale lui Klaus Iohannis. Unele s-au dovedit a fi adevărate, altele false. Sunt și câteva trunchiate, arată  factual.ro.

Tragedia de la Timișoara. Oameni din interiorul ISU dezvăluie cine trebuia să facă legătura dintre cele 15 apeluri la 112 din același bloc (Libertatea)

Autoritățile continuă să spună că nimeni nu putea conecta apelurile, simptomele și morțile, dar oameni din interiorul sistemului de urgență au relatat pentru Libertatea că aceste reguli există!

Specialistul a indicat exact și documentul și articolul care dezvăluie cel puțin un responsabil. Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 2021/691 din 12 decembrie 2008 are un titlu lung, dar clar. Este Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare ale titlului IV „Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

La Anexa 2, articolul 9 scrie care sunt responsabilitățile medicului coordonator, care se găsea în centrul integrat ISU, unde au sunat toți oamenii speriați din blocul de garsoniere din strada Miorița nr. 8.

 ”În cazul Timișoara, numărul mare de apeluri și de morți (doi copii decedaseră deja sâmbătă seara!), toate înregistrate la aceeași adresă și la două etaje ale blocului, etajele 3 și 4, ar fi impus, consideră omul din sistemul de urgență, ca medicul coordonator să declanșeze alarma!”

Până în acest moment, ISU Timiș nu a furnizat nici o explicație legată de activitatea medicului coordonator. Doar Raed Arafat a spus că s-au schimbat turele, numai că această explicație este comentată, sever, tot de cei din sistemul de urgență: ”Fișa pacienților nu depinde de ture, ea rămâne aceeași și se updatează cu fiecare apel la 112”.

 

 
Revista presei românești - 21 noiembrie 2019