Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care sunt mizele alegerilor prezidenţiale de duminică (Adevărul)

afis_alegeri_2019.png

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă - 22,26%.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă - 22,26%.
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Terorism urban la Timișoara? Substanța chimică folosită este o armă letală scăpată de sub control (Evenimentul Zilei) - Traficul de pe aeroporturi merge spre 23 de milioane de pasageri după o creştere de 6,9% la nouă luni (Ziarul Financiar)

Care sunt mizele alegerilor prezidenţiale de duminică (Adevărul)

Klaus Iohannis va încerca să obţină la alegerile prezidenţiale de duminică o victorie cât mai clară, în funcţie de aceasta fiind posibilă revenirea la ideea anticipatelor. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă luptă pentru un rezultat care să o menţină la cârma PSD cel puţin până la locale.

O victorie cu peste 65% l-ar legitima şi mai mult pe Klaus Iohannis în confruntarea cu PSD. Practic, la scurt timp după victorie, noul preşedinte ar putea să vină să vorbească celorlalte partide de anticipate, ca urmare a evoluţiilor politice din ultimele şase luni. Surse din conducerea PNL susţin că ar fi un moment prielnic pentru liberali să susţină un asemenea demers din partea preşedintelui. „Calculele arată că noi am lua acum peste 30% din mandate în Parlament. Pe valul de simpatie creat de realegerea preşedintelui, cel mai probabil am putea depăşi 35%”, au precizat pentru „Adevărul” surse liberale. Mai mult, cererea anticipatelor ar fi susţinută în Parlament de USR, iar dacă acestea sunt duse spre alegerile locale, cel mai probabil şi Pro România ar marşa pe acestea, pentru a profita de degringolada din PSD.   Însă tot acest scenariu ar urma să aibă loc după ce ar fi rezolvată problema bugetului de stat, care „ar trebui construit în linişte, nu cu gândul la alegeri”, potrivit unor surse politice. Singura problemă e că susţinătorii anticipatelor ar trebui să mai strângă în jur de 40-50 de voturi, ceea ce înseamnă negocieri pentru transferuri parlamentare sau garantarea de locuri eligibile pentru alegeri. 

Pe de altă parte, şansele de victorie ale Vioricăi Dăncilă sunt foarte mici. Însă o miză pentru candidatul PSD este procentul pe care va reuşi să-l scoată duminică. Un rezultat între 30% şi 35% ar fie explicat de Dăncilă drept un scor cu mult peste intenţia de vot pentru PSD, raportarea fiind făcută la europarlamentare, însă nu îi garantează rămânerea în funcţia de preşedinte al partidului. Surse politice din PSD au precizat pentru „Adevărul” că orice procent care va depăşi 35% ar însemna o performanţă foarte mare şi motiv de negociere privind menţinerea ei la şefia PSD cel puţin până la localele.

Terorism urban la Timișoara? Substanța chimică folosită este o armă letală scăpată de sub control (Evenimentul Zilei)

Incidentul de la Timișoara se poate repeta oricând în România. Pastile de pesticide care otrăvesc oamenii sunt tranzacționate „la negru”, fără un control drastic al autorităților. Drept dovadă, Poliția Timiș nu a fost sesizată despre astfel de tranzacții extrem de periculoase. Nici responsabilii de la DSP sau cei de la unitățile sanitar -veterinare nu verifică, în afara dosarului de autorizare, dacă firmele de profil folosesc substanțele legal permise.

Trei persoane au murit – un copil de 9 zile, unul de 3 ani și mama acestuia, de 29 de ani. Alte 82 de persoane s-au intoxicat, iar aproape jumătate din ele sunt în continuare în spital, în urma unei acțiuni de dezinsecție.

Miercuri, la spital au ajuns și 9 polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale al IPJ Timiș, care au acuzat stări de rău, după ce, zile la rând au frecventat blocurile în care s-au făcut dezinsecțiile cu fosfură de aluminiu. În prima zi a anchetei au mers doar cu uniformele pe ei, ca ulterior să poarte mănuși chirurgicale „etanșeizate” de uniformă cu scotch, și măști pe față.

Având în vedere reglementările legale stricte față de fosfura de aluminiu, se pune, firesc, întrebarea, cum a putut ca o cantitate mare de pesticid (60 de pastile) să fie tranzacționate „la negru” cu 600 de lei. Anchetatorii exclud varianta sustragerii lor dintr-un lot străin sau expirat care trebuia neutralizat:  procurorul de caz a confirmat pentru EVZ că produsul era în termen de valabilitate și cu etichetă în limba română (conform ambalajului găsit într-un coș de gunoi din zona Gării de Nord, unde Bușă a indicat că l-a aruncat după folosire). Caz în care mai rămân două variante.

Comprimatele puteau fi furate, iar firma de unde au dispărut nu a sesizat, sau, dacă a sesizat nu au reclamat la poliție. EVZ a solicitat informații IPJ Timiș în acest sens, iar răspunsul a fost că în anul 2019 nu s-a reclamat niciun astfel de furt pe raza județului.

Cealaltă variantă e că din rândul firmelor autorizate să folosească, s-a disponibilizat o parte din marfa achiziționată legal, pentru a fi comercializată „la negru”. Oricare din posobilități se va dovedi în final a fi adevărată, trebuie să aibă consecințe legale.

Traficul de pe aeroporturi merge spre 23 de milioane de pasageri după o creştere de 6,9% la nouă luni (Ziarul Financiar)

Numărul de pasageri de pe aeroporturile din ţară a crescut cu 6,9% în primele nouă luni, arată datele ACI Europe, care reprezintă peste 500 de aeroporturi din 45 de ţări din Europa. Evoluţia este de aproape două ori mai mare decât ritmul de creştere de la nivel european.

Bulgaria, de exemplu, a consemnat în perioada amintită o scădere a traficului de pasageri. Pe de altă parte, traficul de pasageri din Polonia s-a majorat cu 7,6%, în timp ce în Ungaria a crescut cu 7,2%, iar în Cehia cu 4,7%. 

Evoluţia din primele nouă luni ale anului arată o continuare a tendinţei de creştere a traficului de pe plan local, ritm pozitiv care a început în urmă cu şase ani. În 2018, traficul de pasageri de pe cele 17 aeroporturi din ţară a ajuns la 21,8 milioane, iar anul acesta estimările ZF arată o majorare a traficului de pasageri până la peste 23 de milioane de oameni.