Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectele victoriei lui Klaus Iohannis la scor zdrobitor (g4media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Image source: 
g4media.ro

Iohannis a călcat în picioare PSD-ul fără să-şi asume nimic concret, nu ştim ce înseamnă în cifre România europeană, modernă şi educată (Ziarul Financiar) - Ruşine istorică. PSD sub Dăncilă a ajuns cât răposatul Vadim Tudor (Adevărul)

Efectele victoriei lui Klaus Iohannis la scor zdrobitor (g4media)

„Câștigarea alegerilor la o diferență atât de mare de către Klaus Iohannis reprezintă un mare vot de blam pentru PSD și candidatul său, un spate întors ostentativ unui partid care a bulversat România în ultimii ani. Românii din afara țării s-au mobilizat masiv în turul doi, deși nu exista vreun pericol să iasă Dăncilă. De unde atâta sete de vot? Sigur, pe mulți i-a încurajat absența cozilor. Dar ce i-a propulsat către secțiile de votare într-un număr record, de aproape un milion?

Cel mai probabil, a fost nevoia de a aplica o sancțiune usturătoare partidului și candidatului care încarnează în ochii vastei majorități a celor din diaspora răul absolut al politicii românești. Din cauza lipsei de perspectivă, din cauza atmosferei generale proaste, mulți au luat în ultimii ani decizia grea de a părăsi România. Acum a sosit momentul revanșei. Au simțit cu toții că mai există o șansă și n-au ratat-o. 

A fost, așadar, un vot masiv împotrivă, nu atât pentru.

De pe fotoliul de învingător la scor detașat, Klaus Iohannis vede cu siguranță lucrurile puțin diferit. Se va simți supralegitimat și mandatat de popor să conducă țara cum dorește. Pericolul mesianismului este real când un președinte este reînvestit cu atât de multă încredere, indiferent de motive. Riscurile unui comportament de tip monarhic trebuie luate serios în considerare, mai ales că președintele Iohannis va avea de acum toată puterea: Guvern și Parlament.”

Jurnalistul Dan Tapalagă mai notează că la toate efectele imediate, „se adaugă un sentiment de ușurare, senzația că societatea românească a scos capul de sub apă. Șapte ani a fost sufocată de corupție sistemică, de un partid organizat ca o grupare mafiotă, de mediocritate, incompetență și o contraselecție în funcții importante cum nu s-a mai văzut”.

Integral pe g4media.ro.

Iohannis a călcat în picioare PSD-ul fără să-şi asume nimic concret, nu ştim ce înseamnă în cifre România europeană, modernă şi educată. Cu cât se va reduce în 5 ani numărul de analfabeţi funcţionali? Să-i urăm succes ca în al doilea mandat să grăbească pasul pentru a nu pierde contactul economic măcar cu Polonia (Ziarul Financiar)

Klaus Iohannis câştigă detaşat al doilea mandat de preşedinte al României, cu 65% faţă de 35% Viorica Dăncilă, măturând la pas, pentru a doua oară puterea electorală a PSD, partidul care a condus cel mai mult România în ultimii 30 de ani după căderea comunismului.

Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale 2019 având ca temă principală demonizarea PSD, fostul lui aliat din 2009, când trebuia să fie premier din partea PNL dacă Mircea Geoană de la PSD ajungea preşedinte.

Demonizarea PSD cu care a coabitat în ultimii 5 ani, iar din punct de vedere macroeconomic această perioadă este considerată cea mai bună din istoria României, a continuat şi duminică seară după anunţarea rezultatelor spunând că acest partid (care a făcut atât de rău României) trebuie trimis de tot în opoziţie după alegerile locale şi parlamentare de la anul.

„Războiul încă nu a fost câştigat”, a spus el.

Iohannis, 60 de ani, va conduce România în următorii 5 ani şi sperăm că nu se va confrunta cu vreo criză economică. 

Cum va lăsa România din punct de vedere macroeconomic peste 5 ani?

Ce înseamnă o Românie europeană din punct de vedere al salariilor şi al pensiilor?, se întreabă Cristian Hostiuc în ZF.

Ruşine istorică. PSD sub Dăncilă a ajuns cât răposatul Vadim Tudor (Adevărul)

Klaus Iohannis a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale în faţa Vioricăi Dăncilă. În câteva săptămâni, şefa PSD a pierdut Guvernul, cursa pentru Cotroceni şi, zilele viitoare, va pierde şi partidul, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Dăncilă a obţinut un scor comparabil cu Vadim Tudor în finala din 2000 cu Iliescu. Liderul PRM a ajuns atunci la 33,17%.

Deşi eşecul a fost unul crunt, Viorica Dăncilă a prezentat înfrângerea ca pe o victorie.„Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la alegerile europarlamentare. Am ajuns din nou la voturile pe care le-am primit în 2016. Numărul de voturi de azi ne ajută, ne obligă şi vom face tot ce este posibil să câştigăm alegerile locale şi parlamentare“, a spus liderul PSD, semn că nu demisionează din fruntea partidului, deşi a scos cel mai slab scor din istorie comparativ cu rstul candidaţilor la prezidenţiale: Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta. Potrivit unro surse politice, Viorica Dăncilă va încerca să rămână în fruntea partidului, însă mai mulţi lideri locali vor cere zilele viitoare un Congres extraordinar al partidului. Marcel Ciolacu, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea se încălzesc pentru şefia PSD, susţin sursele citate.

Ghinionul PSD la alegerile prezidenţiale se moşteneşte, mai scrie Adevărul. Este al patrulea eşec în ultimii 15 ani. Ultimul candidat social-democrat ajuns la Cotroceni a fost Ion Iliescu, în urmă cu 19 ani, după o victorie asupra lui Corneliu Vadim Tudor, o confruntare în care românii au avut de ales între răul cel mai mic şi răul infinit. Social-democraţii au pierdut ultimele patru alegeri prezidenţiale, cu toate că în trei rânduri candidaţii lor au plecat cu prima şansă şi au câştigat primul tur.

 
Revista presei românești - 25 noiembrie 2019