Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Falsul prohod al PSD și iluzia procentelor (ziare.com)

PSD, partidul fără țară (Adevărul) - Cea mai grea rectificare bugetară de la criză încoace (Ziarul Financiar)

Falsul prohod al PSD și iluzia procentelor (ziare.com)

„Nu exista nimic mai inselator decat procentele, pentru ca depind de cel mai impredictibil factor cu putinta intr-o ecuatie electorala: prezenta la vot. Asadar, pentru a masura infrangerea PSD in mod real, uitati-va la cifrele nete, adica la numarul de voturi. Si, dincolo de euforia procentului, ele sunt un dus rece”, atrage atenția jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

„Ce si-a propus PSD in mod real inainte aceste alegeri? Sa ajunga in turul al doilea. De sperat sa castige prezidentialele sunt suficient de realisti incat sa fi inteles ca nu aveau nicio sansa, mai ales cu un candidat ca dna Dancila.

Deci prima lor miza lor a fost sa-si ocupe locul in finala.

Odata ajuns in finala, PSD - partid pragmatic si realist, ce putea viza? Consolidarea bazinului traditional de vot al partidului. Si cele 3,3 milioane de voturi obtinute exact asta inseamna.

Si atunci, de ce voci importante din PSD vorbesc despre dezastru? Pentru ca, spun aceleasi voci, e nevoie de "un nou inceput".

El a si inceput, prin demisia fortata a dnei Dancila. Era inevitabil, PSD isi devoreaza liderul care pierde nu atat din razbunare, cat ca un fel de terapie de grup. De aceasta data este chiar mai mult, este o despartire simbolica de care PSD are nevoie pentru a pune capat picajului.

Deci unde este in acest moment PSD?

Este partidul numarul 2 al tarii, si-a stabilizat electoratul, a facut un exercitiu de mobilizare reusit si, din Opozitie, mai ferit de reflectoare, va regla noile jocuri interne de putere, care au si inceput, si va beneficia de explozia fiecarei bombe pe care guvernul Dancila a plantat-o in economie”...

Continuarea pe ziare.com.

PSD, partidul fără țară (Adevărul)

„Este adevărat, scorul zdrobitor pe care l-a reuşit Klaus Iohannis a fost determinat de aversiunea oamenilor faţă de candidatul Viorica Dăncilă. Marioneta lui Liviu Dragnea a dus partidul la cel mai slab rezultat din istoria alegerilor prezidenţiale. Toate racilele lungii guvernări PSD au contat: apetenţa pentru corupţie, 10 august, incompetenţa, aroganţa, limbajul politic agresiv şi primitiv.

Rezultatul dezastruos din 24 noiembrie are şi cauze mult mai adânci, dincolo de modul de conducere aberant pe care PSD l-a avut în ultimii ani', arată Ion M. Ioniță în editorialul ziarului. „De la apariţia sa sub numele de FSN, partidul a ratat momentele de modernizare. Două aripi s-au aflat permanent în conflict, cea conservatoare cu rădăcinile adânc fixate în substratul naţional-comunist şi una mai reformistă în sensul social-democraţiei europene. Conflictul a dus la ruptura dintre Iliescu şi Roman şi la scindarea partidului.

Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani? Societatea s-a schimbat dramatic. Un sfert din populaţia României s-a mutat dincolo de hotarele ţării. Satele, baza electorală a partidului, s-au depopulat. Marile oraşe au devenit poli de dezvoltare economică. Generaţiile tinere, din ţară sau din străinătate, au învăţat să aibă alte cerinţe faţă de clasa politică.  Tehnologia de comunicare, reţelele sociale au şters distanţele dintre oameni.

Răspunsul PSD a fost în direcţie total opusă faţă de mersul societăţii. Având milioane de români în Uniunea Europeană, PSD a devenit anti-european. A transmis mesaje xenofobe, a încercat să semene ura dintre românii din afară şi cei din ţară. A reacţionat violent pe 10 august. Şi toate celelalte

Refacerea PSD ar însemna revenirea la România din 2019, cu privire spre deceniul următor. Dacă va rata şi acum, adio PSD!”

Integral în Adevărul.

Cea mai grea rectificare bugetară de la criză încoace: În faţa scăderii veniturilor, guvernul PNL merge pe creşterea deficitului bugetar la peste 4% din PIB. Veniturile nu pot fi atinse, iar cheltuielile nu mai pot fi tăiate, pentru că deja investiţiile sunt la un nivel minim (Ziarul Financiar)

Guvernul PNL urmează să anunţe modul în care va fi rectificat bugetul pentru anul 2019, iar execuţia bugetară îl constrânge fie să mărească deficitul la 4% din PIB şi să păstreze nivelul asumat de cheltuieli, fie să-l reducă sub 3% din PIB, ceea ce înseamnă tăieri de 10 miliarde de lei de la cheltuieli. Surse oficiale afirmă că se va merge pe prima variantă, pentru că cheltu­ie­lile de pensii şi salarii pen­tru ultimele două luni sunt deja asu­mate, iar cele de investiţii sunt deja prea amici pentru a mai putea avea spaţiu de manevră.

Problema de bază este că veni­tu­rile pe tot anul vor fi, după esti­mă­rile ZF, de 330 mld. lei dacă se menţine ritmul din primele nouă luni, de doar 12% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anu­lui trecut, în condiţiile în care în bugetul asumat pen­tru 2019 veniturile au fost progno­zate la 345 mld. lei, în creştere cu 17% faţă de anul anterior. Deci lipsesc 15 mld. lei la venituri.

 
Revista presei românești - 26 noiembrie 2019