Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine e Marcel Ciolacu, omul care a mazilit-o pe Dăncilă (G4Media)

marcel_ciolacu.jpg

Marcel Ciolacu preia interimar șefia PSD.
Marcel Ciolacu preia interimar șefia PSD
Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia PSD. Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului / Dăncilă, după ședința CEx: „Am înțeles că se dorește o resetare” (HotNews.ro) - Deficitul bugetar a sărit în aer, dar analiştii economici spun că cel mai grav lucru este că noul deficit bugetar, de 4,3%, este mai mare decât creşterea economică de 4% (Ziarul Financiar)

Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia PSD. Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului / Dăncilă, după ședința CEx: „Am înțeles că se dorește o resetare” (HotNews.ro)

Viorica Dăncilă a anunțat marți noapte, la finalul unei ședințe tensionate a Comitetului Executiv al PSD, ce a durat aproape șase ore, că și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Social Democrat. Ea a afirmat că acest gest nu este unul de „slăbiciune”, ci unul de „demnitate”, făcut pentru partid. Șefia interimară a PSD a fost preluată de Marcel Ciolacu. Acesta și-a anunțat echipa cu care va conduce partidul în următoarea perioadă, el desemnându-l drept noul secretar general pe Paul Stănescu. Un congres PSD ar urma să fie organizat în februarie. Ciolacu a vorbit despre „nevoia unei resetări a partidului” și a spus că „nu a picat niciun cap” în cadrul ședinței CEx, întrucât Viorica Dăncilă a fost numită președinta organizației de femei a PSD.

Cine e Marcel Ciolacu, omul care a mazilit-o pe Dăncilă (G4Media)

Marcel Ciolacu (52 de ani), ajuns președintele Camerei Deputaților după condamnarea lui Liviu Dragnea, este noul președinte interimar al PSD. Buzoianul Ciolacu, un lider discret al PSD, a urcat pas cu pas în ierarhia partidului, a beneficiat de sprijinul unor mari baroni din trecut, de o relație bună cu Dragnea, de care s-a desparțit însă violent. El este acum foarte apropiat de foștii premieri Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, dar și de Gabriel Vlase, șeful SIE.

Marcel Ciolacu a ajuns în atenția publică în iunie 2017, când Liviu Dragnea l-a propulsat în funcția de vicepremier fără portofoliu în guvernul Tudose, trimis pentru a-i raporta mișcările premierului.

În jumătatea de an cât a fost vicepremier, Ciolacu și-a impus apropiați din Buzău în conducerea unor instituții și companii de stat, sporindu-și puterea în partid și capacitatea de negociere.

Ca vicepremier, el a întreținut o relație echilibrată și cu Palatul Cotroceni și cu instituțiile din domeniul securității, exact invers decât politica imprimată de Liviu Dragnea în PSD și guvern.

După plecarea din guvern împreună cu Tudose și răcirea relațiilor cu Liviu Dragnea, Ciolacu și-a consolidat în partid imaginea unui personaj echilibrat, care a refuzat să plece din PSD și nu a vrut să-și spele rufele în public. El a făcut permanent legătura între principalii centri de putere din partid,

Ciolacu e membru fondator al PSD (pe atunci FSN) în Buzău, iar în 1996 își începea cu adevărat urcarea în politică, devenind vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PSD Buzău și consilier local în municipiul Buzău.

A crescut în politică pe lângă doi grei ai PSD din acei ani: senatorul Ion Vasile și fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală. Din acea perioadă datează și fotografiile alături de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian cu mare trecere în PSD care a fost condamnat pentru răpirea celor trei ziariști români în Irak. Fotografiile cu cei doi la vânătoare, care arătau o relație apropiată Ciolacu – Hayssam, s-au scurs în presă în anii 2000.

Deficitul bugetar a sărit în aer, dar analiştii economici spun că cel mai grav lucru este că noul deficit bugetar, de 4,3%, este mai mare decât creşterea economică de 4%. Şi mult mai important este că 2020 este un an electoral, cu multe promisiuni (Ziarul Financiar)

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, se vor tăia bani de la Educaţie, Interne, Transporturi şi Agricultură. Finanţele, Sănătatea, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii primesc bani.

Veniturile bugetului ge­ne­ral consolidat se vor di­minua cu 18 mld. lei şi vor fi, pe anul 2019, de 327 mld. lei. Cheltuielile bu­getare se vor diminua cu 2 mld. lei şi vor fi în sumă de 371 mld. lei în anul 2019. Astfel, deficitul bugetar ar urma să atingă 44 mld. lei, echivalentul a 4,3% din PIB, un derapaj major de la ţinta de 3% din PIB, arată proiectul de recti­ficare bugetară publicat de Ministerul de Finanţe.

Analiştii economici spun că deficitul bugetar va avea nevoie de finanţare, lucru care se va vedea în creşterea datoriei publice. Dacă anii de creştere economică la o dinamică bună au permis o datorie publică redusă ca şi pondere în PIB, situaţia ar putea sta diferit în bugetul anului 2020, a spus Aurelian Dochia. El mai crede că pieţele financiare vor  reacţiona la acest deficit bugetar şi este posibil să existe o creştere a costurilor cu finanţarea.

 
Revista presei românești - 27 noiembrie 2019