Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economiştii cer guvernului să oprească legea care majorează pensiile pentru a nu prăbuși finanțele tării (Ziarul Financiar)

pensii.jpg

Economiştii cer guvernului să oprească legea care majorează pensiile pentru a nu prăbuși finanțele țării, titrează astăzi Ziarul Financiar.
Economiştii cer guvernului să oprească legea care majorează pensiile pentru a nu prăbuși finanțele țării, titrează astăzi Ziarul Financiar.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Totul despre anticipate (g4media.ro) - Magistrații, chemați să se pronunțe asupra viitorului Justiției (Adevărul) - Cum arată MagicHOME Fundeni, casa clădită de 160.000 de oameni (pressone)

Economiştii cer guvernului să oprească legea care majorează pensiile pentru a nu prăbuși finanțele tării (Ziarul Financiar)

România nu are bani pentru toată lumea, notează publicația după ce Daniel Dăianu (președintele Consiliului Fiscal) și Valentin Lazea (economistul-şef al Băncii Naţionale a României) au cerut guvernului să proroge legea care majorează pensiile. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban susțin că legea în vigoare va fi respectată indiferent de consecințe.

Anul acesta majorarea pen­si­ilor costă bugetul 8 mld. lei. Anul viitor, în continuarea pro­gramului, pensiile cresc cu 40% din septembrie, cu un impact suplimentar de 24,8 de mld. lei, pentru patru luni din an. Anii viitori vor fi însă devastatori pentru buget, spun economiştii – 51 mld. lei pentru 2021 şi 81 mld. lei pentru 2022.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, insistă: impactul bugetar al majorării cheltuielilor cu asistenţa socială (inclusiv pensii – n. red.) ar aduce un deficit bugetar de 8% din PIB în anul 2022, în condiţiile în care legea pensiilor va rămâne în varianta actuală.

Totul despre anticipate (g4media.ro)

Președintele Klaus Iohannis a spus din nou despre organizarea de alegeri anticipate că ar fi ”o soluție bună și de dorit”, în timp ce premierul Ludovic Orban susține cu rezerve proiectul prezidențial. Care sunt însă argumentele pro anticipate și de ce în PNL există rețineri față de devansarea calendarului electoral? Ce ar putea rezolva organizarea alegerilor înainte de termen și de ce sunt ele atât de importante pentru șeful statului?

În analiza jurnalistului Dan Tăpălagă, printre argumente pro-anticipate sunt:

- Dacă nu vor fi organizate anticipate în următoarele trei, maxim patru luni, valul electoral favorabil președintelui Iohannis și PNL se stinge. Susținătorii anticipatelor consultați de G4Media.ro se tem că guvernul Orban va pierde puncte până la alegerile din toamnă, că PSD va avea astfel ocazia să revină, iar PNL pierde avantajul de acum pe fondul unor inerente uzuri și erori la guvernare.

- Organizarea de alegeri anticipate înainte de locale ar oferi PNL și Alianței USR/PLUS șansa de a forma împreună o majoritate absolută în viitorul Parlament. Doar în condițiile unei super-majorități pot fi realizate două mari reforme esențiale pentru România: reforma Constituțională și reforma administrativă.

În categoria argumentelor anti-anticipate avem:

- Constituția în vigoare face anticipatele dificil, dacă nu aproape imposibil de declanșat. Trebuie să cadă două guverne consecutiv pentru ca președintele să dizolve parlamentul. Așadar, parlamentarii ar trebui să-și voteze scurtarea mandatului. Circa o sută dintre ei ar rămâne și fără pensie specială, fiind la primul mandat. Potrivit legii, dacă mandatul se încheie înainte de termen, își pierd privilegiile. Susținătorii anticipatelor afirmă că există soluții juridice pentru ca parlamentarii să nu rămână fără pensia specială, dar nu e clar dacă acestea vor funcționa.

- Premierul Ludovic Orban se află în situația lui Călin Popescu Tăriceanu acum 15 ani: ce garanții are că președintele îl va numi din nou premier după anticipate? Chiar dacă le primește, premierul riscă totuși să nu se mai întoarcă în fruntea unui eventual guvern PNL-USR-PLUS. Altele vor fi negocierile politice după anticipate.

În concluzie, chiar dacă președintele Klaus Iohannis vorbește tot mai apăsat despre nevoia de anticipate, nu le va putea face fără premierul Ludovic Orban, fără PNL și chiar o parte din PSD.

Magistrații, chemați să se pronunțe asupra viitorului Justiției (Adevărul)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis luni o scrisoare tuturor parchetelor şi instanţelor din ţară pentru a consulta magistraţii pe patru teme importante privind justiţia din România: pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea la complete de apel formate din 3 judecători, noul ciclu temporal de şcolarizare la INM şi dacă se impune desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).    Această consultare generală a magistraţilor din întreaga ţară are loc în contextul în care  la 1 ianuarie 2020 ar urmă să intre în vigoare prevederile din Legile Justiţiei privind pensionarea anticipată a magistraţilor cu 20 de ani vechime şi privind formarea completelor de apel formate din 3 judecători. Aceste prevederi ar duce la un deficit de magistraţi pe de o parte, şi la încărcarea cu dosare a instanţelor de apel. În cazul Institutului Naţional al Magistraturii, Predoiu vrea să afle părerea magistraţilor privind durata de pregătire a procurorilor şi judecătorilor, după ce aceasta fost crescută de la 2 ani la 4 ani. Cea de-a patra întrebare priveşte Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, a cărei înfiinţare a fost criticată de instituţiile europene, asociaţiile de magistraţi şi societatea civilă. 

Cum arată MagicHOME Fundeni, casa clădită de 160.000 de oameni (pressone)

În 2017 începea una dintre cele mai mari campanii de donații din România, cu un scop precis: construirea unei case pentru cazarea temporară a părinților care își însoțesc copiii bolnavi de cancer pe timpul tratamentul acestora.

„Împreună pentru Magic HOME” a reușit să atragă atenția a peste 160.000 de români, care au donat câte 2 euro printr-o campanie de SMS care continuă și astăzi.

Unii dintre donatori au donat în fiecare lună, fapt care a dus la strângerea unei sume totale de 1.7 milioane de SMS-uri.

Casa se află pe Strada Caisului, nr. 23A, în Dobroiești, județul Ilfov, în proximitatea spitalului Fundeni. Infrastructura foarte proastă din zonă nu permite un transfer foarte ușor către spital, dar lucrurile se vor rezolva în curând.

Centrul MagicHOME va deveni complet operațional în ianuarie 2020. Imobilul are o suprafață de 750 m2, 11 camere cu 26 de paturi, spații de recreere comune, câte o bucătărie la fiecare etaj și o terasă generoasă.

 
Revista presei românești - 28 noiembrie 2019