Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adina Vălean, comisar european pe Transporturi: „România e singura ţară care va continua să primească bani pentru infrastructura rutieră“ (Adevărul)

adina_valean.jpg

 Coronavirusul este o amenintare pentru sanatatea publica, pentru mobilitate si pentru economie, spune intr-un interviu pentru Ziare.com comisarul european Adina Valean.
Coronavirusul este o amenințare pentru sănătatea publică, pentru mobilitate și pentru economie, spune într-un interviu pentru Ziare.com comisarul european Adina Vălean.
Sursa imaginii: 
site-ul Parlamentului Euopean

Isărescu cere guvernului PNL să-şi finanţeze deficitul fiscal din piaţă şi nu să folosească rezerva valutară: Ţara are exces de lichiditate! (Ziarul Financiar) - Exclusiv Pozitia GRECO, dupa declaratiile lui Predoiu: Sectia Speciala trebuie abandonata! (ziare.com) - Păcat! (Gazeta Sporturilor)

Isărescu cere guvernului PNL să-şi finanţeze deficitul fiscal din piaţă şi nu să folosească rezerva valutară: Ţara are exces de lichiditate! (Ziarul Financiar)

Guvernul a adoptat ieri a doua rectificare bugetară din an, care majorează deficitul bugetar de la 2,8% din PIB la 4,4% din PIB, iar economiştii s-au întrebat cum va fi finanţat acest deficit. Cum această rezervă este secretă, opiniile economiştilor sunt la extreme: unii cred ar avea câteva miliarde de euro, alţii că seiful e gol. În acest ultim caz unii economişti opinează că nu ar fi în piaţă lichiditate destulă pentru o ofertă de titluri de trezorerie atât de mare. Ba piaţa este lichidă şi facem eforturi să o sterilizăm, a insistat Isărescu.

El a apărat joi poziţia guvernului de a nu se angaja într-o discuţie pe fond privind temeinicia aplicării legii care majorează pensiile cu 40% în 2020, după ce doi influenţi economişti - Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal, şi Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale - au cerut miercuri Executivului să proroge termenele aplicare a legii pensiilor, întrucât cheltuielile ce le pretinde ar însemna o lovitură devastatoare pentru echilibrul bugetar. Isărescu l-a criticat pe Lazea afirmând că decizia de aplicare sau de prorogare a termenelor din legea pensiilor nu este o atribuţie a BNR, ci este o decizie politică. Miercuri şi premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis au spus că termenele din legea pensiiilor se vor aplica aşa cum sunt ele înscrise în lege.

Exclusiv Pozitia GRECO, dupa declaratiile lui Predoiu: Sectia Speciala trebuie abandonata! (ziare.com)

GRECO nu si-a schimbat pozitia privind solicitarea ca Sectia Speciala sa fie desfiintata si va monitoriza implementarea recomandarii facute, arata institutia, intr-un raspuns remis joi seara Ziare.com, dupa ce noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca desfiintarea SS nu este atat de simpla si ca e nevoie de o mai larga consultare in sistem si, totodata, de consens politic.

De altfel, anuntul ca Guvernul nu va desfiinta SS prin OUG sau prin asumarea raspunderii parlamentare a fost asumat de premierul Ludovic Orban, ministrul Justitiei a dat doar cateva explicatii.

Anuntul ministrului liberal al Justitiei a primit imediat un raspuns chiar de la DNA, Parchetul General, DIICOT. In total 101 parchete si instante se pronunta fara echivoc pentru renuntarea la Sectia Speciala.

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi: „România e singura ţară care va continua să primească bani pentru infrastructura rutieră“ (Adevărul)

Într-un interviu pentru Adevărul, comisarul european Adina Vălean susţine că întreg Estul Europei este slab conectat la infrastructura rutieră a Vestului, nu doar România. ”Este efectul Cortinei de fier”, susţine Adina Vălean. Dar spre deosebire de restul statelor UE mai puţin dezvoltate, România e singura ţară care va continua să primească bani europeni pentru şosele. Cât despre calea ferată, când vor prinde şi trenurile româneşti viteză? ”Aş spune că depinde de noi.”răspunde comisarul. ”România trebuie să-şi modernizeze infrastructura de cale ferată. Pe ciclul actual avem alocaţi 1,1 mld. de euro pentru două proiecte, pe segmente între Braşov şi Sighişoara. S-a constatat că din cauza întârzierilor nu putem să tragem toţi aceşti bani până în 2023. Autorităţile trebuie să se hotărască cât se poate face până în 2023, apoi să separe proiectul”.

Păcat! (Gazeta Sporturilor)

Cu un parcurs remarcabil în Europa, CFR s-a dus pe „Olimpico” având țintă punctul care asigura calificarea în primăvara continentală. Iar Dan Petrescu și-a luat măsurile de siguranță cu o linie de 5 fundași, menită să închidă culoarele spre poarta lui Arlauskis. Și, poate, să dea eventual lovitura pe o contră, spre a repeta minunea din Cetatea Eternă reușită în urmă cu 11 ani, când Culio izbutea o „dublă” în memorabilul AS Roma – CFR 1-2 din Champions League.

CFR Cluj n-a mai reușit să repete pe „Olimpico” meciul fantastic din 2008, cu Roma, și a pierdut cu 0-1 în fața lui Lazio, amânând pentru ultima etapă decizia calificării. Trupa lui Petrescu mai are nevoie de un punct cu Celtic, acasă,  pentru a-și asigura calificarea în „16”-imile Europa League. De asemenea, campioana României se va califica indiferent de rezultatul cu scoțienii, în cazul în care Lazio nu o va învinge pe Rennes în ultima rundă.

 

 
Revista presei românești - 29 noiembrie 2019