Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 indicatori despre care nu se vorbește și care descriu România de azi (Ziarul Financiar)

drapel_ue_fabricat_in_ro.jpg

Drapel UE fabricat în România
Drapel UE fabricat în România
Sursa imaginii: 
@European Communities

Liberalii spun „adio” alegerii primarilor în două tururi (Adevărul) - Dosarele bat pasul pe loc în vreme ce procurorii sunt bine plătiți și vor să se pensioneze după numai 20 de ani de activitate (G4Media) - <<Rege>> umilit! (Gazeta Sporturilor)

10 indicatori despre care nu se vorbește și care descriu România de azi (Ziarul Financiar)

România a întâmpinat aniversarea cu numărul 101 a Marii Uniri ca o țară marcată în continuare de disparități șicontradicții. Avem pe de o parteresurse de gaze, avem producție agricolă de cereale, dar pe de altă parte suntem pe primele locuri la deficit de cont curent și comercial, iar o treime din drumuri sunt de pâământ, 3 mil. Locuințe se încălzesc cu lemne și avem cele mai multe decese provenite din accidente rutiere la un milion de locuitori.

Liberalii spun „adio” alegerii primarilor în două tururi (Adevărul)

Echipa condusă de Ludovic Orban este pusă în aceste zile să dea un răspuns cât mai rapid pe mai multe proiecte politice de interes, printre acestea fiind şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi, Liberalii au căutat să evite cât mai mult această temă, deşi în perioada de opoziţie au susţinut tare că vor schimbarea legii electorale. Ori, PNL nu vrea să audă de subiectul revenirii la alegerea primarilor în două tururi prin ordonanţă de urgenţă, nici prin asumarea răspunderii de către Guvern a acestei iniţiative legislative. La îndemâna liberalilor mai rămâne doar soluţia adoptării în Parlament a unui proiect al USR care prevede schimbarea legii electorale de alegere a aleşilor locali. Proiectul a fost respins de Comisia de administraţie şi va ajunge în această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final. Însă aici apare o problemă. PNL şi partenerii săi din Parlament nu reuşesc să strângă voturile necesare pentru a trece proiectul, nici având susţinerea Pro România.

Aleşii PNL au transmis că nu vor schimbarea legii electorale, pentru că vor securizarea mandatului lor, au declarat surse politice pentru „Adevărul”.

Dosarele bat pasul pe loc în vreme ce procurorii sunt bine plătiți și vor să se pensioneze după numai 20 de ani de activitate (G4Media)

Marile dosare bat pasul pe loc în vreme ce procurorii DNA, DIICOT și PG sunt bine plătiți și au votat în adunările generale menținerea unei măsuri implementate de PSD în legile Justiției (care au scos lumea în stradă): pensionarea după numai 20 de activitate.

G4media.ro a trecut în revistă câteva dintre marile anchete care trenează pe rolul parchetelor.

Dosare tergiversate la DNA. Cazul Tel Drum. Pe 13 noiembrie 2017, procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan a început urmărirea penală împotriva fostului lider PSD Liviu Dragnea pentru cinci infracțiuni: două de fraudă cu fonduri europene, două de abuz în serviciu și una de grup infracțional organizat.

Au trecut 2 ani deja și ancheta a regresat, nu a progresat. Procuroarea a solicitat de 2 ori redeschiderea unei părți din dosar privind asocierea dintre Tel Drum și Euroconstruct, afacerea lui Dragnea cu oamenii lui Băsescu-Udrea. Și tot de două ori, Tribunalul Teleorman a respins cererea de redeschidere ceea ce înseamnă că una dintre cele 2 acuzații de fraudă cu fonduri europene pică.

Lla DNA mai bat pasul pe loc: Cazul Ponta-Blair, Dosarul Hidro Prahova privindu-l pe cumnatul lui Ponta. Dosarele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, Dosarul Apa Nova. 

Dosare tergiversate la DIICOT. Dosarul Rompetrol, record de anchetă de 14 ani, Dosarul 10 August.

<<Rege>> umilit! (Gazeta Sporturilor)

Hagi n-a fost invitat de FRF la gala unde s-au stablit grupele pentru EURO 2020.

Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF Răzvan Burleanu,spune că „nu pot găsi niciun motiv plauzibil pentru o astfel de decizie”.

Cotidianul turc Fanatik susține că „FRF a refuzat să-l invite pe Gheorghe Hagi din cauza conflictului pe care îl are cu legendarul fotbalist român". 

„Scandal! Hagi nu a fost invitat la tragere!", anunță Fanatik. „Federația română l-a refuzat pe Gheorghe Hagi la show-ul pentru Euro 2020. În timp ce alte țări au avut invitați, FRF nu l-a sunat pe Hagi din cauza conflictului cu marea legendă, chiar dacă era gazda ceremoniei". 

Jurnalul de la Istanbul adaugă: „La mijloc ar fi Academia lui Hagi. Faptul că Federația nu ar fi oferit suficient sprijin școlii de fotbal a lui Hagi a declanșat probleme între cele două părți. Întrebarea este dacă Hagi și forul român ar putea ajunge la un compromis".

 
Revista presei românești - 2 decembrie 2019