Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O lopată de praf în ochi (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Politrucii care au parazitat şcoala românească (Adevărul) - Oameni și câini au muncit împreună în iadul din Albania. Challapa, maidaneza salvată care a devenit salvatoare (Libertatea)

O lopată de praf în ochi (ziare.com)

"Asumarea raspunderii guvernului pentru abrogarea legii recursului compensatoriu mi se pare o lopata de praf aruncata in ochii electoratului care incepuse sa vada ca mai nimic din asteptarile sale importante nu incepe sa prinda contur.

Aceasta abrogare nu va produce niciun efect benefic inca foarte multa vreme de acum incolo. Mai precis, daca cineva spera ca dupa abrogare violatorii, criminalii si talharii vor inceta sa mai iasa din puscarii, va fi dezamagit.

Fiind lege penala mai favorabila, legea recursului se va aplica cel putin celor care se afla acum in puscarie si pot invoca o camera cu igrasie intr-un penitenciar, daca nu chiar celor celor care vor comite fapte pana in ziua abrogarii.

Efectele ar putea sa apara insa in relatia cu CEDO. In urma deciziei pilot, statul roman a conceput un plan de masuri si s-a angajat sa-l respecte. El presupune pe langa recursul in zile si un recurs in bani pentru cei care nu mai pot primi zile, pentru ca au terminat de ispasit pedeapsa in conditii necorespunzatoare, plus constructii de penitenciare.

Nu a fost respectat decat recursul compensatoriu in zile si acum si el este abrogat", scrie Ioana Ene Dogioiu. Integral pe ziare.com.

Politrucii care au parazitat şcoala românească (Adevărul)

Situaţia învăţământului românesc este dezastruoasă pentru că de ani întregi la vârful inspectoratelor şcolare s-au aflat oameni puşi în funcţii pe criterii clientelare de partid, care s-au rotit în funcţie de interese şi de cine era la putere.

Cei mai mulţi şefi de inspectorate şcolare au fost membri şi simpatizanţi PSD sau apropiaţi ai unor social-democraţi de marcă. Din această postură, au parazitat întregul sistem educaţional din România, aducându-l într-o stare de criză permanentă. Caracatiţa şi-a întins tentaculele nu doar la vârful instituţiilor, ci a pătruns adânc în sistem, infestându-l în întregime, până la ultimul angajat. Numiţi şi susţinuţi politic, prin concursuri uneori trucate sau cu delegări continue, aceşti şefi au ştiut să asculte şi să impună ordinele venite de la partid, au profitat din plin de prieteniile cu potenţii momentului, în beneficiul unor rude apropiate şi au ştiut să-şi umple buzunarele încheind contracte avantajoase cu firme deţinute de rude sau prieteni apropiaţi şi să-şi construiască vile de sute de metri pătraţi în timp ce sute de şcoli au încă WC-ul în fundul curţii. Mai trebuie amintite textele pline de agramatisme distribuite pe Facebook de câte un inspectorat şcolar.

Oameni și câini au muncit împreună în iadul din Albania. Challapa, maidaneza salvată care a devenit salvatoare (Libertatea)

Vlad Popescu și Romică Chințoi, voluntari la Clubul Câinilor Umanitari, au fost, împreună cu câinii lor, alături de cei 52 de pompieri și medici români care au ajutat Albania după cutremurul groaznic care a dus la moartea a peste 40 de oameni, marți dimineață. Vlad a lucrat cu o cățelușă maidaneză dresată să devină câine utilitar.

Toți s-au întors acasă duminică, de 1 decembrie, plecând de pe aeroportul din Tirana, Albania, cu două nave Hercules. „La mulți ani, România, pentru că poți mai mult!”, a fost mesajul lor de Ziua Națională a României. 

„Scopul nostru la Clubul Câinilor Utilitari este să dezvoltăm în România echipe de câini care să facă față în astfel de situații. Este o necesitate mare de a suplimenta forțele militare și noi sperăm să fim considerați parteneri pentru asemenea intervenții”, spune Vlad Popescu. 

Vlad are 39 de ani și pe ultimii 15 i-a petrecut dresând câini. La Clubul Câinilor Utilitari, ONG-ul care antrenează patrupede, e de puțin timp. „Banii pe care îi câștig la dresaj, îi cheltui la Club”, glumește el. 

Vlad Popescu a găsit-o pe Challapa în fostul bazin din Giulești Pe Challapa a salvat-o din ruinele fostului bazin polo din Giulești, acum cinci ani. Challapa este o maidaneză neagră, cu păr scurt și botul ascuțit. „Era urâtă ca spuma mării”, râde Vlad de partenera lui patrupedă. Era doar cât palma când a găsit-o. Neagră, cu urdori la ochi, nimeni nu a vrut să o adopte și în final, instructorul a păstrat-o. Acum e dragostea lui.

 

 
Revista presei românești - 3 decembrie 2019