Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reformați Educația sau murim. Afară din învățământ cu oamenii Sistemului, mediocrii, atârnătorii și ONG-iștii afaceriști (G4Media)

Rezultate PISA 2018: De ce Estonia este noua „putere” europeană în Educație – țara în care elevii nu au nicio evaluare națională și totul la școală e gratuit (Edupedu) - Ciolacu pregăteşte schimbarea la faţă a PSD (Adevărul)

Reformați Educația sau murim. Afară din învățământ cu oamenii Sistemului, mediocrii, atârnătorii și ONG-iștii afaceriști (G4Media)

"Rezultatele testelor PISA validează constatările empirice: guvernele PSD și miniștrii lor catastrofali din ultimii 7 ani au distrus practic educația. Reacția noului ministru, Monica Anisie, șochează însă prin decuplarea de la realitate: ”Nu trebuie să ne îngrijorăm”. Ba da. România e cangrenată de emigrație, de analfabetism funcțional și de o criză majoră a forței de muncă. Fix acum trebuie să ne îngrijorăm. Dar nu sterp, ci producând rapid o mutare majoră într-un sistem controlat de mafii, sindicate, mediocri, semi-interlopi scăpătați și mici sateliți ai serviciilor de informații.

În 30 de ani, sistemul care ține educația subdezvoltată a fost zdruncinat o singură dată, de echipa Funeriu – Miclea. Reacția mafiilor a fost însă atât de puternică, încât din reforma de atunci n-a mai rămas piatră peste piatră. Principiile reformiste ale celor doi au rămas valide și acum, iar soliditatea lor se vede în rezultatele obținute de țări precum Estonia.

Or, cât timp în proximitatea noii Puteri de la București stau fix oamenii care în 2012 – 2015 au dat primele lovituri de tun în reforma din 2011, e greu de crezut că ne așteaptă vreo minune. Între timp, piața forței de muncă se sufocă în lipsa angajaților, din urmă vin generații tot mai afectate de slaba pregătire a profesorilor, marea revoluție digitală ne prinde cu o educație cam cum a lăsat-o Spiru Haret". Articolul semnat de Cristian Pantazi este integral pe g4media.ro..

Rezultate PISA 2018: De ce Estonia este noua „putere” europeană în Educație – țara în care elevii nu au nicio evaluare națională și totul la școală e gratuit (Edupedu)

Rezultatele PISA 2018 au arătat că prima clasată dintre țările europene este Estonia, atât la Citire/Lectură, unde a obținut 523 de puncte (cu 95 peste România), cât și la Matematică (523) și Științe (530 puncte). Analfabetismul funcțional în Estonia este de doar 11%, față de 44% în România. Estonia a întrecut toate marile economii europene și țările cu tradiție în Educație, inclusiv Finlanda.

În România doar 1% dintre elevii testați sunt foarte performanți la citire/lectură, în timp ce în Estonia procentul este de 14, iar media țărilor OECD – 9. La matematică nivelul de excelență din Estonia este de 15%, iar la științe de 12%. Din 2006 până în 2018 Estonia a reușit să își îmbunătățească semnificativ scorul obținut atât la citire cât și la matematică.

Ce au făcut estonienii ca să își dezvolte educația?

Estonia a declarat prioritară educația timpurie. Grădinița începe de la 3 ani, dar copiii pot fi dați chiar mai devreme, iar școala la 7 ani.

“Gratuit în Estonia înseamnă într-adevăr gratuit. Nu plătești pentru manuale, auxiliare, pentru masa de prâny de la școală sau pentru transport”, spune ministrul estonian al Educației.

În Estonia așa cum totul în jur este digitalizat (votul, administrația, serviciile) așa și școala este digitală. Sistemul lor de e-școală înseamnă că multe dintre temele pentru acasă sunt făcute și notate online. Cărțile și manualele sunt și ele digitale, putând fi împrumutate de la bibliotecă tot în format digital, iar asta îi ajută să-și facă temele acasă.

Ciolacu pregăteşte schimbarea la faţă a PSD (Adevărul)

Marcel Ciolacu pregăteşte un nou PSD: partidul va abandona total lupta cu „statul paralel“, va abroga legea care a deschis porţile puşcăriilor, se va delimita de Secţia Specială pentru magistraţi, Florin Iordache şi Eugen Nicolicea vor fi trecuţi „în rezervă“, iar liderii care au jignit diaspora vor fi sancţionaţi. Urmează un moment T0, susţin surse politice pentru Adevărul.

Cât despre Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, un alt cartof fierbinte în Justiţie, PSD va aştepta noile alegeri pentru şefia CSM. „Dacă noua conducere a CSM va susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, PSD se va conforma. Dacă nu, vom încuraja ca Secţia să fie condusă de un magistrat independent şi  să funcţioneze sub autoritatea procurorului general. Nu mai putem fi avocaţii unor proiecte care ne-au adus la 20%. Fie înţelegem să ne reformăm, fie vom rămâne ani buni în Opoziţie“, explică sursele citate. Poziţia PSD coincide cu strategia PNL.

 
Revista presei românești - 4 decembrie 2019