Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buzunarele aleșilor, câștigătoare după majorarea salariului minim (Adevărul)

bugetari.jpg

Patriarhul Daniel şi Klaus Iohannis sunt bugetarii care beneficiză cel mai mult de majorarea salariului minim.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului "Adevărul"

România a ajuns o ţară de vis pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă (Ziarul Financiar) - Bucureștenii au invitat-o pe Firea să se spele și ea în lighean (Evenimentul Zilei) - Salvează-ne, Messi! (Gazeta Sporturilor)

Buzunarele aleșilor, câștigătoare după majorarea salariului minim (Adevărul)

Salariul minim creşte de la 2.080 lei la 2.230 lei, de la 1 ianuarie 2020, potrivit unui proiect pregătit de Guvern pentru adoptare. Acest lucru înseamnă un plus de 150 lei la salariul brut, ceea ce se traduce într-o majorare netă de 83 lei. Circa 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariu minim vor beneficia de această măsură. Pe de altă parte, de fiecare majorare a salariului minim beneficiază şi demnitarii. Asta pentru că salariile primilor oameni din stat se calculează înmulţind salariul minim pe economie cu un coeficient din legea salarizării.

Salariul brut al preşedintelui ţării va creşte la 26.760 lei în 2020, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, preşedintele va băga în buzunar, în plus, 1.053 lei net.

A doua indemnizaţie ca valoare e cea a prim-ministrului, a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a şefului Senatului va creşte cu un net de 1.009 lei.   

Modestia bisericească îl ocoleşte pe Patriarhul Daniel. Salariul net al Preafericitului va creşte tot cu puţin peste 1.000 de lei, la 25.645 lei lunar. 

Viceprim-miniştrii vor simţi o majorare de la 22.256 lei la 23.861 lei, respectiv o creştere netă de 940 lei. 

Toţi miniştrii ţării vor beneficia de o majorare netă de 921 lei, respectiv o creştere a salariului brut de la 21.840 lei la 23.415 lei. 

La acelaşi nivel vor urca şi lefurile unor reprezentanţi importanţi precum Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române sau consilierii prezidenţiali. 

Primarul General al Capitalei va avea un salariu de 22.300 lei, majorat de la 20.800 lei, ceea ce înseamnă o creştere netă de 877 lei. 

Fiecare dintre cei 465 de senatori şi deputaţi va primi de asemenea o creştere netă de 789 lei.

România a ajuns o ţară de vis pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă (Ziarul Financiar)

Datorită creşterii salariului şi a scăderii preţului apartamentelor de după criză, rata pentru un apartament cu 2 camere a ajuns la mai puţin de 60% din salariul mediu net, faţă de 250% în 2008.

Dezvoltarea segmentul ipotecar s-a produs concomitent cu diminuarea importanţei produsului Prima Casă, care în prezent deţine aproximativ 25% din totalul tranzacţiilor efectuate - sau 35% din segmentul finanţărilor pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Bucureștenii au invitat-o pe Firea să se spele și ea în lighean (Evenimentul Zilei)

Frigul din locuințe și lipsa apei calde, o combinație întru totul dezirabilă mai ales când temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius, i-au determinat pe cei mai furioși dintre bucureșteni să iasă în stradă, în fața clădirii Primăriei Municipiului București. Acolo s-au adunat cu zecile pentru a protesta față de rateurile date de RADET fix în perioada în care trebuia să asigure, în realitate și nu prin declarații ale reprezentanților, furnizarea agentului termic.

De-a lungul acțiunii, manifestanții adunați în fața Primăriei Capitalei au bătut în ligheane și eu scandat sloganuri precum „Vrem căldură, nu doar pe factură” și „Apă caldă și căldură, nu program ca în dictatură”.

La polul opus, primăria nu știe cum să mai facă să se preamărească. Practic, ca și cum bucureștenii nu au înghețat în propriile lor case, reprezentanții instituției își aduc singuri elogii, comunicând că, începând cu anul 2016, RADET a reabilitat aproximativ 180 de kilometri de conductă pe circuitul primar și secundar, din care 30 km pe rețeaua primară, iar restul în rețeaua secundară.

Salvează-ne, Messi! (Gazeta Sporturilor)

România are azi nevoie disperată de victorie la Campionatul Mondial de handbal feminin găzduit de Japonia pentru a se califica în grupele principale.

Speranțele se leagă de evoluția Cristinei Neagu, care a marcat până acum 30 de goluri în cele 3 partide în care a evoluat. 

România – Ungaria se dispută începând cu ora 12.

 
Revista presei românești - 6 decembrie 2019