Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea epurare din sectorul bugetar (Adevărul)

Analiza testelor PISA: Bucureștiul egalează marile capitale europene, însă mediul rural este la nivel cu Indonezia, Filipine și Maroc (Ziarul Financiar) - Studiu: În prag de sărbători, angajații magazinelor pentru copii eșuează la testul amabilității (HotNews)

Marea epurare din sectorul bugetar (Adevărul)

Guvernanţii au anunţat o serie de măsuri menite să ţină în frâu cheltuielile bugetare, fără tăierea salariilor şi a pensiilor oamenilor de rând.

Deficitul bugetar poate fi menţinut la un nivel de 4% din Produsul Intern Brut şi în 2020, dacă se iau o serie de măsuri, considerate „de bun simţ” de guvernanţi, fără niciun fel de austeritate pentru cetăţenii obişnuiţi.    

Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor demnitarilor la nivelul actual, concedierea funcţionarilor care şi-au obţinut posturile pe grade de rudenie sau a celor fără experienţă şi interdicţia cumulării pensiei cu salariu de la stat.

Potrivit ultimelor statistici postate pe data.gov.ro, în luna august 2018, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice, era de 1,19 milioane de persoane, din care 765.063 erau angajaţi în administraţia publică centrală, adică în ministere, autorităţi, consilii şi agenţii de stat, Parlament, Administraţia prezidenţială, institute, unităţi sanitare şi de învăţământ şi case de pensii şi de şomaj sau ajutoare sociale. 

Acestora li se adaugă alte 428.358 de persoane plătite din fondurile autorităţilor publice locale, cum ar fi unităţi de învăţământ preuniversitar, autorităţi executive locale şi unităţi sanitare finanţate de primării.   

Raportat la o restructurare de 20% din numărul angajaţilor administraţiei publice centrale (cei 765.000) înseamnă că, în urma evaluărilor efectuate de Guvern 153.000 de angajaţi ai statului vor fi puşi pe liber. 

Analiza testelor PISA: Bucureștiul egalează marile capitale europene, însă mediul rural este la nivel cu Indonezia, Filipine și Maroc (Ziarul Financiar)

Dragoş Iliescu, colaborator al OECD şi profesor universitar la Facultatea de psihologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, spune că România este trasă în  jos  la testele PISA  în primul rând din cauza educației din mediul rural. 

El afirmă că diferența ditre punctajul înregistrat  de elevii din București și de cei din mediul rural este de 109 puncte, adică un sfert din punctajul total. 

Testul oferă mediului de business din țările participante date despre cât de calificată este viitoarea lor forță de muncă în așa fel încât să poată acționa asupra acelor aspecte pe care le consideră importante pentru viitorul lor.

Pentru companii Testele PISA sunt un predictor al capacităţii viitorilor angajaţi de a crea valoare în business.

Studiu: În prag de sărbători, angajații magazinelor pentru copii eșuează la testul amabilității (HotNews)

Lipsa de atenție, dezinteresul față de cerințele clienților, lipsa de cunoștințe privind produsele sunt doar câteva dintre problemele pe care le-au descoperit clienții misterioși la evaluarea mai multor magazine cu haine și jucării pentru copii.

Testarea a fost realizată la începutul lunii decembrie de Asociația din grijă pentru Client și specialiștii de la VBS Business Solutions, în magazinele a șapte mari retaileri situate în mall-uri bucureștene.

Consilierea clienților în magazin de către angajați este la un nivel minimal, mediu, de doar 58%, conform studiul efectuat, doar unul din cei șapte retaileri obținând un procent de trecere, de peste 75%.

 
Revista presei românești - 9 decembrie 2019