Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cui îi e frică de alegerea primarilor în două tururi (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Moțiune cu brazi și colinde la Senat (Evenimentul Zilei) - Ministrul fondurilor europene: Programele de finanţare Diaspora Start Up şi România Start Up Plus au creat peste 8.600 de IMM-uri şi 11.000 de locuri de muncă (Ziarul Financiar)

Moțiune cu brazi și colinde la Senat (Evenimentul Zilei)

Ziua moțiunii împotriva ministrului Florin Cîțu, primul membru al Cabinetului Orban pe care au pus ochii pesediștii să încerce să-l facă de rușine. Moțiunea simplă este doar un fel de a-i arăta unui membru al Guvernului că nu ești de acord cu el, pentru că și dacă trece, așa cum i s-a întâmplat lui Cîțu, asta nu duce la revocarea din funcție. Doar dacă partidul ia această decizie.

Senatul a intrat deja în magia sărbătorilor de Crăciun. Brazi mulți, colinde, și live și de pe CD-uri, feerie și pesediști fericiți. Nu doar pentru că încă sunt majoritari, dar numai ei au putut fi văzuți la față. Continuarea pe evz.ro.

Cui îi e frică de alegerea primarilor în două tururi (Adevărul)

"După 1989, primarii au fost aleși în două tururi de scrutin până în 2012. În tot acest timp a fost evident că așa este democratic și nu a existat o discuție pentru schimbarea sistemului. Totul s-a schimbat în 2011 când PDL, partidul lui Traian Băsescu pe atunci, a promovat proiectul de lege privind alegerea primarilor într-un singur tur sub pretextul că așa era mai ieftin. Dintre toate partidele parlamentare, UDMR s-a raliat rapid și a votat alături de PDL asigurând adoptarea legii. Pentru PDL a fost o încercare de a se salva în teritoriu în condițiile în care partidul era în cădere de popularitate după criza economica din 2008-2010. Manevra nu a salvat PDL...

Președintele Klaus Iohanis insistată cerând revenirea la două tururi de scrutin în fața unor reacții nu prea entuziaste.

PSD, aflat de data asta în poziția de a pierde masiv voturi, este categoric împotriva revenirii la două tururi. UDMR rămâne consecvent liniei adoptate și nu susține schimbarea. PNL ar putea fi tentat să rămână sistemul într-un tur. Dar ar fi o mare capcană pentru liberali... 

Asumarea răspunderii pentru revenirea la cele două tururi implică riscul depunerii unei moțiuni de cenzură. Dar, în cazul în care PSD ar obține un vot pentru demiterea Guvernului PNL, asta nu ar duce decât la deschiderea drumului către anticipate. PSD ar face jocul președintelui Iohannis și al PNL care au declarat de fiecare dată că își doresc alegeri anticipate.

De ce s-ar strădui PSD. să ajungă mai repede la alegeri, când este evident că se află pe o pantă descendentă?", se întreabă în editorial jurnalistul ion M. Ioniță.

Integral în ziarul Adevărul, ediția tipărită.

Ministrul fondurilor europene: Programele de finanţare Diaspora Start Up şi România Start Up Plus au creat peste 8.600 de IMM-uri şi 11.000 de locuri de muncă (Ziarul Financiar)

Programele de finanţare europeană Diaspora Start Up şi România Start Up Plus au dus la înfiinţarea a mai mult de 8.600 de întreprinderi mici şi mijlocii care au generat peste 11.000 de locuri de muncă, conform ministrului fondurilor europene, Marcel Boloş.

„Numărul mare de IMM-uri care au fost create ca urmare a acestor două apeluri de proiecte, 8.600 de IMM-uri create şi 11.000 de locuri de muncă, sunt cifre impresionante care ne arată că am avut o rată de succes şi ne îndeamnă să întreprindem aceleaşi demersuri, pe viitor, să avem în atenţie aceleaşi demersuri pentru că pe perioada de programare viitoare sumele alocate acestor componente se vor dubla. Creşterea va fi de la 4,3 miliarde de euro la 8,6 miliarde de euro“, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş. 

În perioada de programare europeană 2021, suma alocată celor două componente de finanţare se va dubla, de la 4,3 mld. euro la 8,6 mld. euro.

 
Revista presei românești - 10 decembrie 2019