Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus cel îndrăzneț și Ludovic cel înșelător (Revista 22)

revista_22.png

A fost sau nu a fost campanie electorală?
Image source: 
site-ul Revistei 22

Războiul din justiție (ziare.com); Ce politici trebuie să adopte România pentru a stopa declinul demografic? Sociologii: Avem nevoie de studii, să ştim de ce tinerii iau decizia de a nu face copii sau de ce pleacă în străinătate (Ziarul Financiar)

Klaus cel îndrăzneț și Ludovic cel înșelător (Revista 22)

"Nici nu se stinseseră bine ecourile victoriei lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale, că entuziasmul publicului, cât va fi fost, a fost înlocuit cu dezamăgirea generală față de șovăielile guvernului Orban cu privire la onorarea marilor promisiuni din campanie, și anume depesedizarea, abro­garea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale și alegerea primarilor în două tururi de scrutin", scrie Rodica Culcer.

"Instalat comod în fotoliul prim ministerial, „Ludovic I” a inaugurat în schimb epoca jumătăților de măsură", pec are jurnalista le detaliază în articol.

"În prezent, doar Klaus Iohannis mai pare convins de necesitatea unor politici îndrăznețe, probabil pentru că, în al doilea mandat, dorește să-și schimbe imaginea de președinte pasiv, bine intenționat, dar ineficient. Spre deosebire de președinte, Ludovic Orban pare preocupat în primul rând de asigurarea puterii pentru sine și pentru cercul său de apropiați. Mă tem că el nu va depăși niciodată aceste limite și va rămâne premierul jumătăților de măsură și al compromisului, într-un moment istoric care cere curaj și viziune. Ca atare, progresul real al României depinde acum de determinarea președintelui Iohannis de a-l scoate pe premier din tiparele sale nefericite". Integral în Revista 22.

Războiul din justiție (ziare.com)

"Doua lucruri sunt clare dupa evolutiile spectaculoase de marti din CSM. In primul rand, puterea Liei Savonea s-a topit. Faptul ca prima candidata la sefia CSM nu reuseste sa obtina votul de investitura dupa doua tururi de scrutin incheiate cu acelasi rezultat este urmasa sa, Nicoleta Tint, arata ca dna Savonea isi incheie mandatul in genunchi. In urma cu cateva luni, era de neconceput ca in CSM sa se intample ceva impotriva vointei Liei Savonea. Era Dragnea in fusta", notează Ioana Ene Dogioiu, senior editor ziare.com.

"In al doilea rand, oricine va ajunge pana la urma presedinte CSM va avea, cel putin o vreme, un grad cu mult mai mare de vulnerabilitate decat Lia Savonea, va sta cu sabia revocarii deasupra capului si e foarte greu de crezut ca isi va mai permite sa ia CSM pe persoana fizica, asa cum a facut Lia Savonea

CSM s-a impartit in doua tabere egale, in buna masura previzibile, pro si contra dnei Tint, cel care a blocat un verdict fiind ministrul Predoiu, care si-a anulat votul. A gresit? Eu cred ca inca e prematur de spus...

Descalecarea solida a presedintelui Iohannis la CSM, "to do list"-ul pe care l-a pus pe masa CSM, incepand cu acceptarea rcomandarilor MCV, Greco si Comisia de la Venetia au fost extrem de importante.

Ma intreb, desigur retoric, unde am fi fost daca presedintele ar fi tratat prerogativa constitutionala de a prezida sedintele CSM la fel ca acum si nu ar fi abandonat-o vreme de 5 ani. Cum istoria nu mai poate fi intoarsa, nu pot decat spera ca pe dl Iohannis sa-l tina implicarea din aceste zile". Continuarea pe ziare.com.

Încă o lună în care România a pierdut 3.000 de oameni. Ce politici trebuie să adopte România pentru a stopa declinul demografic? Sociologii: Avem nevoie de studii, să ştim de ce tinerii iau decizia de a nu face copii sau de ce pleacă în străinătate (Ziarul Financiar)

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate ieri arată că tendinţa de scădere demografică se continuă prin faptul că rata mortalităţii se menţine mai ridicată decât numărul de naşteri din România. În luna octombrie a acestui an numărul persoanelor dece­date în România a depăşit numărul de naşteri cu  2.780. În luna octombrie 2019 s-a înregistrat naşterea a 18.230 copii, iar numărul deceselor înregistrate a fost de 21.010.

Sociologii sunt de părere că pentru a se rezolva acest dezechilibru demografic este nevoie în primul rând de studii pentru a vedea care sunt cauzele de fond care au dus la aceste dezechilbre.

Dumitru Sandu, sociolog: Ca să schimbi lucrurile în bine trebuie să te duci spre cauze. Vasile Gheţau, sociolog: Doar dacă mărim alocaţiile nu se vor întâmplă lucruri importante în demografia românească.

Revista presei românești - 11 decembrie 2019