Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai mare rău pentru Guvernul Orban (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Ministerul Justiției vrea ca BOR să se implice în reintegrarea socială a foștilor deținuți / De ce n-a reușit statul să-i recupereze pe condamnați - noua strategie a lui Predoiu DOCUMENT (Hotnews.ro) - România are peste 1,8 milioane de oameni de afaceri, majoritatea bărbați, de 40 - 49 de ani, din București, numărul tinerilor care pornesc un business este în scădere (Ziarul Financiar) - EuroDan (Gazeta Sporturilor)

Cel mai mare rău pentru Guvernul Orban (ziare.com)

"Cea mai mare problema a Guvernului Orban nu este amenintarea vreunei motiuni de cenzura. PSD nu are niciun gand s-o initieze, dupa cum Marcel Ciolacu a tot lasat sa se inteleaga intre doua invartosari electorale", scrie Ioana Ene Dogioiu.

"Unui partid aflat in criza interna, chiar daca mai putin vizibila in ultima vreme pentru ca stie sa tina capacul pe oala, inaintea unui congres crucial si cu perspectiva unui an electoral greu, ii convine de minune Opozitia, mai ales cand Guvernul este atat de vulnerabil. De ce sa-l rastoarne?

Dupa cum nu cred ca Guvernul Orban tremura ca CCR ii va declara neconstititionala angajarea de raspundere pe chestiunea duratei specializarii la INM, pentru ca pe aceeasi tema exista si un proiect de lege in procedura avansata...

Asta nu inseamna insa ca Guvernul Orban poate sta linistit, dimpotriva, ceea ce il poate lovi este cu mult mai rau decat CCR sau vreo motiune. Cel mai rau ar fi sa ii crape bugetul .

Pe de-o parte, proiectul de buget pe care l-a construit arata deja o perspectiva de indatorare mare si sunt specialisti precum Gabriel Biris care spun ca tinta de deficit de 3,6% e o gluma, pentru ca la un calcul simplu il arunca peste 4%.

Exista si informatii ca Guvernul ar fi negociat deja cu Ursula von der Leyen un deficit de 4,5% pentru 2020, necesar pentru acoperirea tuturor fanteziilor PSD legiferate deja. Si se pare ca presedintele CE a acceptat, pentru a nu se trezi iar cu socialistii la putere in Romania, dar avand promisiunea ca, dupa alegerile parlamentare, deci dupa trecerea hopului, vor urma ajustarile necesare".

Integral pe ziare.com.

Ministerul Justiției vrea ca BOR să se implice în reintegrarea socială a foștilor deținuți / De ce n-a reușit statul să-i recupereze pe condamnați - noua strategie a lui Predoiu DOCUMENT (Hotnews.ro)

Nici unul dintre cei peste 20.000 de deținuți nu au urmat în 2017 și 2018 un curs de calificare profesională în cadrul proiectelor cu finanțare europeană, în vreme ce în programele agențiilor de ocupare a forței de muncă au fost incluse mai puțin de 700. În 2014 numărul acestora depășea 2.000. Asta în condițiile în care calificarea profesională reprezintă una dintre condițiile de bază care contribuie la reintegrarea foștilor deținuți, contribuind la scăderea gradului de recidivă.

Concluziile sunt cuprinse în Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, lansată în dezbatere publică de Ministerul Justiției.

Ministerul Justiției atrage atenția că pentru depășirea perioadei critice post-detenție, care prezintă un risc ridicat de recidivă, este necesară existența unor structuri care să aibă în atribuții preluarea persoanelor care se liberează, să ofere servicii integrate, specializate și să monitorizeze cazurile preluate. În afară de autoritățile locale, în rețeaua de suport ar trebui incluse pe lângă serviciile sociale, voluntari, poliția comunitară, organizații neguvernamentale, agenți economici, dar și reprezentanți ai Bisericii.

Printre problemele identificate la ieșirea din penitenciar sunt: lipsa actelor de identitate, dificultăți privind revenirea în familie și comunitate, lipsa unei locuințe/unui adăpost, lipsa resurselor financiare/lipsa hranei sau a îmbrăcămintei, dificultăți privind accesul pe piața muncii, în contextul existenței cazierului judiciar și lipsa de suport din partea comunității.

Foștii deținuți au la dispoziție, după părăsirea penitenciarului, două săptămâni să reușească, susțin autorii unui studiu citat în strategie.

România are peste 1,8 milioane de oameni de afaceri, majoritatea bărbați, de 40 - 49 de ani, din București, numărul tinerilor care pornesc un business este în scădere (Ziarul Financiar)

Peste 1,8 milioane de români s-au implicat în acest an în afaceri, cu peste 63.000 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un studiu realizat de firma Frames, majoritatea fiind bărbați de 40 - 49 de ani, cu studii superioare, interesați în primul rând, de afacerile din comerț, construcții și activității profesionale, științifice și tehnice. Din totalul de 1,8 milioane de oameni de afaceri, cei mai mulți sunt acționari la companii active, peste 1,4 milioane.

Statisticile arată că în ultimii 10 ani, femeile au devenit o prezență tot mai activă în mediul de business, dovadă că față de anul de referință 2013, în acest an avem cu peste 124. 677 mai multe doamne în poziția de acționari la companiile active, prezența lor fiind semnificativă în zona businessurilor creative și a celor care dezvoltă servicii de sănătate, educație și asistență socială.

Motivele pentru care tinerii întârzie să reprezinte un contingent important în mediul de afaceri țin, cel mai probabil, de lipsa banilor. Cum băncile întârzie să ofere credite de investiții, mai ales antreprenorilor aflați la început de drum, cel mai probabil mare parte din tineret a preferat să-și găsească un loc de muncă, ca angajat, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

EuroDan (Gazeta Sporturilor)

CFR-ul lui Dan Petrescu s-a calificat triumfal în primăvara europeană, după ce s-a distrat aseară cu campioana Scoți iei și a trimis acasă pe Lazio, locul trei din Italia, și Rennes, locul patru din Franța. Clujeni au adunat 12 puncte în grupă, recordul all time pentru fotbalul romanesc.

Petrescu a realizat miracolul, echipa  lui le-a depășit pe unele cu mult mai bune și continuă în Europa League. Calificarea produce bani, o imagine mai bună și reabilitează rolul antrenorului într-o țară în care tehnicienii sunt dirijabili cu telecomenzile patronilor .

 
Revista presei românești - 13 decembrie 2019