Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul şi-a fundamentat bugetul pe 2020 pe o creştere economică de 4,1%, prea optimistă, potrivit economiştilor (Ziarul Financiar)

USR, pe buza irelevanței (ziare.com) - 30 de ani după. Datele care scot la iveală o realitate dramatică: de ce suntem tot mai puțini (hotnews.ro)

Guvernul şi-a fundamentat bugetul pe 2020 pe o creştere economică de 4,1%, prea optimistă, potrivit economiştilor (Ziarul Financiar)

Bugetul pentru 2020 este construit pe un avans al PIB real de 4,1% pestea cel de 4% din acest an, în ciuda faptului că peste tot în Europa şi în lume prognozele de creştere anticipează o temperare de ritm.

Nu mai există acum nicio instituţie de analiză care să crediteze România cu o creştere economică de peste 3,5% în 2020. Ministerul român de Finanţe face însă acest pariu şi pune rămăşag şi pe o consolidare fiscală, avansând o ţintă de deficit bugetar de 3,59% din PIB, faţă de 4,4% în acest an.

„La o primă evaluare, veniturile anticipate par optimiste, în condiţiile în care ipotezele macro, cu creşterea economică peste 4%, sunt mult prea optimiste. De pildă, proiectul anti­cipează creşteri de venituri din accize, dar nu ia în calcul costul eliminării supraaccizei“, comentază Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Economistul Aurelian Dochia priveşte şi el cu îndoială proiectul legii bugetului: „Mi se pare că reprezintă un efort de a ţine sub con­trol deficitul, care este o primejdie mare pentru 2020. În rest, proiectul debordează de opti­mism: în condiţiile actuale creşterea econo­mi­că de 4,1% este greu de atins.“

Dacă economiştii cred că ţinta de deficit de 3,6% va fi greu de apărat, dar nu imposibil, ce­ea ce se va întâmpla astăzi şi în următoarele zile ar putea spulbera şi ultimele iluzii. În Par­la­ment se află astăzi, la votul final, un proiect – ce ironie – al liberalilor, înaintat pe când erau în opoziţie, de reducere a TVA de la 19% la 16% şi a TVA la ali­mente de la 9% la 5% - de­mers cu un cost pen­tru buget de cel puţin 1% din PIB (12 mld. lei, la un PIB estimat în 2020 de 1.129 mld. lei). De asemenea, un proiect de dublare a alocaţiilor pentru copii a primit marţi raport faborabil şi îşi aşteaptă votul până la final de an.

Anul trecut, aflat în opoziţie, PNL a obligat PSD să dubleze alocaţiile pentru copii, ceea ce a majorat ţinta de deficit cu 0,2% din PIB. Dublarea alocaţiilor este răzbunarea PSD. Dacă aceste proiecte sunt adoptate guvernul va trebui să adauge la deficit cel puţin un punct procentual şi jumătate.

USR, pe buza irelevanței (ziare.com)

"Decizia lui Dan Barna de a provoca o clarificare ideologica a USR mi se pare o prima constientizare a unei cauze esentiale pentru care partidul trece prin crize succesive, lant din care chestiunea excluderilor este doar un episod in care elementele circumstantiale mi se par complet irelevante", scrie Ioana Ene Dogioiu.

"Relevanta este boala de fond, aceea care a provocat si scorul de la prezidentiale si ar putea provoca o continuare a declinului la viitoarele alegeri din 2020.

Iar aceasta boala este incapacitatea USR de a deveni din ONG un partid politic, desi, desigur, progresele fata de perioada "nicusorista" sunt semnificative. Si un prim asemenea progres a fost marcat de reusita boicotarii referendumului privind familia traditionala.

La europarlamentare, USR - impreuna cu PLUS - a inregistrat o gonflare cu mult peste nivelul sau electoral real, fiind, la fel ca PNL, la fel ca referendumul lui Klaus Iohannis, un beneficiar al urii impotriva lui Dragnea.

Acest rezultat a generat o falsa autoevaluare care l-a dus la dezumflarea din 10 noiembrie.

Si daca vrea sa se salveze de la irelevanta care il ameninta, ceea ce trebuie sa trateze acum sunt cauzele care-l despart de statutul de partid politic.

Una dintre ele este exact aceea tintita de referendumul intern: lipsa unei ideologii...

USR e un fel de uniune de triburi care se incaiera, au o suta de forumuri de discutii de pe care se aud numai urlete de lupta si din care cei mai multi sifoneaza in toate partile. E un haos total care nu are cum sa functioneze...

Politica este o profesie, nu un hobby, una in care trebuie sa stii sa comunici, sa stii sa transformi defensiva in ofensiva, cand sa taci si cand sa vorbesti, si foarte putini se nasc cu abilitatile acestea in sange. Si chiar cei extrem de talentati au nevoie de retusuri".

30 de ani după. Datele care scot la iveală o realitate dramatică: de ce suntem tot mai puțini (hotnews.ro)

Numărul nou-născuților a tot scăzut din 1990 până astăzi. Deși au mai existat ani în care s-au înregistrat mici creșteri, se observă, totuși, o tendință tot mai accentuată de scădere. Mai jos aveți și un grafic care arată ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Pentru a înțelege fenomenele care au stat la baza acestui declin, HotNews.ro a discutat cu Vasile Ghețău directorul Centrului de Cercetări Demografice ”Vladimir Trebici” al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București.

Motivele scăderii natalității, foarte pe scurt, în viziunea profesorului Vasile Ghețău:

• Nivelul de trai scăzut, costul locuințelor, șomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, costul asistenței medicale de specialitate, dificultățile în găsirea locurilor în creșe și grădinițe

• Emanciparea femeii și independența ei financiară

• Explozia consumului de bunuri și servicii

• Locul carierei profesionale, investițiile și sacrificiile pe care le impune

• Preferințe noi asupra locuinței, dotării ei, vacanțelor și petrecerii timpului liber, libera circulație și contactul direct cu realitățile economice, sociale și culturale din țările dezvoltate

• Urmărirea exagerată a confortului personal și egoismul nu sunt străine de schimbarea poziției copilului în ierarhia opțiunilor și preferințelor tinerilor

• Migrația

Profesorul Vasile Ghețău: Contemplarea și inacțiunea nu oferă nici o șansă de schimbare în bine

Integral pe hotnews.ro

 
Revista presei românești - 18 decembrie 2019