
Presa românească
Bugetul este în aer după presiunile parlamentare de reducere a TVA şi de creştere a cheltuielilor sociale (Ziarul Financiar)
orban.jpg

Bugetul este în aer după presiunile parlamentare de reducere a TVA şi de creştere a cheltuielilor sociale (Ziarul Financiar)
Ziua de ieri a fost una de coşmar pentru guvern. A reuşit, la limită, să evite votul plenului Parlamentului pe proiectul de reducere a TVA de la 19% la 16% (proiect pe care şi mediul de afaceri a anunţat că îl respinge, pentru că ar dezechilibra economia) – un efort bugetar de 12 mld. lei. Dar nu a putut bloca dublarea alocaţiilor pentru copii – efort bugetar de 6 mld. lei (0,5% din PIB) - în condiţiile în care împotriva proiectului nu a fost înregistrat niciun măcar vot împotrivă.
Guvernul plecase la drum cu intenţii mari, iar mândria ministrului finanţelor era că proiectul bugetului pe 2020 va fi piatra de temelie pentru începutul unei consolidări fiscale – reducerea deficitului fiscal de la 4,4% din PIB în acest an la 3,59% în 2020. Doar că socoteala guvernului nu s-a potrivit cu cea a Parlamentului.
Guvernul a adoptat miercuri proiectele bugetelor de stat şi pentru asigurări sociale pentru care a anunţat că-şi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului luni, ceea ce înseamnă că, dacă nu apare o moţiune de cenzură, acestea sunt aprobate fără dezbatere. Dar opoziţia a anunţat că va contesta procedura la Curtea Constituţională, ceea ce ar risipi speranţa premierului ca bugetul să fie operaţional începând cu 1 ianuarie 2020.
Caracatița universitariilor de la „Spiru Haret”. Decani, prorectori și profesori, traficanți de diplome false (Adevărul)
În 30 de ani de la Revoluţie, întregi sectoare economice s-au prăbuşit şi au renăscut şi sute de fabrici au căzut în faliment, dar o industrie a performat necontenit: mii de absolvenţi de studii superioare cu diplome îndoielnce au fost aruncaţi pe piaţă din halele cu iz penal ale mai multor universităţi. Acţiunea DIICOT la sediile Universităţii Spiru Haret sunt doar cea mai recentă imagine a falimentului moral din educaţia superioară a României.
Procurorii DIICOT au descins, ieri, la mai multe sedii ale celei mai mari universităţi private din România – „Spiru Haret”. Nu mai puţin de 76 de percheziţii au fost efectuate în Bucureşti şi alte 13 judeţe, acţiune în urma căreia au fost săltate şi duse la audieri peste 100 de persoane: un prorector, trei decani şi prodecani ai unor facultăţi, 15 profesori, trei secretari universitari, un asistent, 30 de studenţi, dar şi doi angajaţi ai universităţii.
1.500 de euro costau, în medie, răspunsurile la examenele pe care studenții le susțineau la „Spiru Haret”.
Iată „autodenunțul” handbalistelor care au încălcat legea antidoping! (Gazeta Sporturilor)
Ziarul sportiv publică în exclusivitate fotografiile în care trei jucătoare de la Corona Brașov apar în timp ce apelează la terapia intravenoasă laser, procedură care nu respectă regulamentul WADA.
Handbalistele și-au postat pe o rețea de socializare fotografii în timp ce apelau la procedura intravenoasă cu laser, efectuate la o clinică medicală particulară din Brașov. Cum medicul echipei le-a asigurat nu doar că nu e nimic nepermis în ce vor face, ci chiar o metodă extrem de importantă prin care se vor recupera mai repede și mai bine, unele dintre fete au ales chiar să se laude cu ceea ce au făcut în cabinet. Bianca Bazaliu și Cristina Laslo, ambele aflate în lotul pe care Thomas Ryde le anunțase inițial pentru Campionatul Mondial din Japonia, au pus fotografii chiar cu ele având acul în venă. Pe contul Biancăi Bazaliu, în respectiva poză, apare și portarul Daciana Hossu, în vreme ce Laslo și-a postat chiar un prim-plan cu brațul stâng, care e legat la aparatul clinicii care efectuează terapia intravenoasă cu laser.