Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a preluat puterea „Nea Nelu” de la „Nea Nicu”, în 22 decembrie 1989 (EVZ)

Desfășurarea evenimentelor din ziua de 22 decembrie 1989 sunt consemnate în seria de rechizitorii întocmite de Parchetul Militar de-a lungul celor 30 de ani, de presa vremii sau sunt relatate la televizor de diverși participanți la Revoluție, an de an, cu prilejul comemorării.

Despre Ion Iliescu se știe acum că ar fi fost o creație a Securității, liderul pregătit ca să-l înlocuiască, la un moment dat, pe dictatorul Nicolae Ceaușescu. Numele lui era vehiculat destul de des în cadrul emisiunilor de la Radio Europa Liberă, unde ajungeau scrisori din țară care-l descriau pe Ion Iliescu ca un dizident, un membru de partid luminat care ar construi o nouă față României socialiste, angajată pe drumul comunismului. Cam așa îl știau românii care ascultau postul de radio interzis.

Crizele partidelor la sfârşit de 2019 (Adevărul)

Scandaluri, excluderi şi demisii: USR, în pragul scindării. Ponta, sfârşit politic?

Majoritatea partidelor parlamentare au probleme interne, fiind afectate de scandaluri, valuri de demisii sau sunt la un pas de a se scinda. Rezultatele ultimelor alegeri şi felul în care sunt conduse partide politice au dus la apariţia de conflicte interne în cadrul mai multor formaţiuni parlamentare. Uniunea Salvaţi România (USR) stă pe un butoi de pulbere în aceste zile. Primul motiv, felul în care aripa Barna decide excludere după excludere şi suspendări ale membrilor care critică conducerea formaţiunii. Mai exact, Dan Barna şi susţinătorii săi acţionează discreţionar în ceea ce priveşte persoanele care nu sunt de acord cu ei.

PSD, în căutarea noii conduceri. PSD urmăreşte să-şi asigure în primul rând liniştea internă, cu toate că la nivel de partid sunt mai multe grupări. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, forţează luni impunerea candidaturilor pe moţiune, ceea ce i-ar da un avantaj acestuia, dacă va vrea să candideze pentru prima funcţie în partid.

Victor Ponta are mari probleme în a menţine stabilitatea Partidului Pro România. Conflictul cu Mihai Tudose, negocierile eşuate pentru a participa la guvernare după demiterea Vioricăi Dăncilă şi poziţionarea faţă de votul la învestirea Guvernului Orban au scindat partidul şi la pierderi de parlamentari.

Tensiuni şi la guvernare PNL se află la guvernare, însă şi în formaţiunea liberală sunt nemulţumiri în ceea ce priveşte deciziile Executivului şi cele partidului. În ultimele zile, deputatul Adriana Săftoiu a fost cea mai vocală. Motivul: acceptarea mai multor parlamentari demisionari din PSD şi din Pro România în PNL, cu toate că liberalii au luat o decizie oficială în august de a nu accepta traseişti. Însă acum pragmatismul a prevalat în faţa argumentelor legate de morală.