Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii, campionii Europei la cheltuit bani de sărbători (Evenimentul zilei)

shopping.png

Image source: 
pixabay.com

Românii cheltuie pentru sărbătorile din decembrie 2019 mai mult decât anul trecut. Mai precis, 22% dintre români sunt dispuși să aloce un buget mai mare pentru acest an față de 2018, pentru cadouri, mâncare, băutură, decorațiuni și excursii. Mai mult, 15% sunt chiar dispuși să contracteze un credit pentru a aloca aceste cheltuieli.

De asemenea, 12% dintre români își alocă un buget mai mic față de 2018, iar 57% intenționează să cheltuiască aproximativ aceeași sumă ca anul trecut.

Din totalul țărilor europene cercetate, doar Polonia se apropie oarecum de nivelul României, potrivit grupului britanic International Finance. Bugetul polonezilor pentru sărbătorile de iarnă crește pentru 14% dintre locuitori. La polul opus se poziționează Cehia, cu 7%, cei mai conservatori.

 

Cazul care a redefinit sclavia în legislația UE a primit achitare în România. Motivul: lipsa faptei (Revista 22)

După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie.

Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris.

În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani.

DIICOT a declarat apel, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.

 

„Trageţi, am o singură inimă!” Povestea eroului Călin Nemeș (Adevărul)

„Trageţi, am o singură inimă” – le-a spus, dezgolindu-şi pieptul, militarilor chemaţi în centrul Clujului să reprime Revoluţia, acum 30 de ani. Glonţul pe care l-a încasat în spate, în 21 decembrie 1989, nu l-a durut la fel de tare precum dezamăgirea că după 30 ani criminalii nu au fost aduşi în faţa instanţei. Autorul volumului „Călin Nemeş, povestea unui revoluţionar” a povestit pentru „Adevărul” momentele-cheie din viaţa acestuia.Jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaş şi-a lansat, în weekend, volumul „Călin Nemeş. Povestea unui revoluţionar” în care încearcă să contureze o imagine completă a unuia dintre personajele-simbol ale Revoluţiei de la 1989. Evenimentul a avut loc în acelaşi loc şi la aceeaşi oră cu momentul, petrecut în urmă cu 30 de ani, în care armata a tras în Călin Nemeş şi ceilalţi revoluţionari care i-au întâmpinat pe militari cu piepturile goale.

 

Acesta era Călin Nemeş al cafenelelor, de la „Arizona” la „Pescarul” şi „Conti” (nume de localuri din centrul oraşului-nr), al întâlnirilor hippie, el organiza serate şi audiţii underground la el acasă, la prieteni sau la cele câteva cluburi din oraş, cum ar fi Victoria, şi mai ales în căminele Haşdeu şi Observator, exista şi un cenaclu numit Observator. Se asculta muzica anilor 70 în general, lui îi plăcea Beatles foarte mult, recita din John Lennon. 

Ziarul Financiar: În timp ce firmele private fac eforturi mari pentru supravieţuire, străduindu-se să cash-uiască fiecare ban, în sectorul bugetar s-a instalat bairamul pe bani publici. Nimeni nu vrea să facă reforme bugetare, problemele fiind rostogolite de la o guvernare la alta

Salariile din sectorul de stat au devenit, peste noapte, salarii de referinţă, nivel standard, la care se raportează toată piaţa muncii din România, această stare de lucruri datorându-se faptului că cei care lucrează în domeniul privat se raportează aspiraţional la sectorul de stat, unde s-a dus vestea că este habitatul populat de angajaţi, mulţi dintre ei ultrablindaţi/tapetaţi cu diplome pompoase aduse direct la cârciumă din particulare buticuri universitare, prea pofticiosi de sporuri, favoruri şi beneficii, dar alergici la muncă şi, în mod special, la cetăţean şi la problemele acestuia.

S-a ajuns la situaţia aberantă că salariul mediu din administraţia publică să depăşească cu circa 65% salariul mediu pe economie. Este bine de amintit că suntem campionii Europei la acest capitol, media salariului din administraţia publică la nivel European depăşeşte cu doar 18%  media salariului din mediul privat.

 
Revista presei românești din 24 decembrie 2019