Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezvăluiri despre rețeaua de postaci pe Facebook ai Gabrielei Firea (Libertatea)

Pensionarea la 70 de ani nu există în Europa (Adevărul) - Blue Air lansează opt noi rute din Bucureşti, Iaşi şi Bacău (Ziarul Financiar) - Nimeni ca el! (Gazeta Sporturilor)

Pensionarea la 70 de ani nu există în Europa (Adevărul)

În prezent, în România, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi va creşte treptat până la 63 de ani până în 2030. Pentru bărbaţi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. 

În momentul de faţă, există însă discuţii pentru majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani, după ce vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri că nu este exclusă această posibilitate, deşi ea va fi în totalitate opţională. „Cred că se impune o discuţie în spaţiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă“, a spus Turcan. 

Joi, şi ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat că la minister a început o analiză privind „măsuri active pentru a-i stimula pe cei care doresc să desfăşoare în continuare o activitate peste vârsta limită de pensionare“. Alexandru a precizat totuşi că Guvernul Orban este „departe de a lua o decizie“ în acest sens şi doar va lansa o dezbatere privind oportunitatea majorării vârstei de pensionare. 

„Adevărul“ a realizat o comparaţie a vârstelor standard de pensionare dintre statele din Europa. Concluzia a fost că cele mai mari vârste de pensionare se regăsesc în Grecia, Islanda şi Italia (67 de ani) şi în Irlanda şi Portugalia (66 de ani). La polul opus, cele mai mici vârste de pensionare sunt în Suedia (pensionarea poate începe la 61 de ani), Norvegia şi Franţa (62 de ani), Slovacia (62 de ani şi 6 luni), Letonia (63 de ani şi 6 luni).

Blue Air lansează opt noi rute din Bucureşti, Iaşi şi Bacău (Ziarul Financiar)

Blue Air, cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, lansează opt noi rute de zbor de pe aeroporturile din Bucureşti, Iaşi şi Bacău.

Din Bucureşti, în data de 15 iunie va fi inaugurată ruta către Munchen, cu patru zboruri pe săptămână, iar în 16 iunie va decola prima aeronavă Blue Air din Iaşi către Verona. Săptămânal vor fi operate câte trei zboruri către această nouă destinaţie.

Totodată, Blue Air lansează şase noi rute de pe aeroportul din Bacău: Atena, Birmingham, Copenhaga, Larnaca, Oslo şi Stuttgart. Aceste rute se adaugă celorlalte nouă operate în prezent de pe aeroportul din Bacău.

Compania aeriană Blue Air a finalizat anul 2018 cu afaceri de 2,3 miliarde de lei, în creştere cu 21% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Blue Air, cea mai mare companie cu capital privat românesc a transportat în 15 ani de activitate peste 30 de milioane de pasageri, potrivit reprezentanţilor companiei.

“Excepțional, doamna primar… suntem alături de dumneavoastră”. Dezvăluiri despre rețeaua de postaci pe Facebook ai Gabrielei Firea (Libertatea)

Imaginea virtuală a primarului Capitalei este perfectă. Când pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea apar opinii critice sau jigniri, nu rezistă prea mult. Sunt șterse de administratorii paginii. În plus, la postările primarului apar numai comentarii pozitive. Cine le face? Libertatea a descoperit o adevărată rețea de postaci care se îngrjiesc ca imaginea Gabrielei Firea să fie imaculată.

Conturile celor care o elogiază pe Gabriela Firea sunt construite după același tipar. Sunt active din decembrie 2019. 11 dintre 13 au în URL-ul paginii nume străine (Yasmin Russell, Keira Stanley, Christin Fassbinder, Heike Wirth), deși conturile corespund unor nume obișnuite de români (Adriana Iordan, Ruxandra Dragomir sau Diana Sava). 

Toate au în jur de 100 de prieteni, marea lor majoritate indieni și nigerieni, dar și pakistanezi, turci sau sirieni.

Cele mai multe nu au deloc în listă prieteni din România. Nu au nici un fel de activitate pe Facebook în afară de selectarea unor imagini de copertă sau de profil în luna decembrie 2019 și scrierea unor comentarii laudative pe pagina primarului Bucureștiului. 8 dintre cele 13 conturi au dat like paginii de Facebook Atletism-aruncări, o pagină cu 9 like-uri în total. 

Cele mai multe dintre aceste conturi au dat like acelorași 5-6 pagini de Facebook: Federația Română de Facebook, Gabriela Firea, Atletism, Atletism-aruncări sau Centrul pentru Tineret al Municipiului București. Conturile își rotesc comentariile între ele. De exemplu, comentariul “Cred ca moare de ciuda Johannis si primarii liberali… isi baga unghiile in gat…” a fost postat pe rând de Alexa Dinu (Christin Fassbinder) și Carmen Iancu (Sienna Godfrey), la distanță de două zile. Alte comentarii rotite de mai multe conturi: “Exceptional doamna primar… suntem alaturi de dv”, “Mult Succes Dm.Gabi Firea!!! Felicitariii!!!”, “Multă sănătate la toată familia!” 

Când postează comentarii, o fac unul după altul. Toate aceste conturi bifează cel puțin cinci din cele șase criterii enumerate de site-ul Malware Fox pentru identificarea conturilor false de pe Facebook. Fotografiile de profil folosite au fost cel mai probabil furate de pe conturile unor persoane reale.

Nimeni ca el! (Gazeta Sporturilor)

În perioada 2016 – 2018. Federația lui Burleanu a cheltuit 61 de milioane de euro. Mai mult decât FCSB sau decât CFR și Craiova la un loc.