
Presa românească
O mare companie pharma din România mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii! (Libertatea)
loialitate.jpg

O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii! (Libertatea)
Libertatea a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. De peste un deceniu, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense ca speakeri. KRKA a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată “Perioada amortizare”, unde compania pharma înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora!
Medicii îşi primeau comisioanele prin “contracte de sponsorizare”. “Dacă îşi îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripţiilor”, povestește unul dintre angajații cu funcție de conducere din KRKA.
Cu ajutorul acestor “programe de loialitate”, pentru companie se întâmplau minuni: vânzările explodau și statul plătea multe milioane de euro pe an pe produse ca Bilobil, un tip de ginkgo biloba, despre a cărui decontare experţii internaţionali au avertizat ani la rândul că nu este justificată.
În schimb, pacienților li se inventau “nevoi medicale” pentru ca doctorii să poată îndeplini “targetul” fixat de companie, așa cum e numit numărul de prescripții în documentele pe care ziarul începe să le publice astăzi.
Consecința e că firma ajunge să dicteze cum tratează medicul un pacient.
CNCD s-a autosesizat în cazul declarațiilor primarului Dorin Florea (HotNews.ro)
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat după declarațiile primarului din Târgu Mureș pentru discurs de ură pe criterii de clasă socială și etnie, a declarat pentru HotNews.ro, șeful CNCD, Asztalos Csaba.
Dorin Florea a propus, într-o postare pe Facebook, „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii”.Viitorii părinți ar trebui să facă dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, a unei situații financiare acceptabile. De asemenea, spune Florea, viitorii părinți trebuie să aibă un nivel de educație minim stabilit prin lege și, totodată, ar trebui stabilită o vârstă minimă la care un adult să devină părinte.
Dacă cuplurile fac totuși copii și nu îndeplinesc condițiile de mai sus, atunci statul ar trebui să îi preia pe cei mici.
Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea susține că propunerea sa nu este „radicală deloc”, fiind una despre care a mai vorbit și în trecut. El a precizat că „statul încurajează nemunca” și că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocație”. Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea roma, susținând că, dacă se vor impune astfel de condiții, „o să intre frica în ei” și n-or să facă copii doar pentru bani.
Putea fi salvată Cristina Ţopescu? (Adevărul)
Psihologul Mihai Copăceanu scrie astfel:
"Cred că este cea mai pertinentă întrebare care merită un răspuns acum. Noi ce am învăţat din această tragedie? O jurnalistă cu notorietate deosebită, cu 5.000 de prieteni şi 17.000 de urmăritori online, cu zeci de prieteni reali din lumea mondenă, din televiziune şi chiar politică, fiica marelui Ţopescu moare singură şi fiind găsită după câteva săptămâni. Ce poate fi mai trist? Să ştii că nimănui nu-i pasă de tine.
Care sunt cauzele decesului? Nu avem încă răspunsuri sigure. Vom afla în curând. Medicul legist, profesorul Vladimir Beliş, înclina mai mult spre ipoteza unui infarct miocardic, însă ne îndemna să aşteptăm rezultatele cercetării histopatologice...
Nimeni nu ne învaţă prietenia, empatia, respectul mutual sau dragostea. În familie fiecare părinte îşi elogiază propriul copil încă de la naştere iar unicul scop este să obţină aprecieri pentru el şi indirect pentru ei, pentru părinţi. Copiii trăiesc într-un individualism extrem începând de la grădiniţă, când fiecare are jucăria lui, hrana lui, etc. Competiţia, orgoliul şi lupta pentru note este singura învăţată încă din primii ani de şcoală. Chiar şi târziu la Bacalaureat sau în sesiune ne uităm imediat cu invidie şi la notele celorlalţi colegi şi avem un sentiment de maximă bucurie dacă i-am depăşit şi dacă ei au luat o notă mai mică decât noi. În final, individualişti şi nepăsători suntem ca vecini, colegi de job şi chiar în familie. Orgoliile depăşesc normele morale şi cele ale iubirii.
Vlad Mixich ne informa că singurătatea cronică este tratată la nivel de politică guvernamentală. În Anglia există un program împotriva singurătăţii (finanţat cu 20 milioane de lire) şi un secretar de stat special desemnat să se ocupe de problema aceasta, care lucrează în colaborare cu alte ministere. Până să avem şi noi astfel de programe naţionale ale Guvernului haideţi să ne arătăm umanitatea şi bunătatea !
p.s. dacă Cristina va fi incinerată miercuri o să urmeze o altă isterie în Bucureşti pentru că pe de o parte BOR nu asigură niciun serviciu religios condamnând incinerarea şi pe de altă parte pentru că poporul curios nu s-ar mai plimba pe la catafalc sau la Belu să facă poze".
Alte titluri de astăzi:
Finanţarea autostrăzii Piteşti - Sibiu este în aer: Din cauza documentaţiei incomplete, Comisia Europeană cere noi lămuriri. "Vinovaţi sunt cei care realizează superficial rapoartele şi studiile, nu urşii, liliecii sau gândacii!" (Ziarul Financiar)
Au tăiat de la handbal și gimnastică, au dat la yachting și tir. Ministrul tineretului și sportului aanunțat bugetele pe 2020 ale federațiilor sportive, stârnind reacții vehemente (Gazeta Sporturilor)