Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum trăiește un român cu salariul minim pe economie (Adevărul)

cos_minim.png

Image source: 
site-ul ziarului "Adevărul"

Ce planuri au pentru 2020 ministrul sănătăţii şi şefa Casei de Asigurări de Sănătate, cei doi oameni din Sibiu care conduc sistemul de sănătate din România (Ziarul Financiar) - „Amintiri despre Eminescu”. Câteva cărți care te ajută să îl cunoști pe marele poet dincolo de clișee (Republica)

Ce planuri au pentru 2020 ministrul sănătăţii şi şefa Casei de Asigurări de Sănătate, cei doi oameni din Sibiu care conduc sistemul de sănătate din România (Ziarul Financiar)

Sistemul public de sănătate este în acest început de an sub mare presiune. Pacienții așteaptă mai multe fonduri pentru analize și investigații medicale, producătorii de medicamente vor eliminarea taxei clawback și operatorii privați așteaptă normele pentru coplata la privat, prin care se încearcă demonopolizarea sumelor alocate la stat versus la privat.

Pentru prima dată, proiectele par să fie integrate, iar reprezentanţii autorităţilor încep să facă paşi spre lista de obiective dezbătute şi de mediul privat. Oamenii care au pe mână un buget total de 52 de miliarde de lei în 2020 – bani cumulați din bugetul Ministerului Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate – sunt Victor Costache, ministrul Sănătății, și Adela Coja, președinta Casei. De profesie medici, cei doi șefi ai sistemului sanitar vin din același oraș – Sibiu, și au lucrat timp de șase ani în același spital privat, Polisano, ulterior cumpărat de MedLife.

Sănătatea nu reușește nici în 2020 să treacă de 6% din PIB, un prag critic propus de toți actorii din Sănătate, de la medici la manageri sau oficiali. În comparație cu media europeană, România se află la jumătatea alocărilor, media statelor UE fiind de 9%.

Traiul unui român cu salariul minim pe economie (Adevărul)

Creşterea salariului minim din România a întrecut creşterea preţurilor, însă un coş de cumpărături „mănâncă“ în continuare până aproape de un sfert din leafa unui român.

Compania internaţională de e-commerce Picodi a realizat o analiză. Studiul a cuprins 54 de ţări, în care există salariu minim pe economie stabilit de legislaţie. Din analiză a reieşit că povara fiscală diferă foarte mult de la ţară la ţară. De exemplu, în Insulele Filipine şi Hong Kong salariul minim pe economie nu este impozitat deloc, în schimb în alte ţări, diferenţa dintre salariul net şi cel brut ajunge până la 40% (România). De aceea, în scopul unor comparaţii adecvate, a fost luat în considerare salariul net, adică banii pe care orice salariat care lucrează pe salariul minim pe economie în primeşte pe contul său sau în mână.

În clasamentul ţărilor cu creşteri ale salariului minim pe economie, România s-a clasat pe locul 30 din 54 de ţări luate în considerare. În 2020 salariul net este mai mare cu 6,6% faţă de anul trecut (1.346 lei, respectiv 1.263 lei). La vecinii noştri moldoveni, salariul a crescut cu 6,3%, în Ungaria cu 8,1%, Bulgaria cu 8,8%, în Ucraina cu 13,2%, în Serbia cu 15,5%.

De asemenea, au fost confruntate preţurile alimentelor cu salariul minim. Pentru acest demers, a fost creat un coş de cumpărături, care cuprinde 8 alimente: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Şi, deşi această listă este foarte săracă, produsele din ea sunt în stare să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult. Preţul produselor din acest coş la începutul anului 2020: Lapte (10 litri) – 43,80 lei Pâine (10 bucăţi a câte 500 g) – 25,50 lei Orez (1,5 kg) – 6,9 lei Ouă (20 bucăţi) – 15,72 lei Brânză (1 kg) – 23,26 lei Carne de pasăre şi de viţel (6 kg) – 146,73 lei Fructe (6 kg) – 27,06 lei Legume (8 kg) – 25,91 lei

Picodi a comparat preţurile aceloraşi produse în alte ţări şi a verificat cât la sută din salariul minim ar trebui să cheltuie un salariat pentru a-şi asigura nevoile de bază în materie de alimente. În această clasificare, România s-a clasat pe locul 25. Cel mai bun raport dintre preţurile alimentelor şi salariul minim pe economie s-a înregistrat în Australia, Marea Britanie şi Irlanda. Acolo, coşul unor cumpărături de bază, este echivalentul a 7–7,3% din salariul minim local.

„Amintiri despre Eminescu”. Câteva cărți care te ajută să îl cunoști pe marele poet dincolo de clișee (Republica)

Există două esențiale lucrări (numite „Amintiri”), scrise de apropiați ai săi: Ioan Slavici (prieten, l-a și găzduit la București) și Teodor Ștefanelli, coleg la gimnaziul din Cernăuți și mai apoi la Viena. Depășindu-le ca informație și vervă, este apoi „Viața lui Mihai Eminescu”, de George Călinescu, deși informația nu mai este din primă sursă (Călinescu nefiindu-i contemporan), ci din multiple izvoare. Cartea se citește ca un roman. Afli că Eminescu a fost al șaptelea din unsprezece copii, că tatăl era o figură severă, în totală opoziție cu acea „o, mamă, dulce mamă” (Raluca Eminovici), că la Ipotești chiar a trăit o copilărie fericită, cu jocuri de-a Robinson, cutreierat codri (lipsind uneori noaptea de-acasă și dormind în colibe de țărani), cu ascultat de povești, ghicitori, doine... Dar afli și de necazurile sale, de lipsurile materiale, de bolile care parcă năvăliseră peste toți copiii căminarului Eminovici. 

Integral pe republica.ro

 
Revista presei românești - 15 ianuarie 2020