Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Singura șansă prin care putem avea şi anticipate, şi primari aleşi în două tururi (Adevărul)

stampila-vot.jpg

Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral
Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Guvernarea locală şi reforma statului: către un nou patriotism (Contributors.ro) - Guvernul ia sub aripă Tarom şi oferă companiei aeriene un ajutor financiar de 195 mil. Lei (Ziarul Financiari) - Bătută, dar pregătită? (Gazeta Sporturilor)

Singura șansă prin care putem avea şi anticipate, şi primari aleşi în două tururi (Adevărul)

Imediat după ce-şi angajează răspunderea pe modificarea legii electorale, dar înainte de votarea unei eventuale moţiuni de cenzură, Guvernul Orban ar putea adopta şi o ordonanţă de urgenţă identică, cu scopul de a blinda alegerea primarilor în două tururi, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă nici aşa nu există singuranţa că legea dorită de PNL va intra în vigoare. Ultimul cuvânt îl va avea CCR.

Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. Ce presupune procedura? Executivul va merge în faţa Parlamentului, iar legea va fi adoptată fără dezbateri şi fără un vot propriu-zis. În schimb, Opoziţia poate depune moţiune de cenzură în termen de trei zile. Dacă moţiunea de cenzură trece, Guvernul Orban pică, la pachet cu alegerea primarilor în două tururi. Dacă PSD nu reuşeşte să strângă o majoritate pentru a trece moţiunea de cenzură, legea electorală modificată de Guvern se consideră adoptată. Ulterior, PSD o poate contesta la Curtea Constituţională (CCR). Dacă trece şi de Curte, merge la Cotroceni pentru promulgare, pe urmă intră în vigoare.  

Potrivit unor surse politice, PNL crede că CCR nu va bloca modificarea legii electorale, pentru că schimbările nu restrâng dreptul al vot, dimpotrivă: sistemul în două tururi oferă o legitimitate şi mai mare primarilor. Pe de altă parte, PSD crede că va câştiga la Curte, pentru că Guvernul a modificat legea cu doar cinci luni înainte de alegeri, pe când magistraţii CCR au cerut, în decizii anterioare, ca sistemul electoral să nu fie schimbat cu mai puţin de un an înainte de scrutin. PSD controlează patru din cei nouă judecători ai CCR, iar PNL numără tot patru. Balanţa va fi înclinată de magistratul numit de UDMR.

Guvernarea locală şi reforma statului: către un nou patriotism (Contributors.ro)

Opoziţia tenace a PSD faţă de orice iniţiativă de modificare a legislaţiei prin care sunt desemnaţi primarii şi preşedinţii de consiliu judeţean este cât se poate de firească. Pentru PSD, cu sau fără Liviu Dragnea la conducere, prioritatea este conservarea hegemoniei la nivelul guvernării locale . Fesenismul, ca ansamblu de practici clientelare, de patronaj şi de control despotic asupra unor întregi comunităţi, se întemeiază pe spoliererea resurselor bugetare : atâta vreme cât îşi păstrează poziţia dominantă la nivelul comunelor, oraşelor şi judeţelor, PSD poate înfrunta intervalul de opoziţie, spre a se regenera în viitor, scrie  profesorul Ioan Stanomir.

(...) Cazul Bucureştiului, acolo unde administraţia Firea a instituit un regim al bunului- plac demagogic,ilustrează impasul istoric în care plasează România cleptocraţia fesenistă.

Reforma statului implică eliberarea energiilor pe care un regim al centralizării le sufocă. Pentru Transilvania şi Banat, dar si pentru Moldova, este vremea despărţirii de ciclul istoric dominat de atotputernicia capitalei României. Ordinea viitoare trebuie să fie una plurală şi policentrică, una dinamică şi flexibilă, una care să fie deschisă proiectelor de regionalizare. Unitatea de monolit a naţiunii trebuie să lase loc diversităţii fecunde. Reforma statului poate emancipa cetăţeni şi comunităţi de sub jugul statului inept şi ineficare. Viitorul libertăţii se clădeşte prin recâştigarea libertăţilor locale.

Guvernul ia sub aripă Tarom şi oferă companiei aeriene un ajutor financiar de 195 mil. Lei (Ziarul Financiari)

Compania de stat Tarom, al treilea cel mai mare jucător de pe piaţa aeriană locală, va primi un ajutor financiar de 195 mil. lei din partea statului. Compania este pe pierdere de 11 ani. În perioada 2008-2018, Tarom a raportat pierderi cumulate de peste 1,7 mld. lei (365 mil. euro). „Acesta este primul pas, un ajutor de salvare, care poate se poate transforma într-un ajutor de restructurare, ca urmare a adoptării unui plan de restructurare de către companie, după notificarea Comisiei Europene şi aprobarea ajutorului respectiv de către Comisia Europeană. Prin urmare, după aprobarea ajutorului de salvare, compania trebuie să vină cu un plan de restructurare“, a precizat Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului.

Tarom are o cotă de piață de circa 13%, din total piață care anul trecut s-a ridicat la 23 de milioane de pasageri.Liderul pieței Wizz Air are o cotă de piață de 40%.

Bătută, dar pregătită? (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep dă asigurări că va fi OK la Australian Open, care începe luni, deși ieri a cedat clar cu Sabalenka, 4-6, 2-6.

„Niciodată n-am jucat bine în această perioadă, dar mă simt pregătită!”, a spus jucătoarea noastră.

La Australian Open Simona Halep e favorită patru și o va întâlni în primul tur pe Jennifer Brady, 49 WTA, din SUA. O jucătoarea pe care a mai întâlnit-o în 2019 la Rogers Cup și pe care a învins-o în trei seturi.  

Jennifer Brady, 24 de ani, a avut un parcurs excelent anul acesta la Brisbane, primul turneu al anului pentru ea, unde a venit din calificări și le-a învins pe Maria Sharapova și Ashleigh Barty înainte de a ceda în fața Petrei Kvitova. 

Meciul Halep – Brady urmează să aibă loc marți. 

 
Revista presei românești - 17 ianuarie 2020