Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea problemă cu populismul: nu mai scapi niciodată de el (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Guvernul vrea să dispară cu Parlamentul de gât (Gândul) - Afaceri de la zero. Studentul care a demonstrat că şi din cărţi se pot face bani: a investit într-o afacere 50.000 de euro, iar acum cărţile lui generează venituri de 1 milion de euro (Ziarul Financiar) - Cum trăia de la pensie la alta o femeie care era înconjurată de un tezaur în valoare de 1,5 milioane de euro (Libertatea)

Guvernul vrea să dispară cu Parlamentul de gât (Gândul)

„Guvernul Orban îşi cere moţiune de cenzură. E pe picior de plecare de când a intrat în Palatul Victoria. Dar, ca să se ajungă la anticipate, trebuie să dispară cu Parlamentul de gât. Ludovic Întâiul mai are o singură aspiraţie: să devină Ludovic al Doilea”, scrie Lelia Munteanu.

„În consecinţă, PNL trebuie să îşi asume mai multă răspundere decât are.

(…) Totul se va sfârşi prost, ca să înceapă şi mai prost, pentru că nu bătăliile de idei, nu confruntările de proiecte decid soarta României, ci trădările şi traseismul politic cel mai năucitor.  

Vor fi doctorii în Intelligence din PSD destul de isteţi să priceapă că atunci când ceva funcţionează anapoda nu trebuie oprit brusc?” 

Marea problemă cu populismul: nu mai scapi niciodată de el (Adevărul)

„Sub guvernarea Dăncilă, PSD  a legiferat tot ce se putea în materie de populism, creșteri de salarii, pensii și cheltuieli sociale, peste orice limită impusă de starea veniturilor bugetare. Și pentru a nu lăsa lucruile baltă, a mai impus și dublarea alocațiilor pentru copii, după ce a plecat de la guvernare”, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorialul ziarului.

„Bomba bugetară lăsată sub masa guvernamentală din Palatul Victoria este nimicitoare pentru finanțele publice. Bomba politică este la fel de distrugătoare.

Adevărul este că PSD nu a dat, pentru că niciun guvern nu dă din buzunar. Eventual, o guvernare poate crea prin dezvoltare economică veniturile reale pentru  majorări. Dar ttoată retorica populistă a PSD și concretizarea legislativă a  unor promisiuni nesusținute s-au bazat pe un singur lucru, mituirea electoratului, cu speranța câștigării  alegerilor. După care poate veni potopul.

Ce se mai poate face? Aproape nimic, în an electoral...

Alegerile anticipate ar putea fi o soluție. Dacă s-ar face în iunie, o nouă majoritate solidă în Parlament ar putea susține un guvern responsabil cu finanțele publice”.

Integral în Adevărul, ediția tipărită.

Afaceri de la zero. Studentul care a demonstrat că şi din cărţi se pot face bani: a investit într-o afacere 50.000 de euro, iar acum cărţile lui generează venituri de 1 milion de euro (Ziarul Financiar)

Victor Patrichi a investit, în 2012, aproximativ 50.000 de euro, mai întâi pentru a dezvolta site-ul Târgul Cărţii, apoi pentru a instala rafturile din magazinele fizice. Acum reţeaua numără două depozite şi trei anticariate, unul în limba engleză, sub numele Bookoteca.

„Buna funcţionare (a afacerii – n. red.) este meritul unei echipe de peste 50 de persoane”, spune antreprenorul.

În 2018, businessul său cu anticariate i-a adus o cifră de afaceri de 1,1 milioane de euro, cu un profit de 304.000 de euro. Faţă de anul anterior, 2017, veniturile au fost în creştere cu 28%. Cărţile vin, în cea mai mare parte, din rândul celor care vor să le vândă, fiecare dintre anticariate având postat permanent mesajul „Cumpărăm cărţi”.

Cine sunt cumpărătorii? Atât cititori de ocazie, pasionaţi de răsfoitul paginilor şi de senzaţia hârtiei sub degete, cât şi studenţi, pensionari ori revânzători. O carte în anticariatele Târgul Cărţii costă, în medie, între 10 şi 12 lei, în vreme ce cărţile în limba engleză, de la Bookoteca, au preţuri cuprinse între 2 şi 20 de lei. 

Cum trăia de la pensie la alta o femeie care era înconjurată de un tezaur în valoare de 1,5 milioane de euro (Libertatea)

Articolul spune povestea Augustei Grundbock, care a murit pe 7 iuie 2014, fără să aibă moștenitori. În locuința sa au fost găsite 32 de tablouri, evaluate la 1.288.000 de euro. Tezaurul mai cuprinde obiecte de artă decorativă cotate la 200.650 de euro. 

Primăria București a preluat apartamentul, iar exponatele au fost date în administrarea Muzeului Municipiului București. „Pot spune că donația Grundbock este cea mai importantă donație primită, cel puțin în ultimii 5 ani. Este un patrimoniu recuperat pentru comunitate”, a declarat Adrian Majuru, directorul  Muzeului Municipiului București.

Femeia trăia de la o pensie la alta. După ce a murit, în portofelul ei au fost găsiți 32 de lei.

 

 
Revista presei românești - 21 ianuarie 2020