Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Harta noii centuri propuse pentru Valea Prahovei (pressone.ro)

varianta-prin-valea-doftanei.jpg

Image source: 
pressone.ro

Reclamă la droguri cu girul Ministerului Educației (Adevărul) - Mamele din București au 887 de zile de concediu maternal plătit, pe locul 5 în lume (Ziarul Financiar) - Filarmonica din Timișoara a concertat în orașul din China de unde a pornit noul coronavirus ucigaș (tion.ro)

Harta noii centuri propuse pentru Valea Prahovei (pressone.ro)

Primarii stațiunilor de pe Valea Prahovei s-au săturat să tot aștepte promisiunile guvernelor și au hotărât să vină ei cu o propunere către actualul Guvern: două variante de drumuri ieftine care pot fi construite rapid pentru a mai prelua din traficul care le sufocă orașele.

Unul dintre ele ar lega Câmpina de Săcele și Brașov prin actualul drum județean DJ1021, prin Valea Doftanei, aflat în proces de modernizare. Acesta ar putea fi mărit la două benzi pe sens și asfaltat în zona montană a pasului Predeluț, astfel încât să preia în special traficul de marfă care tranzitează actualmente pe DN1A.

Al doilea drum este mult mai interesant, pentru că presupune realizarea unei pseudo-centuri pentru Comarnic, Bușteni și Azuga. Soluția este compusă din mai multe tronsoane. 

Primarii vor să se asocieze pentru a promova acest proiect, pe bani europeni, astfel încât acest drum să fie executat cât mai rapid, într-un orizont de cel mult doi-trei ani. El nu va înlocui autostrada, ci doar va permite traficului să curgă pe mai multe benzi pe lângă actualele stațiuni.

Cât despre autostradă, aceasta nu poate fi făcută din bani europeni, nici în parteneriat public-privat. De aceea, singura soluție este să fie făcută din bani de la buget, pe o execuție care s-ar putea întinde până după 2024-2025. Chiar și în acel caz, autostrada nu ar rezolva, de una singură, problema traficului auto dintre stațiuni și din interiorul acestora.

Reclamă la droguri cu girul Ministerului Educației (Adevărul)

După cazul afişelor antivaccinare, străzile Capitalei sunt împânzite de advertorialele unei campanii antidrog, cu informaţii false şi care, din contră, pot stârni curiozitatea copiilor spre consumul de substanţe psihoactive. 

Specialiştii în domeniu atrag atenţia că acestă campanie, care aparţine Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) şi are girul Primăriei Capitalei şi al Ministerului Educaţiei, în unele cazuri prezintă drogurile sub un aspect pozitiv, similar unui advertorial pentru consumul de droguri. 

Gigel Lazăr, directorul CIADO, susţine că informaţiile de pe afiş sunt din studii internaţionale şi din cartea academicianului Bălăceanu – Stolnici, chiar preşedintele ONG-ului.

Inspectoratul Şcolar Municipal a reacţionat şi a spus că distribuirea materialelor în şcoli a fost stopată până la primirea unui feedback din partea specialiştilor.

Mamele din București au 887 de zile de concediu maternal plătit, pe locul 5 în lume (Ziarul Financiar)

Bucureștiul se găsește pe locul cinci în lume în rândul orașelor care oferă cele mai multe zile de concediu maternal plătit, cu un total de 887 de zile „libere”. Clasamentul este condus detașat de capitala Finlandei, Helsinki, cu aproape 1.200 de zile, respectiv aproape patru ani, arată un raport al companiei germane Movinga, o platformă online specializată în relocări. 

Topul este completat la vârf de Talin și Bratislava. Este interesant de remarcat că între primele 10 orașe se găsesc mai multe din Europa Centrală și de Est

„Pragul” de intrare în top 10 este de 707 zile de concediu. La polul opus se găsesc Zurich, Seul, Buenos Aires, precum și mai multe orașe din Orientul Mijlociu precum Dubai, Doha sau Kuweit. În cazul acestora numărul zilelor nu sare de 100, campioane fiind orașele din SUA unde nu se acordă astfel de concediu plătit.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului în România este de 85 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei, conform celor mai recente date.

Filarmonica din Timișoara a concertat în orașul din China de unde a pornit noul coronavirus ucigaș (tion.ro)

Timiș Online scrie că o orchestră formată din 50 de oameni s-a întors marți, 21 ianuarie, la Timișoara. Muzicieni de la Filarmonica Banatul din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța au avut un turneu de 50 de zile în China, țară aflată acum sub alertă din cauza unui coronavirus letal. 18 dintre artiști sunt de la Filarmonica Banatul din Timișoara. Ei au concertat și în orașul Wuhan, considerat zona zero de alertă pentru noul virus.

Artiștii au fost marți la analize și se ține legătura cu Direcția de Sănătate Publică. Angajații filarmonicii care au fost în China vor sta acasă în următoarele 14 zile, într-un fel de carantină. Așa a decis directorul, care crede că nu este cazul să se creeze panică. 

Revista presei românești - 23 ianuarie 2020