Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispută Guvern-USR privind dreptul de vot pentru locale. Ce spune Codul bunelor practici al Comisiei de la Veneţia (Adevărul)

stampila-vot.jpg

Condiţia impusă de Guvern privind dreptul de vot locale nu încalcă bunele practici în materie electorală, dovadă fiind recomandările Comisiei de la Veneţia.
Condiţia impusă de Guvern privind dreptul de vot locale nu încalcă bunele practici în materie electorală, dovadă fiind recomandările Comisiei de la Veneţia.
Image source: 
RFI (arhivă)

Iohannis și Orban, huiduiți la Iași (Contributors.ro) - Cea de-a treia ediţie a programului de finanţare Start-Up Nation va începe în primăvara acestui an cu 1 mld. de lei, jumătate din cât prevede programul (Ziarul Financiar)

Iohannis și Orban, huiduiți la Iași (Contributors.ro)

Cr iticul de teatru Mircea Morariu scrie astfel: "Vinerea trecută, atât președintele Klaus Iohannis cât și premierul Ludovic Orban s-au dus la Iași în primul rând cu scopuri politice și electorale. Și președintele, și prim-ministrul plănuiau să profite de ocazie, de lumea adunată acolo și astfel să își promoveze planurile privind alegerile anticipate și dorința de a mai da o smetie PSD care și așa e groggy. Numai că, ce să vezi?, ambii au avut parte de huiduieli așa că și-au schimbat instantaneu discursurile și au promis grăbirea procedurilor prin care se va trece la construirea mult promisei sau promiselor autostrăzi. Dacă dl. Klaus Iohannis a avut înțelepciunea de a preciza că huiduielile nu l-au supărat, dl. Ludovic Orban a comis greșeala de a spune că ele veneau din partea a două-trei grupuri. Dl. Orban a vorbit caraghios și iresponsabil chiar despre prezența unor „galerii de fotbal”, semn grav că premierului nu i-au trebuit decât trei luni petrecute la Palatul Victoria pentru a da îngrijorătoare semne de pierdere a lucidității. 

Nu. Să fim bine înțeleși. Huiduielile de care au avut parte președintele și premierul nu au fost rezultatul nici unei comenzi politice a PSD. PSD poate că încă stă relativ bine din punct de vedere electoral în Moldova, dar locuitorii Iașiului s-au dezvrăjit. Au dovedit-o ultimele rânduri de alegeri. Numai că dezvrăjirea aceasta nu este unidirecțională. Ieșenii, ca și ceilalți locuitori ai țării, vor fapte nu vorbe, acțiuni concrete. Nu mai semnează nimănui la infinit cecuri în alb. Or, din păcate din 4 noiembrie 2019 încoace guvernarea PNL nu face decât să se piardă în vorbe și lamentații, fără să facă nimic concret, spunând că se va putea apuca cu adevărat de treabă doar când va avea majoritate în Parlament.

Decât să își ocupe toate cele 24 de ore ale zilei cu vorbe, intrigi, aranjamente politice și discursuri marțiale, atât președintele Iohannis cât și dl. Orban și guvernul domniei-sale ar face mult mai bine să se apuce serios de treabă.

Huiduielile de vinerea trecută au avut semnificația unui duș rece. Sper ca el să îi fi trezit pe decidenții noștri politici la realitate".

Articolul de opinie integral este pe contributors.ro.

Dispută Guvern-USR privind dreptul de vot pentru locale. Ce spune Codul bunelor practici al Comisiei de la Veneţia (Adevărul)

Guvernul e aspru criticat de USR şi o parte a societăţii civile pentru că ar vrea să impună o condiţie referitoare la exercitarea dreptului de vot la locale. Mai precis, în legea pregătită pentru angajarea răspunderii Guvernul vrea că cetăţenii care vor să meargă la urne să aibă reşedinţa stabilită de cel puţin 90 de zile în localitatea în care urmează să voteze la alegerile locale, motivul invocate fiind evitarea „turismului electoral”. Potrivit lui Orban, în 2016 au fost aproximativ 20.000 de cereri pentru viză de flotant, în timp ce în anii fără alegeri electorale, numărul acestora a fost de zece ori mai mic.

USR, prin vocea lui Dan Barna, a exclus din start posibila problemă a „turismului electoral”. Mai mult, USR susţine că o asemenea prevedere ar fi neconstituţională. Noi solicităm şi ne aşteptăm să fie eliminat acest prag artificial care creează dificultăţi pentru cetăţeni”, a afirmat Dan Barna. 

Altfel stă situaţia în ceea ce priveşte recomandările Comisiei de la Veneţia, instituţie invocată des în dezbaterea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În „Codul bunelor practici în materie electorală” al Comisiei de la Veneţia e precizat că fiecare persoană „are dreptul de a alege şi de a fi ales”. Însă acest drept „poate fi şi trebuie exercitat ţinând cont de anumite condiţii”. În ceea ce priveşte cazul reşedinţei a unui votant, Codul prevede că poate fi impusă o „condiţie obligatorie de reşedinţă” doar în cazul alegerilor locale sau regionale. „O perioadă obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale”, arată Comisia de la Veneţia. Practic, în recomandările Comisiei de la Veneţia nu găsim o posibilă problemă de constituţionalitate.

Cea de-a treia ediţie a programului de finanţare Start-Up Nation va începe în primăvara acestui an cu 1 mld. de lei, jumătate din cât prevede programul (Ziarul Financiar)

Ediţia a treia a programului guvernamental de finanţare Start-Up Nation va primi undă verde până la rectificarea bugetară, care va avea loc în primăvara acestui an, a spus pentru ZF Virgil Popescu, actualul ministru al economiei, eergiei şi mediului de afaceri.

El a adăugat că pentru începerea ediţiei din 2019 este alocată suma de 1 miliard de lei credit de angajament, adică jumătate din bugetul prevăzut iniţial pentru acest program.

„Start-Up Nation 2019, ediţia a treia, va începe până în rectificarea bugetară cu fonduri de 1 miliard de lei. La rectificarea bugetară se poate suplimenta suma în funcţie de proiectele înscrise în cadrul programului. Vor fi bani pentru toate proiectele, nu trebuie să ne facem griji pentru asta. Trebuie să vedem ce proiecte vor fi înscrise şi apoi suplimentăm, după caz, şi bugetul alocat pro­gramului. Mai vorbim la rectificarea bugetară pentru că s-ar putea să avem surprize plăcute“, a spus Virgil Popescu.

Revista presei românești - 27 ianuarie 2020