Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății, criticat dur pentru declarația referitoare la existența unei corelații între autism și emigrație (Edupedu)

Se întorc "valorile" în România ajutate de Codul Penal. Tâlharii și violatorii se repatriază ca să facă mai puțină pușcărie (Adevărul) - Datele macro din România nu sunt în cea mai bună formă, dar încrederea analiştilor financiari în economie creşte (Ziarul Financiar) - De ce benzina și motorina sunt mai scumpe ca acum un an (ziare.com) - Bătălia finală (Gazeta Sporturilor)

Ministrul Sănătății, criticat dur pentru declarația referitoare la existența unei corelații între autism și emigrație (Edupedu)

Declarațiile ministrului Sănătății conform cărora din cauza plecării părinților în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii generează reacția organizațiilor nonguvernamentale din domeniu. “Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru”, spune Ana Dragu, psiholog clinician, președinta Asociației Autism Europa și vicepreședinta Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist.

Lipsa interacțiunii cu mama sau o interacțiune disfuncțională cu părinții, așa cum subliniază literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la apariția tulburărilor de atașament.

“Rugăm Ministerul Sănătății să își facă datoria față de această categorie de pacienți și să finanțeze corespunzător Programul Național de Autism care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an și să asigure pacienților serviciile de terapie necesare recuperării și pe ministrul sănătății să se informeze sau să găsească consilieri specializați care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienți atât de greu încercate”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Se întorc "valorile" în România ajutate de Codul Penal. Tâlharii și violatorii se repatriază ca să facă mai puțină pușcărie (Adevărul)

Mii de infractori români, condamnaţi la grei ani de închisoare în ţări europene, pentru infracţiuni grave precum crima, violul sau jaful armat, obţin beneficii surprinzătoare speculând abil lacunele justiţiei din ţara noastră. 

Teoretic, legislaţia românească este armonizată cu cea din Uniunea Europeană, însă în realitate lucrurile stau cu totul diferit, după cum ne explică specialiştii în drept. 

„Spre exemplu, la noi, conform articolului 218 din Noul Cod Penal, violul se pedepseşte  cu închisoare de la 3 la 10 ani. Deci un violator poate să iasă din închisoare după mai puţin de doi ani, iar dacă prinde şi ceva recurs compensatoriu scapă şi mai repede. În Marea Britanie, însă, aceeaşi faptă se pedepseşte cu până la 18 ani de puşcărie, iar condiţiile de eliberare condiţionată sunt mult mai drastice”, spune avocatul Mihnea Gheorghe.

Interesant este că există şi o categorie de infractori români care nu-şi doresc nici în ruptul capului să-şi ispăşească pedepsele în România. Este vorba de cei care au fost condamnaţi pentru infracţiuni mărunte (furt, distrugere, înşelăciune), situaţie în care în România pedepsele sunt substanţial mai mari decât în statele vestice.

Datele macro din România nu sunt în cea mai bună formă, dar încrederea analiştilor financiari în economie creşte (Ziarul Financiar)

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA: Este adevărat că avem probleme cu deficitele, însă mediul extern s-a îmbunătăţit pe final de 2019 şi început de 2020.

Analiştii financiari estimează o depreciere a leului în faţa euro până la 4,8823 lei pentru un euro până la finalul anului.

De ce benzina și motorina sunt mai scumpe ca acum un an (ziare.com)

Benzina si motorina s-au ieftinit, in ianuarie 2020, dupa eliminarea supraaccizei, comparativ cu luna anterioara, dar preturile sunt mai mari fata de inceputul anului 2019.

Scumpirea petrolului si aprecierea dolarului au avut, astfel, un cuvant de spus.

Vestea buna este ca "aurul negru" a inceput sa se ieftineasca in ultimele zile, deci sunt sanse mari ca acest lucru sa se reflecte curand si in pretul carburantilor. Daca dolarul nu se va aprecia semnificativ, am putea avea parte macar de o stagnare la pompa.

Ce platim, de fapt, la pompa? TVA, accize si alte taxe (care merg direct in buzunarul statului); Costuri logistice (distributie primara si secundara - salarii, intretinere, amortizari); Costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii); Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia); Costuri financiare (dobanzi - credite investitii, curs valutar etc.); Adaos comercial.

Bătălia finală (Gazeta Sporturilor)

Publicația analizează șansele pretendentelor la titlu din acest sezon, care pleacă vineri la drum. CFR și FCSB se anunță mari favorite, în vreme ce Craiova și Astra speră într-un miracol.

 
Revista presei românești - 28 ianuarie 2020