Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lege de prostit poporul: eliminarea pensiilor speciale (Adevărul)

pensii.jpg

Incepe recalcularea pensiilor! În cel mult 18 luni vor fi evaluate toate cele 5 milione de dosare de pensie din România, în baza unei noi legi
Incepe recalcularea pensiilor! În cel mult 18 luni vor fi evaluate toate cele 5 milione de dosare de pensie din România, în baza unei noi legi
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Miza de 1,3 miliarde de euro! PSD acuză PNL că-i lovește pe pacienți, dar primul care a deschis calea privatizării banilor publici din Sănătate a fost guvernul Dăncilă (Libertatea) - Renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată IT-iştilor ar aduce la buget 1 mld. lei pe an (Ziarul Financiar)

Lege de prostit poporul: eliminarea pensiilor speciale (Adevărul)

Parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale, adică inclusiv ale lor, dar legea a fost formulată defectuos, atât ca procedură, cât şi în conţinut, astfel încât şansele să treacă de Curtea Constituţională să fie minime.

Eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi, parlamentari, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici cu statut parlamentar, membri ai corpului diplomatic şi alte categorii a trecut cu 247 de voturi „pentru”, fiind votată de PSD, PNL, USR şi PMP. Votat de o largă majoritate, proiectul de lege prezintă mai multe probleme în ceea ce priveşte constituţionalitatea sa, lucru asupra căruia au atras atenţia parlamentari din mai multe partide, adică din UDMR, ALDE şi din USR.

În primul rând, eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi e neconstituţională, pe această temă fiind dată o decizie a CCR în iunie 2010.

O altă problemă de constituţionalitate e dată şi de eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Problema privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru parlamentari e că ele au fost decise printr-o lege adoptată în plen comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Aşadar, faptul că pensiile de serviciu pentru parlamentari au fost eliminate prin vot final doar de membrii unui for legislativ, în cazul de faţă Camera Deputaţilor, ar putea fi un alt motiv de neconstituţionalitate”, au precizat pentru „Adevărul” surse politice.

Un al treilea element de neconstituţionalitate e reprezentat de faptul că deputaţii au avut cuvântul decisiv de spus pe Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, unde sunt prevăzute pensiile magistraţilor, cu toate că, potrivit Constituţiei, forul decizional pe o temă care ţine de Justiţie este Senatul. Nu în ultimul rând, există deosebiri mari între forma legii de la Senat, unde aceasta a fost respinsă, şi cea adoptată la Camera Deputaţilor, prin acceptarea a numeroase amendamente, ceea ce duce la încălcarea principiului bicameralismului.

Miza de 1,3 miliarde de euro! PSD acuză PNL că-i lovește pe pacienți, dar primul care a deschis calea privatizării banilor publici din Sănătate a fost guvernul Dăncilă (Libertatea)

În frunte cu președintele Iohannis, actuala putere transferă banii publici către domeniul privat de sănătate. În replică, opoziția social-democrată plânge pe umerii pacienților fără posibilități, însă prima care a lăsat privații să adauge ce coplată vor la serviciile pe care statul le decontează a fost guvernarea pesedistă, în aprilie 2019. 

Ceea ce se întâmplă acum nu e decât pasul doi al unei mișcări începute de PSD și continuate de PNL. Astăzi e vizat peste un miliard de euro, cât plătește statul pe programele de sănătate printre care cel pentru cancer sau intervenţii cardiovasculare”, explică surse din sistemul de sănătate, pentru Libertatea. ”Sistemul de sănătate din România se numește social pentru că el se angajează să ofere asistență medicală gratuită cetățenilor, cu eficiență, adică la costuri rezonabile pentru bugetul constituit din contribuțiile oamenilor. Iar ceea ce se petrece acum este o modificare a acestui principiu fără o dezbatere publică serioasă”, susține un director de spital.  

De ce nu ies mai mulți manageri care să argumenteze care este perspectiva lor? ”Pentru că depindem de Ministerul Sănătății și ne e frică”, vine răspunsul.

Renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată IT-iştilor ar aduce la buget 1 mld. lei pe an (Ziarul Financiar)

La finalul anului trecut erau 100.000 de angajaţi din IT&C care beneficiau de scutirea de impozit pe venit, iar salariul mediu brut era de 12.000 de lei, adică 7.020 de lei net.

Executivul PNL și președintele Iohannis spun că tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării. 

Consultantul fiscal Emilian Duca crede că re­nun­ţarea la scutirea de impozit pe venit acor­da­tă IT-iştilor ar putea contribui la creşterea ve­niturilor la bugetul de stat, dar ar produce efec­te negative precum exodul forţei de muncă.

 
Revista presei românești - 29 ianuarie 2020