Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă eră pentru Europa (Libertatea)

brexit_libertatea.jpg

Image source: 
site-ul ziarului “Libertatea“

Marea Britanie iese oficial din UE: Cum va fi afectată România și ce se întâmplă cu visul integrării europene (Ziarul Financiar) - A fi sau a nu fi în Marea Britanie (România Liberă)

O nouă eră pentru Europa (Libertatea)

 

În ziua când Marea Britanie iese din UE, mesajul președinților Parlamentului, Consiliului și Comisiei UE este publicat de Libertatea în exclusivitate în România.  Mesajul mai este publicat în ziare prestigioase, precum Le Parisien din Franța, La Repubblica din Italia, El Pais din Spania și Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania. 

Opinia este semnată de președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Astăzi, la lăsarea serii, va apune soarele peste mai bine de 45 de ani în care Regatul Unit a fost parte din Uniunea Europeană. Pentru noi, președinții celor trei instituții principale ale UE, la fel ca pentru multe alte persoane, astăzi va fi, în mod inevitabil, o zi de reflecție și de sentimente contradictorii. Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care au contribuit la înfăptuirea Uniunii Europene în forma pe care o cunoaștem astăzi. Către cei care sunt îngrijorați cu privire la propriul viitor sau care sunt dezamăgiți de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Către colegii noștri britanici din instituțiile europene care au contribuit la definirea unor politici ce au îmbunătățit viața a milioane de europeni. Ne vom gândi la Regatul Unit și la cetățenii săi, la creativitatea, ingeniozitatea, cultura și tradițiile lor – o parte esențială a mozaicului care constituie Uniunea.

În același timp, trebuie să privim către viitor și să construim un nou parteneriat între prieteni de o viață. Cât de strâns va fi acest parteneriat depinde de deciziile care urmează să fie luate, întrucât fiecare alegere are o serie de consecințe. Fără libera circulație a persoanelor, nu poate exista libera circulație a capitalurilor, a bunurilor și a serviciilor. În lipsa unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește mediul, piața muncii, impozitarea și ajutoarele de stat, nu se poate asigura un acces de cea mai mare calitate la piața unică. Dacă nu mai ești membru, nu te poți bucura în continuare de beneficiile pe care le aveai în calitate de membru"... Integral în Libertatea.

 

Marea Britanie iese oficial din UE: Cum va fi afectată România și ce se întâmplă cu visul integrării europene (Ziarul Financiar)Economia românească în ansamblu nu va resimţi un şoc puternic în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, chiar dacă relaţiile comerciale româno-britanice, destul de restrânse, se vor deteriora într-o oarecare măsură, sunt de părere economiştii.

„Relaţia cu Marea Britanie în materie de comerţ este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după  Brexit Marea Britanie va avea o performanţă economică mai modestă şi în acest context relaţiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania“, comenteză pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro  din totalul exporturilor în valoare de  67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat şi mai puţin - 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparaţie, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri româneşti.

Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relaţiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile româneşti de maşini şi unelte şi de componente electronice pleacă spre Marea Britanie şi 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.

Compania de consultanţă KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relaţiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieşiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în pieţele fnanciare ar putea fi semnificativ.

În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajaţi şi afaceri totale de aproape 32 mld. lei.

Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetăţenii români din Marea Britanie, însă atât autorităţile europene, cât şi cele britanice au dat asigurări că drepturile cetăţenilor nu vor fi afectate.

 

Românii după Brexit: A fi sau a nu fi în Marea Britanie (România Liberă)

 

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a stârnit temeri în rândul cetățenilor români, mai ales în grupurile vulnerabile. Românii care trăiesc acum în Regatul Unit sunt de părere că Brexitul le va afecta în mod categoric viețile. Pe grupurile de Facebook circulă tot felul de zvonuri și incertitudini care îi îi induc în eroare pe oamenii care, și așa, sunt neliniștiți pentru că nu știu la ce să se aștepte pe viitor. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu spune în exclusivitate pentru România liberă că românii nu au de ce să se teamă. Șeful diplomației române prezintă în ziar poziția Guvernului României cu privire la situația cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit.

 

 

Revista presei românești - 31 ianuarie 2020