Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interesele primarilor împing PSD să obțină anticipate pentru PNL (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Bugetul de investiţii al guvernului PNL este cel mai generos din ultimii ani, deşi Ludovic Orban este cel mai strâns cu uşa premier de la criză încoace (Ziarul Financiar) - Clujul tolerant nu suportă sri lankezii, vecinii au făcut petiție împotriva unui angajator care a adus 22 de migranți legali. ”Din prima zi vecinii au chemat Poliția” (Actualdecluj.ro) - Cel mai mare parc din București are 43 de cârciumi pe 110 hectare. În Paris, Bois de Boulogne se întinde pe 845 de hectare și are 2 cafenele şi 2 restaurante (Libertatea)

Culisele înțelegerii PSD-PNL: anticipate DA, primari în două tururi BA (Adevărul)

În ciuda faptului că neagă vehement, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu s-au înţeles pentru anticipate, susţin surse din ambele tabere pentru Adevărul. Rămâne o singură necunoscută: capacitatea lui Marcel Ciolacu de a mobiliza întreg partidul pentru a trece moţiunea de cenzură. Alegerile anticipate ar fi o soluţie avantajoasă pentru PSD şi PNL deopotrivă. USR ar rămâne iar pe dinafară.

Interesele primarilor împing PSD să obțină anticipate pentru PNL, comentează jurnalistul Ion M. Ioniță.

„Liberalilor le convine să meargă cât mai repede cu putință în alegeri, ținând cont că în sondajele de opinie se află pe o poziție extrem de bună, ceea ce le deschide perspectiva unei guvernări monocolore pentru un mandat de patru ani. La fel de important, ar primi un vot solid înaintea termenului de 1 septembrie, atunci când ar trebui să intre în vigoare mărirea punctului de pensie cu 40 %. Indiferent de decizia care se va lua în această perspectivă, fie se păstrează calendarul nemodificat, fie se eșalonează creșterile anunțate, este nevoie de o majoritate confortabilă în parlament astfel încât guvernul să poată să-și pună planurile în aplicare.

Dar PNL nu avea cum să provoace anticipatele decât dacă și-ar fi dat jos propriul guvern, în maniera PSD, ceea ce partidul a exclus de la bun început. Angajarea răspunderii pe o temă foarte sensibilă, alegerea primarilor în două tururi, a mutat jocul în terenul PSD.

Pentru social-democrați, alegeri înainte de termen înseamnă o pierdere substanțială de locuri în parlament. Proiecțiile arată un rezultat cu jumătate din locurile de acum, ceea ce ar lăsa partidul în opoziție pentru următorii patru ani. Dar, pentru liderii din teritoriu asta contează mai puțin. Important pentru ei este să își păstreze județele și localitățile pe care le controlează de zeci de ani. Iar amenințarea ar fi venit de la alegerea primarilor în două tururi.. .”

Integral în Adevărul.

Bugetul de investiţii al guvernului PNL este cel mai generos din ultimii ani, deşi Ludovic Orban este cel mai strâns cu uşa premier de la criză încoace (Ziarul Financiar)

În bugetul pe 2020, pensiile şi salariile vor înghiţi, împreună, 240 mld. lei, adică 67% din totalul veniturilor prognozate, de 360 de miliarde de lei. Salariile înseamnă, în cheltuielile bugetului pe 2020, 109,7 mld. lei, adică 30% din veniturile bugetare. Iar cheltuielile sociale înseamnă 131,1 mld. lei, adică 36% din cheltuielile bugetului general consolidat. Chel­tuielilor cu investiţiile li s-au alocat 50,5 mld. lei, adică 14% din totalul veniturilor bugetului.

Dacă majoritatea investiţiilor din 2019 au venit de  la stat, bugetul pe 2020 se sprijină masiv pe fondurile UE.

Dar cât de sigure sunt acestea? Toate guvernele din ultimii ani au eşuat în îndeplinirea promisiunilor de investiţii. Dar cazul guvernului Cioloş, din 2016, este de amintit. A promis investiţii de 37,6 mld. lei şi a realizat investiţii de 29,5 mld. lei: un minus de 22%. De ce? Pentru că guvernul Cioloş şi-a bazat masiv proiectul de investiţii pe banii UE. Aşteptările au însemnat un minus de 10 mld. lei la venituri din fondurile UE.

Guvernul Orban a pus acelaşi pariu imens pe fondurile UE, ceea ce l-ar putea conduce spre un eşec, dacă mai guvernează până atunci. În fond, România trebuie să se bazeze pentru investiţii pe propriile-i venituri şi să aibă aşteptări mai mici când e vorba despre banii altora, scrie jurnalistul Iulian Anghel.

Clujul tolerant nu suportă sri lankezii, vecinii au făcut petiție împotriva unui angajator care a adus 22 de migranți legali. ”Din prima zi vecinii au chemat Poliția” (Actualdecluj.ro)

Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile.

Strada Lăpușului din Gruia e o stradă mică și liniștită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiție autorităților prin care cer arbitrarea nemulțumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniță, sunt cazați 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât de legal muncesc. Nimeni însă nu-și asumă în fața reporterului actualdecluj.ro nemulțumirile clare și, de cele mai multe ori, nici semnarea petiției. 

Sri lankezii au venit la Cluj aduși de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru actualdecluj.ro: ” sunt veniți 100% legal, cu toate formele, cu permis de ședere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii își văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamații în fiecare zi”.

Bâlciul Herăstrău. Cel mai mare parc din București are 43 de cârciumi pe 110 hectare. În Paris, Bois de Boulogne se întinde pe 845 de hectare și are 2 cafenele şi 2 restaurante (Libertatea)

Parcul Herăstrău este cel mai mare parc al Capitalei şi al României. Se întinde pe o suprafaţă de 110 ha, dintre care 74 ha înseamnă luciu de apă. Pe la începutul secolului XX nu era decât o baltă înconjurată de vegetaţie către care îşi făceau drum îndrăgostiţii şi amatorii de plimbări în natură, iar acum este declarat monument istoric, plin de alei, de copaci, flori și ...cârciumi.

În momentul de faţă Herăstrăul are, pe 110 ha, dintre care 74 sunt luciu de apă, 43 de bodegi şi zeci de bufeţele şi buticuri.

La Paris, în Jardin de Luxembourg, există numai 2 cafenele. Tot la Paris, Bois de Boulogne care se întinde pe 845 de hectare are 2 cafenele şi 2 restaurante, adică 4 în total, şi nici un club de noapte. Şi e de 8 ori mai mare decat Herăstrăul. În Bois de Boulogne găseşti cluburi de echitaţie şi de tir, bazine de înot, terenuri de sport.

La Londra, Hyde Park măsoară 253 ha şi are vreo 2 localuri şi alte 2 cafenele, între care Serpentine Bar & Kitchen plus Lido Café. Băutor de elită, englezul merge în parc ca să facă mişcare. 

Central Park din New York are 341 ha şi găzduieşte, la rândul său, tot 2 restaurante – Tavern on the Green si The Loeb Boathouse plus alte 2-3 cafenele