Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mediul de afaceri este indiferent la criza politică: Ne-am imunizat (Ziarul Financiar)

zf.jpg

Mediul de afaceri este indiferent la criza politică
Mediul de afaceri este indiferent la criza politică
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Cum vrea PSD să încurce planurile lui Iohannis și PNL (HotNews.ro) - Mesajul lui Tibi Ușeriu, după ce a terminat ultramaratonul Yukon Arctic: Fără idealuri, mă tem că am dispărea! (Ziare.com) - FedCup: Reușim surpriza? (Gazeta Sporturilor)

Mediul de afaceri este indiferent la criza politică: Ne-am imunizat (Ziarul Financiar)

În ultimii trei ani, România a avut patru prim-miniștri și îl așteaptă pe al cincilea. În medie, nouă luni pe căciulă de premier, mai rău ca în regimul fanariot.

Miercuri, la prânz, după ce a început discuția pe moțiune, bursă era pe verde, BET-ul era la un plus de 0,2 %. După ce banchetul politic s-a încheiat cu demiterea Guvernului, bursa închidea cu un plus de 0,7 la sută. S-a decuplat mediul de business de politică? Este România o societate atât de așezată, iar mecanismele pieței atât de solide încât economia a devenit imună la factori exogeni? De toate câte un pic.

Crizele politice fără sfârşit i-au imunizat pe oamenii de afaceri. Ceea ce în alte părţi ar fi un eveniment grav, în România a ajuns o banalitate. Nu este nicio criză - mediul de afaceri îşi vede de business, toţi ceilalţi îşi văd de treaba lor, economia creşte şi fără un guvern valid. Unde este criza?

„Noi suntem liniştiţi când guvernul nu legiferează şi mă refer, în primul rând, la ordonanţele de urgenţă care ne iau prin surprindere. În rest ne-am obişnuit“, spune Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei Germane de Comerţ din România (AHK).

„Suntem în stand-by, nu în criză, pentru că incertitudinea a început odată cu căderea guvenului Dăncilă“, comentează Emilian Duca, consultant fiscal.

„Am mai trăit astfel crize. Nu este ceva dramatic“, susţine, la rândul său, economistul Laurian Lungu.

Forin Pogonaru (AOAR) nu îşi ascunde însă exasperarea: „Trebuie să ieşim din logica electorală şi să intrăm în logica bunului simţ economic. Văd, în Parlament, propuneri care nu ţin de bunul-simţ, ci de lupta politică. Politica ar trebui să introducă permis de politician eliberat, inclusiv în urma unei evaluări psihiatrice“.

Cum vrea PSD să încurce planurile lui Iohannis și PNL (HotNews.ro)

PSD ia în calcul să nu participe la sedința din Parlament pentru învestirea Guvernului Orban, astfel încât să nu existe cvorumul necesar, iar votul să fie amânat.

O altă variantă pentru a nu se ajunge repede la vot este sesizarea Curții Constituționale. O dată, pe motiv că Orban a fost numit a din nou după ce a fost demis de parlament, a doua oară dacă va veni cu același program de guvernare în Parlament. Și în această situație, Marcel Ciolacu spune că va aștepta până CCR se va pronunța.

Planul PSD urmărește în fapt împiedicarea declansării alegerilor anticipate dorite de președintele Klaus Iohannis și de PNL, dar despre care Marcel Ciolacu spune că sunt o prostie.

Mesajul lui Tibi Ușeriu, după ce a terminat ultramaratonul Yukon Arctic: Fără idealuri, mă tem că am dispărea! (Ziare.com)

Tiberiu Useriu a terminat, joi seara, ultramaratonul Yukon Arctic Ultra desfasurat in Canada, in apropierea Cercului Polar, si a avut un mesaj de transmis tuturor celor care l-au sustinut: fara visuri si idealuri am disparea.

Tibi a terminat cursa de circa 490 kilometri in sapte zile si 33 de minute, iesind pe locul doi. Pe primul loc a fost elvetianul Fabian Imfeld, care a terminat in sase zile, 18 ore si doua minute.

De altfel, cei doi au fost singurii care au trecut linia de sosire, dupa ce, rand pe rand, ceilalti 19 concurenti au abandonat.

FedCup: Reușim surpriza? (Gazeta Sporturilor)

Fără vedetele Halep, Buzărnescu, Begu și Niculescu, România pornește azi li mâine cu șansa a doua în duelul cu Rusia. Câștigătoarea se califica la truneul final de la Budapesta.

ECHIPA ROMÂNIEI: Ana Bogdan (27 de ani, 90 WTA), Irina Bara (24 de ani, 160 WTA), Gabriela Ruse (22 de ani, 166 WTA), Jaqueline Cristian (21 de ani, 197 WTA), Raluca Olaru (30 de ani, 47 WTA la dublu)

ECHIPA RUSIEI: Ekaterina Alexandrova (25 de ani, 28 WTA) Veronika Kudermetova (22 de ani, 38 WTA), Anna Blinkova (22 de ani, 54 WTA), Anna Kalinskaia (21 de ani, 109 WTA)

 
Revista presei românești - 7 februarie 2020