Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Calendarul anticipatelor, la mâna PSD (Adevărul)

Parlamentarii îi audiază pe miniștrii din Guvernul Orban II (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Primăriile dau sute de mii de euro către firme de avocatură, deși au compartimente juridice proprii! (Libertatea) - Cum faci un business de miliarde cu zăpadă și gunoaie (România Liberă) -  Efectele zăpezii asupra culturilor agricole se simt prea puţin (Ziarul Financiar)

 

Calendarul anticipatelor, la mâna PSD (Adevărul)

Ludovic Orban vrea ca astăzi să depune noul program de guvernare şi echipa pentru Palatul Victoria. Practic, din momentul depunerii, va începe să curgă termenul de 60 de zile în care cel puţin două guverne să fie demise. Însă un prim hop este acela al momentului învestirii primului Guvern liberal după de Orban şi echipa sa a fost demişi săptămâna trecută. Social-democraţii iau în calcul inclusiv varianta tergiversării procedurilor parlamentare privind învestirea Guvernului.

PSD poate pune beţe în roate planului liberalilor şi al lui Klaus Iohannis pentru ajungerea la anticipate, în condiţiile în care formaţiunea condusă de Marcel Ciolacu controlează conducerea Parlamentului şi decide calendarul privind încercările de învestire a două guverne. În cazul unui conflict constituţional, se ajunge la CCR, acolo unde social-democraţii au trimis cei mai mulţi judecători în ultimii ani.

Statul este apărat de avocați privați, banii publici sunt lipsiți de apărare! Primăriile dau sute de mii de euro către firme de avocatură, deși au compartimente juridice proprii! (Libertatea)

Libertatea a intrat în posesia unor extrase de cont din perioada 2014-2017, care menționează sumele plătite caselor de avocatură private pentru servicii juridice de către Primăria Sectorului 1 București. Sunt circa 128.000 de euro. Practica pare să fie una extinsă la nivelul primăriilor de sector, dar și cea a Capitalei.

Cum faci un business de miliarde cu zăpadă și gunoaie (România Liberă)

Economia pierde milioane de euro zilnic din cauza zăpezii, dar filmele de salubritate șideszăpezire fac cei mai mulți ani. Afacerie din sector vor depăși anul acesta patru miliarde de lei, dublu față de acum 10 ani, când firmele raortau un business de 1,92 miliarde de lei.

Efectele zăpezii asupra culturilor agricole se simt prea puţin (Ziarul Financiar)

Mult aşteptata de către fermieri zăpadă şi-a făcut prezenţa în majoritatea judeţelor din ţară, însă fermierii susţin că aportul de apă adus solului este încă prea mic pentru a reface deficitul acu­mulat în cele două luni şi jumătate de iarnă. Ei susţin că ar mai fi nevoie de precipitaţii de 200-250 de l/mp. 

În urmă cu o săptămână fermierii spu­neau că „sunt porţiuni de grâu care tind să se usuce“, iar precipitaţiile erau esenţiale pentru resuscitarea lor.

În 2018, România a avut o producţie de cereale de 31,8 milioane de tone, iar pentru 2019 reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimau o producţie de aproximativ 30 milioane de tone. Producţia de porumb raportată în 2019 a fost de 16 milioane de tone, în scădere cu 13% faţă de perioada precedentă, iar cea de grâu de 10 milioane de tone. Recolta de floarea-soarelui a fost de 3,4 milioane de tone, iar cea de orz şi orzoaică de 1,9 milioane de tone.