Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caraghioslâc politic în toată regula petrecut sub ochii noștri (contributors.ro)

orban.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Blatul dintre PSD şi PNL prinde contur pas cu pas: PSD s-a răzgândit și vrea anticipate (Adevărul) - Am vorbit cu Piumal și Mahinda, muncitorii din Sri Lanka angajați la brutăria din Ditrău. Unul a plâns când a aflat că localnicii vor să-i alunge: ”A fost o neînțelegere, romanian people good” (Libertatea) - Paradoxul turismului românesc: numărul total de turişti a crescut la 13,2 mil. persoane în 2019, însă doar 2 din 10 turişti au venit din străinătate (Ziarul Financiar)

Caraghioslâc politic în toată regula petrecut sub ochii noștri (contributors.ro)

Criticul de teatru Mircea Morariu constată că „premierului desemnat joi nu i-a trebuit decât foarte puțin timp pentru a putea depune programul de guvernare și lista miniștrilor ce ar urma să facă parte din guvernul Orban 2.

Lista ministeriabililor este identică cu aceea a miniștrilor trimiși la vestiare de majoritatea parlamentară miercurea trecută în vreme ce programul de guvernare reprezintă doar o actualizare a celui cu care primul guvern Orban a obținut votul de învestitură la data de 4 noiembrie 2019. Sunt totuși în cuprinsul lui și câteva modificări dintre care cea mai semnificativă este atenția acordată de noul posibil Executiv legilor justiției. Care ar urma să fie redezbătute, ameliorate, modificate. Mai întâi în organisme de specialitate și apoi în Parlament. Ceea ce în sine nu ar fi rău defel. Numai că, având în vedere faptul că prim-vicepreședintele PNL, doamna Raluca Turcan, a declarat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că parlamentarii partidului vor vota contra învestirii guvernului condus de dl. Ludovic Orban, adică împotriva propriului Executiv, mi se pare cum nu se poate mai îndreptățită întrebarea dacă îmbunătățirile respective nu sunt făcute doar de ochii lumii...“  

Integral pe conttributors.ro

Blatul dintre PSD şi PNL prinde contur pas cu pas: PSD s-a răzgândit și vrea anticipate (Adevărul)

În public, liderii PSD susţin că alegerile anticipate dorite de PNL aruncă ţara în haos, însă în şedinţele de partid spun exact pe dos. Triumviratul care va conduce partidul în perioada următoare - Marcel Ciolacu, Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu - a insistat, în spatele uşilor închise, că PSD trebuie să meargă musai la anticipate pentru a demonstra  că nu fuge de votul popular, că nu se ţine cu dinţii de putere, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Întrebat de ce s-a răzgândit PSD şi acceptă, brusc, alegeri anticipate, Marcel Ciolacu a răspuns: „Cei mai mulţi membri au spus că suntem pregătiţi pentru orice fel de alegeri. PSD nu trebuie să se teamă de niciun fel de alegeri, nu are voie să se teamă de votul românilor“. De asemenea, întrebat dacă are o înţelegere cu Ludovic Orban, liderul PSD a spus: „Cum pot avea eu o înţelegere cu domnul Orban? Pe cine reprezintă domnul Orban?  E propus, dar nimeni nu-l votează. Dumneavoastră aţi face înţelegeri cu un om într-o astfel de situaţie?“. Social-democraţii pun o singură condiţie: Guvernul Orban să organizeze alegeri locale concomitent cu alegerile parlamentare anticipate. Care e miza? Primaii PSD vor mobiliza electoratul pentru a obţine un nou mandat, deci, la pachet, vor trage şi lista partidului pentru parlamentare. Scopul lui Marcel Ciolacu este să ducă PSD la 25%, să bifeze o uşoară creştere faţă de perioada Dăncilă. În acest moment, sondajele situează PSD la 20%, însă partidul mai poate aduna câteva procente ca urmare a implicării primarilor. Planul a fost dezvăluit în exclusivitate de „Adevărul“ în urmă cu o săptămână.

Am vorbit cu Piumal și Mahinda, muncitorii din Sri Lanka angajați la brutăria din Ditrău. Unul a plâns când a aflat că localnicii vor să-i alunge: ”A fost o neînțelegere, romanian people good” (Libertatea)

Comuna Ditrău din județul Harghita a clocotit în ultimele două săptămâni, după ce localnicii s-au răsculat împotriva a doi srilankezi angajați la o brutărie. Totul a culminat cu un sfat popular, unde oamenii au cerut ca străinii să fie alungați.

Libertatea a mers la Ditrău, unde lucrurile par a se fi liniștit. Cei doi încă lucrează la fabrica de pâine, dar sunt cazați într-un loc secret și protejați permanent. Deși s-au speriat și au suferit, cei doi srilankezi continură să vorbească frumos despre România și despre români.

Welgamage Don Prasanna Piumal are 22 de ani și nu i-ar fi trecut prin cap vreodată că ar putea fi în centrul atenției doar pentru că frământă aluat într-o mică brutărie. Nici că într-o țară democratică și liberă precum România va fi criticat pentru culoarea pielii. Sau că va plânge din cauza răutăților oamenilor. Piumal a lucrat într-un hotel din Sri Lanka în ultimii doi ani. Acasă îi duc dorul părinții, un frate preot și o soră care lucrează ca asistentă medicală.

În schimb, Amarashinga Archchilag Mahinda, ori Mahinda, mai simplu, cum îi spun colegii, are o soție și un fiu, pe care i-a lăsat în țara insulară din sudul Asiei. Are 48 de ani și chiar joi, când a primit salariul, a trimis bani acasă. Soția e menajeră, fiul e la liceu. Vorbesc zilnic la telefon. 12 ani a lucrat în Sri Lanka și alți 11 în Dubai și Qatar. Acolo nu a fost asaltat niciodată de jurnaliști.

Anul ăsta au văzut prima zăpadă din viața lor, albă ca făina. Au privit-o curioși, au pipăit-o. Tot pentru prima dată au simțit și frigul, o senzație neobișnuită pentru ei, veniți dintr-o țară cu temperaturi de peste 30 de grade tot anul.

Paradoxul turismului românesc: numărul total de turişti a crescut la 13,2 mil. persoane în 2019, însă doar 2 din 10 turişti au venit din străinătate (Ziarul Financiar)

Doar 17% din numărul de turişti înregistrat anual în România sunt străini, ceea ce înseamnă că piaţa de incoming este încă subdezvoltată, a spus Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor din România este de părere că autoritățile și antreprenorii din industrie ar trebui sa seconcentreze pe atragerea turiștilor din țările vecine cu România.

Aproape 8 din 10 turiști sunt din România, 2 din 10 sunt din UE și sub 1% sunt extra-UE, a spus Jianu.

 
Revista presei românești - 11 februarie 2020